Hij is ook alweer 65 geworden, Aerosmith-frontman Steven Tyler. Mede dankzij hem hebben we de afgelopen vier decennia kunnen genieten van geweldige rocksongs als Sweet Emotion, Dream On, Walk This Way en Dude (Looks Like A Lady). In onderstaande lijst hebben wij de tien fijnste nummers van de legendarische band op een rij gezet. En ja, het wel erg stroperige I Don’t Want To Miss A Thing hebben we er bewust niet aan toegevoegd.

10. Rag Doll

Hoewel onze voorkeur uitgaat naar het vroege werk, heeft de band in de jaren tachtig natuurlijk ook hele fijne plaatjes gemaakt. Bizar genoeg was Rag Doll begin 1989 de eerste hitsingle voor Aerosmith in Nederland (afgezien van de Walk This Way-cover met Run-D.M.C.). De onweerstaanbare rockstamper stond twee jaar eerder al op het met hits doorspekte album Permanent Vacation, overigens in een iets andere versie. Steven Tyler en Joe Perry schreven het lied samen met songwriters Jim Vallance (vooral bekend van zijn werk met Bryan Adams) en Holly Knight.

9. Draw The Line

De beste track op het gelijknamige album uit 1977 werd geen grote hit, maar verdient zonder twijfel een plek in deze lijst. Draw The Line wordt gekenmerkt door uitstekend gitaarwerk van Joe Perry en de welbekende schreeuwzang van Steven Tyler. Het nummer leverde de band ook een livefavoriet op. Zo voerde de band een sterke versie uit op Woodstock ´94:

8. Same Old Song And Dance

Tussen het titelloze debuutalbum uit 1973 en de doorbraakplaat Toys In The Attic (1975) bracht Aerosmith het weinig succesvolle album Get Your Wings uit, waar toch ook weer een aantal sterke tracks op stond. De favoriet is Same Old Song And Dance, met magnifiek spel van gitaristen Joe Perry en Brad Whitford en een solo voor de beroemde saxofonisten Michael en Randy Brecker. In 1999 verscheen een goede Aerosmith-plaat onder de titel Not The Same Old Song And Dance.

7. Rats In The Cellar

Dit hardrockpareltje was de openingstrack van het album Rocks uit 1976, geschreven naar aanleiding van de dood van een dealer die de band van de nodige drogerende middelen voorzag. Rats In The Cellar werd een favoriet tijdens concerten van de band. Zo is het lied de openingstrack van de videoband Live Texxas Jam ’78, een must voor fans.

6. Livin’ On The Edge

Nog een serieuzer lied van Aerosmith, ditmaal van het zeer succesvolle album Get A Grip (1993). Livin’ On The Edge was de eerste single van die plaat en direct ook de beste. Leuk detail is dat het tekstgedeelte “If you can judge a wise man by the color of his skin/Then mister you’re a better man than I” verwijst naar het lied Mr. You’re A Better Man Than I van The Yardbirds.

5. Back In The Saddle

Betere albums dan Toys In The Attic (1975) en Rocks (1976) heeft Aerosmith nooit gemaakt. Ze kwamen met de latere platen, ondanks de grote verkoopsuccessen, niet eens in de buurt van de klasse van deze twee hardrockmeesterwerken. Een van de grote klassiekers op Rocks is het overdonderende Back In The Saddle, met een legendarisch intro dat opbouwt naar de lekker felle uithalen van Steven Tyler.

4. Janie´s Got A Gun

Het album Pump (1989) staat vol met krakers, maar de single Janie’s Got A Gun is onze favoriet. Dit lied heeft een serieuzere tekst dan de meeste andere Aerosmith-songs. Het gaat namelijk over kindermisbruik. Regisseur David Fincher, die later in Hollywood naam maakte met succesfilms als Se7en (1995) en Fight Club (1999), regisseerde de controversiële videoclip. Op Pump wordt het lied ingeleid door het korte Water Song.

3. Walk This Way

Vergeet de remake die Run-D.M.C. met Aerosmith in de jaren tachtig maakte, niets kan op tegen het origineel. Met een van de bekendste riffs uit de rockgeschiedenis was het logisch dat Walk This Way een grote hit in Amerika werd. Overigens was het wel dankzij de nieuwe versie met Run-D.M.C. dat Aerosmith weer onder de aandacht kwam na enkele minder succesvolle platen.

2. Sweet Emotion

Dankzij deze perfecte rocksong brak Aerosmith definitief door in Amerika. Net zoals de succesvolle opvolger Walk This Way stond Sweet Emotion in 1975 op het meesterwerk Toys In The Attic. Naar verluidt schreef Steven Tyler naar aanleiding van de onderlinge spanningen tussen hem en Joe Perry´s toenmalige vriendin Elissa. In 1991 werd de track, in een remix, opnieuw uitgebracht, ditmaal met de onderstaande humoristische videoclip.

1. Dream On

De top drie van deze lijst is natuurlijk hartstikke voorspelbaar. Walk This Way, Sweet Emotion en Dream On zijn allemaal klassiekers die in dit lijstje net zo goed in een andere volgorde hadden kunnen staan. Toch zetten wij Dream On (afkomstig van het titelloze debuutalbum uit 1973) bovenaan, want hiermee maakte Aerosmith een van de ultieme rockballads. Ook veertig jaar later is het lied onmisbaar op classic rock-radiozenders en bezorgen Steven Tylers hoge noten kippenvel. Hoewel ook hier het origineel niet te benaderen is, staat op de tributeplaat Not The Same Old Song And Dance een erg krachtige cover met wijlen Ronnie James Dio op zang en gitaarvirtuoos Yngwie Malmsteen op gitaar.