Christine McVie werd precies 70 jaar geleden geboren als Christine Perfect. Haar eerste succes oogstte ze in de sixties met de band Chicken Shack (hit: I’d Rather Go Blind), maar een superster werd ze natuurlijk in de jaren zeventig als lid van Fleetwood Mac. Inmiddels maakt ze helaas geen deel meer uit van die succesformatie, maar wat blijft zijn de schitterende songs. Hieronder haar tien beste Fleetwood Mac-composities:

10. As Long As You Follow

In Nederland was deze heerlijke popsingle uit 1988 met een 15e positie in de hitlijst succesvoller dan in Engeland of Amerika. As Long As You Follow (voorzien van een sfeervolle winterse videoclip, zie hieronder) was een van de nieuwe songs op de compilatie Greatest Hits, die hetzelfde jaar verscheen. Net zoals de eerdere hit Little Lies (zie nummer 5) schreef Christine McVie deze track samen met haar toenmalige man Eddy Quintela.

9. Spare Me A Little Of Your Love

Eerder lichtten wij het Fleetwood Mac-album Bare Trees (1972) uit als ‘verborgen juweel’.  Volgens ons is deze plaat de beste uit de periode tussen het door Peter Green geleidde Fleetwood Mac en de latere successen met Buckingham en Nicks. Een van de singles van Bare Trees was Christine McVie’s Spare Me A Little Of Your Love. Dit lied had zeker hitpotentie, maar deed vreemd genoeg helemaal niets. Ook door de beroemde ‘Rumours line-up’ werd het lied live gespeeld, zoals hieronder te zien is in een opname uit 1975:

8. Oh Daddy

De minst ‘populaire’ van Christine’s vier solocomposities op het monstersucces Rumours. Aangezien veel muziekliefhebbers die hele plaat van buiten kennen, is ook het emotionele Oh Daddy (naar verluidt geschreven over drummer Mick Fleetwood, die het geruzie tussen de koppels McVie en Buckingham-Nicks moest aanschouwen) een klassieker. Songs als deze doen ons beseffen hoe erg Christine McVie gemist wordt in de huidige line-up.

7. Over & Over

In 1979 verscheen dan eindelijk de langverwachte opvolger van Rumours. Het erg indrukwekkende Tusk werd zelfs een dubbel-lp, inclusief liefst zes composities van Christine McVie. Een daarvan is het kalme Over & Over, waarmee de plaat ook opende. Zoals vaker weet de zangeres in haar tekst op simpele wijze een heleboel emotie over te brengen, zoals in de eerste regel: “Could you ever need me and would you know how?”

6. Hold Me

De eerste single van het redelijke album Mirage (1982) wordt meerstemmig gezongen, maar de compositie was afkomstig van Christine McVie (in samenwerking met de bevriende singer-songwriter Robbie Patton). Ze schreef het lied over haar relatie met Dennis Wilson van The Beach Boys (McVie werkte ook mee aan diens nooit voltooide tweede soloalbum Bambu). Hold Me werd vooral in Amerika wederom een dikke hit voor Fleetwood Mac. Na Mirage richtten de bandleden zich op solowerk om pas vijf jaar later terug te keren met het succesvolle Tango In The Night (zie nummer 5).

5. Little Lies

Met het formidabele popalbum Tango In The Night keerde Fleetwood Mac in 1987 terug. De lp was een nieuw commercieel hoogtepunt in de carrière van de hitmachine. Twee van de grootste hits van die plaat werden geschreven door Christine McVie: het zoete Everywhere en het extreem catchy Little Lies (geschreven in samenwerking  met toenmalig echtgenoot Eddy Quintela). Laatstgenoemde bereikte de top 10 in Amerika, Engeland en Nederland.

4. You Make Loving Fun

Typisch Christine McVie, deze melodieuze compositie van het nummer 1-album Rumours. You Make Loving Fun was na Go Your Own Way, Dreams en Don’t Stop (zie nummer 2) de vierde en laatste single van het album en opnieuw een groot succes, met name in Amerika en Canada. In Nederland bleef de plaat steken op de 22e positie.

3. Say You Love Me

Nadat Christine’s lied Over My Head het als single al aardig deed in de VS, kwam ook een andere compositie van haar hoog in de hitlijst: Say You Love Me (eveneens afkomstig van het album Fleetwood Mac uit 1975). Deze song heeft alles wat deze fantastische band zo onweerstaanbaar maakte: een catchy melodie, uitstekende instrumentatie en de magische samenzang. Say You Love Me was de laatste single van het album, hoewel Stevie Nicks’ Rhiannon in 1978 opnieuw werd uitgebracht in Engeland.

2. Don’t Stop

Deze pakkende single, afkomstig van Rumours, werd een van de grootste hits van Fleetwood Mac en is nog steeds niet weg te slaan van (rock)radiozenders. Zowel in Amerika als Nederland bereikte Don’t Stop de top 5. Het lied kreeg in de jaren negentig een nieuwe betekenis toen Bill Clinton deze klassieker gebruikte voor zijn campagne. Hij kreeg het zelfs voor elkaar om de beroemde Rumours line-up weer bij elkaar te krijgen voor zijn inauguratie!

1. Songbird

Een zeldzaam mooie ballad en volgens ons het hoogtepunt uit Christine’s carrière als songwriter en zangeres. Ze schreef dit simpele, maar bijzonder effectieve lied naar eigen zeggen ’s nachts op de piano en creëerde daarmee een van de allermooiste songs van het wereldsucces Rumours (al is elke track van die plaat inmiddels klassiek geworden). Ook beroemd is de postuum verschenen versie van Eva Cassidy.