Edward Van Halen, vorig jaar door lezers van Guitar World nog verkozen tot beste gitarist ter wereld, is vandaag 58 geworden! Wij van Classic Rock Mag gaan dat natuurlijk niet alleen vieren door de hele dag Van Halen te draaien. We maakten ook weer een mooi lijstje. Natuurlijk, de hits blijven schitterend, maar wat zijn eigenlijk de beste tracks die de band juist niet als single uitbracht? We zetten de tien meest verrukkelijke Van Halen-albumtracks op een rij:

10. Feelin´

In deze emotioneel geladen afsluiter van het prima album Balance (1995) laat de band zich van zijn gevoeligste kant horen. Na een prikkelende inleiding krijgt het perfect opgebouwde Feelin’ een stevig refrein met de bekende schreeuwzang van Sammy Hagar. Balance was overigens de laatste volwaardige Van Halen-plaat met Hagar. Na zijn vertrek kwam David Lee Roth terug bij de band voor drie nieuwe tracks op een in 1996 uitgebrachte verzamelaar.

9. D.O.A.

Na het ongelooflijke debuutalbum waren de verwachtingen voor de opvolger natuurlijk hooggespannen. De fans kregen op Van Halen II (1979) meer van hetzelfde, maar daarover hoor je ons niet klagen. Enkele van de hoogtepunten op de lp zijn Somebody Get Me A Doctor, de cover You’re No Good, de korte akoestische instrumental Spanish Fly en D.O.A., waarin misschien wel de gaafste riff van de hele plaat zit.

8. Pleasure Dome

‘Van Hagar’ mag bij veel fans dan minder populair zijn dan het Van Halen met David Lee Roth als frontman, in de jaren negentig maakte de band twee uitstekende cd’s met Sammy Hagar. De eerste daarvan, For Unlawful Carnal Knowledge (ook bekend als F.U.C.K., 1991), bevat het mysterieuze en meeslepende Pleasure Dome, waarin ook het gebeuk van Alex Van Halen imponeert.

7. China Town

Wie had ooit verwacht dat Van Halen zo sterk zou terugkeren na het misbaksel Van Halen III (1998) en de drie weinig bevredigende nieuwe opnames met Sammy Hagar op The Best Of Both Worlds (2004)? Met David Lee Roth weer in de gelederen maakte de band een geweldige comeback met A Different Kind Of Truth. De duizelingwekkende track China Town had eigenlijk de eerste single van de plaat moeten zijn, in plaats van het niet meer dan aardige Tattoo.

6. Jamie´s Cryin´

Weinig platen uit de jaren zeventig klinken vandaag de dag nog zo fris als het debuutalbum van Van Halen. Elk nummer is een hoogtepunt binnen de hardrock, al staan er slechts twee in dit lijstje. Neem de melodieuze albumtrack Jamie’s Cryin’, die makkelijk een hitsingle had kunnen zijn voor de band. Maar ja, ook dat geldt voor de hele plaat (Eruption uitgezonderd natuurlijk).

5. Hear About It Later

De loltrappers van Van Halen werden wat serieuzer op het vierde album, Fair Warning (1981), zo bewezen loodzware rocksongs als Mean Street en Unchained. Een van de minder bekende tracks op de plaat is Hear About It Later, eveneens een uitschieter met de kenmerkende Van Halen-samenzang en uiteraard een woeste solo van EVH!

4. Drop Dead Legs

Op de succesvolle plaat 1984 (de laatste met David Lee Roth voor A Different Kind Of Truth) kwam ook de synthesizer op de voorgrond. Dat leverde de band natuurlijk de hit Jump op, maar er werd gewoon keihard gerockt in tracks als Hot For Teacher, House Of Pain en het stomende Drop Dead Legs. Beter kan jaren tachtig-rock bijna niet worden!

3. Somebody Get Me A Doctor

Er staan heel wat geweldige albumtracks op Van Halen II (zie ook nummer 9), aangezien alleen Dance The Night Away en Beautiful Girls singles werden. Somebody Get Me A Doctor doet niet onder voor het spektakel van de eerste plaat. Alle ingrediënten voor een Van Halen-klassieker zijn aanwezig: het vingervlugge spel van Eddie Van Halen, de pakkende harmonieën, en natuurlijk het beroemde wilde geschreeuw van David Lee Roth. “Somebody get me a shot!”

2. Everybody Wants Some!!

Vreemd genoeg nooit uitgebracht als single, deze verslavende rocker van Women And Children First uit 1980 (alleen …And The Cradle Will Rock werd een hit van dat derde album). Wel groeide Everybody Wants Some!! logischerwijs uit tot een live-favoriet. Na een uitnodigend drumintro komt Eddie Van Halen in met verpletterende gitaarakkoorden, waarna de band losbreekt in stormachtige heavy rock. Puur genieten!

1. Little Dreamer

Op de eerste plaats moest haast wel een track van het legendarische debuutalbum staan. Little Dreamer, toch wel het hoogtepunt op de tweede kant van de plaat, is een wat slomere track tussen alle uptempo-rockers van de mannen met de onuitputtelijke energie. Net zoals de andere meesterlijke albumtracks in deze lijst had het melodieuze Little Dreamer als single een dikke hit voor de band kunnen zijn.