William Michael Albert Broad, beter bekend als Billy Idol, wordt vandaag 64 jaar. De zanger koos natuurlijk niet voor niets voor die artiestennaam. In de Engelse punkscene waar Billy’s roots liggen, past een naam die klinkt als Idle (nutteloos) natuurlijk perfect.

Billy Idol heeft een korte carrière in Engeland in de punkband Generation X alvorens hij in 1981 zijn geluk gaat beproeven in New York. Onder het deskundige management van voormalig KISS-manager Bill Aucoin weet Idol met Hot In The City een bescheiden hit te scoren. Maar met zijn tweede album Rebel Yell breekt hij wereldwijd door.

10. Postcards From The Past (2014)

Van het zevende studioalbum van Billy Idol komt het enigszins autobiografische Postcards From The Past. Idol reflecteert op zijn leven en begrijpt dat hij niet meer in de hoogste regionen van de hitparades terecht zal komen. Ondanks dat gegeven, levert hij met Kings & Queens Of The Underground, een van zijn beste albums in jaren af. 

9. Scream (2005)

In 2006 brengt Billy Idol na twaalf jaar stilte weer een nieuw album uit. Idol is weer clean en heeft de samenwerking weer gezocht met zijn vaste gitarist Steve Stevens. Devil’s Playground is een commercieel succes, ook al is de kwaliteit en de productie niet overal even geweldig. Scream is een positieve uitzondering op het album. 

8. Cradle Of Love (1990)

De kwaliteit van de albums van Billy Idol uit de jaren ‘90 vertonen een schril contrast met zijn werk uit de jaren ’80. Cradle Of Love van het album Charmed Life is een van de betere nummers en een bescheiden hit in de VS. 

7. Sweet Sixteen (1986)

Billy Idol schreef Sweet Sixteen na het zien van een documentaire over een Letse immigrant die het kunstwerk Coral Castle in Florida bouwde, omdat hij zijn ex-verloofde in Letland miste. Sweet Sixteen staat op het album Whiplash Smile en wordt in 2001 door Idol in een mooie akoestische versie opgenomen.

6. Flesh Or Fantasy (1984)

Typisch jaren ’80-nummer in een mix van rock en new wave, een muziekstijl die Idol net als vele andere ex-punkers goed in de vingers had. 

5. To Be A Lover (1986)

Veel jaren ’80-synthesizers met Steve Stevens’ gitaar wat meer op de achtergrond. Billy Idol probeerde op zijn vierde studioalbum te laten horen dat hij ook een andere sound kon produceren dan recht-toe-recht-aan punkrock. 

4. Dancing With Myself (1982)

Dancing With Myself was het laatste nummer dat Billy Idol nog schreef met zijn Engelse band Generation X en werd uitgebracht op zijn debuutalbum. Ook in dit nummer speelt Idol met verschillende stijlen. Een rock & roll-nummer met een dansbaar ritme.  

3. Eyes Without A Face (1984)

De titel van deze song is overgenomen van een Franse film uit 1960 met de titel Les Yeux Sans Visage. Deze Franse zin wordt ook herhaald in het refrein van de song en gezongen door Billy’s toenmalige vriendin Perri Lester. Eyes Without A Face is ook de eerste top 10-hit (nr. 4) voor Idol in de VS.

2. White Wedding (1982)

Hoewel White Wedding niet Billy Idols grootste hit was, is het nummer wel uitgegroeid tot een van de bekendste nummers. Idol schreef deze song met een lekkere baslijn en subtiele gitaarriffs zelf, nadat hij op het idee kwam tijdens de bruiloft van zijn eigen zus.  

1. Rebel Yell (1984)

Geen verrassing dat Rebel Yell op 1 staat deze top 10. Idol speelt dit nummer altijd live en is een van zijn grootste hits. Deze energieke rocksong is vooral uitgegroeid tot het lijflied van de hoog-geblondeerde postpunker en niet in de laatste plaats vanwege het refrein, wanneer de vuist de lucht in gaat: YEAH! YEAH! YEAH!

Foto: Charles Jischke