Vincent Furnier, alias Alice Cooper, is vandaag alweer 65 geworden! De invloedrijke shockrocker maakte veel van zijn beste werk natuurlijk als zanger van de gelijknamige band, maar ook als soloartiest heeft Cooper de nodige classic rock-krakers op zijn naam staan. Sterker nog, in het nieuwe millennium brengt de man nog steeds fantastische platen uit, zoals Brutal Planet (2000) en het recentere Welcome 2 My Nightmare. We moesten onze enorme lijst favorieten terugbrengen tot de onderstaande tien juweeltjes:

10. Welcome To My Nightmare

Na het uiteenvallen van de band Alice Cooper maakte Furnier met Welcome To My Nightmare in 1975 zijn eerste soloalbum, en direct ook zijn beste. De plaat bevat favorieten als Only Women Bleed, The Black Widow en natuurlijk deze titeltrack. Met een macabere tekst (“Welcome to my nightmare/I think you’re gonna like it/I think you’re gonna feel you belong”), en elementen van funk en jazz is Welcome To My Nightmare niet zomaar een rocksong. De track is een fascinerende introductie van een artistiek hoogtepunt. In 2011 maakte Cooper het eveneens indrukwekkende vervolg Welcome 2 My Nightmare.

9. Dead Babies

Over macabere songs gesproken… Deze albumtrack van meesterwerk Killer (1971) is werkelijk ijzingwekkend: “Little Betty ate a pound of aspirin, she got them from the shelf upon the wall/Betty’s mommy wasn’t there to save her, she didn’t even hear her little baby call”, zingt Cooper in het eerste couplet, gevolgd door het refrein: “Dead babies can’t take care of themselves/Dead babies can’t take things off the shelf/Well we didn’t want you anyway.” Shockrock op z’n best!

8. Hello Hooray

Met Billion Dollar Babies (1973) had de band een nummer 1-plaat in Nederland te pakken. Het nog altijd fantastisch klinkende kunstwerk bevat dan ook meer klassiekers dan elke andere Alice Cooper-lp. Zoals Hello Hooray, een totaal eigen bewerking van een lied dat eerder door folkzangeres Judy Collins op plaat werd gezet (op de onderschatte lp Who Knows Where The Time Goes, 1968). Een betere introductie voor een studioalbum dan Coopers versie van Hello Hooray kun je je haast niet wensen.

7. How You Gonna See Me Now

Hoewel Furnier in de ballad Only Women Bleed van Welcome To My Nightmare al een softere kant van zichzelf liet horen, is deze zoete popsong toch een kleine verrassing in zijn oeuvre. Voor het album From The Inside (1978) werkte hij samen met tekstschrijver Bernie Taupin, vooral bekend van zijn werk met Elton John. Het resultaat was een prachtige en tegenwoordig ondergewaardeerde plaat met behalve natuurlijk de nodige dosis hardrock ook de onkarakteristieke, maar schitterende hit How You Gonna See Me Now.

6. Ballad Of Dwight Fry

Op Frank Zappa´s label Straight Records bracht Alice Cooper al een tweetal geflopte albums uit (Pretties For You en Easy Action). Het eerste in artistiek en – dankzij de hit I’m Eighteen – commercieel opzicht succesvolle album verscheen in 1971 (Love It To Death). Uitschieter op de plaat is Ballad Of Dwight Fry, een progachtig minimeesterwerk. In Tim Burtons recente film Dark Shadows zit een hilarische cameo van Cooper, waarin hij ook Ballad Of Dwight Fry uitvoert.

5. No More Mr. Nice Guy

Een van de grote hits op Billion Dollar Babies (1973) is deze eenvoudige hardrocker over een van nature aardige jongeman die niet meer met zich laat sollen: “No more mister nice guy/No more mister clean/No more mister nice guy/They say he’s sick, he’s obscene.” De gitaarriff is klassiek geworden en de track groeide uit tot een live-favoriet.

4. Poison

De sterstatus die Alice Cooper in de jaren zeventig genoot, zakte weg in het volgende decennium. Zijn wisselvallige platen verkochten niet al te best meer en een comeback was dan ook hard nodig. Die kwam in 1989 met de pakkende hitsingle Poison en het bijbehorende album Trash, waarop Cooper handig inspeelt op de dan populaire hair metal. Op Trash werkte hij samen met de hippe producer Desmond Child en kreeg hij medewerking van leden van Bon Jovi en Aerosmith. Poison is ook vandaag de dag een classic rock-favoriet.

3. Elected

Billion Dollar Babies kwam pas in 1973 uit, maar het jaar ervoor al verscheen de eerste single Elected. De band had een eerdere versie met de titel Reflected al op het debuutalbum Pretties For You (1969) gezet, maar op Billion Dollar Babies klinkt de song toch heel wat beter. Elected leverde de band een grote hit op (nummer 5 in Nederland) en is een van de beroemdste uit Coopers oeuvre.

2. School’s Out

In de programmering van classic rock-radiostations is School’s Out niet weg te denken. Met deze hitsingle, afkomstig van het gelijknamige album uit 1972, maakte de band de ultieme zomervakantiesong. Alleen de gitaarriff is al legendarisch en al ben je geen scholier meer, je kunt haast niet anders dan meeblèren met Alice (en kinderkoor) als hij zingt: “No more pencils, no more books, no more teacher’s dirty looks/Out for summer, out till fall, we might not go back at all.”

1. Halo Of Flies

Vanaf de eerste doordringende gitaarnoten bezorgt deze perfect opgebouwde rockklassieker kippenvel. Het epische Halo Of Flies, afkomstig van Killer (1971), werd alleen in Nederland een grote hit. Dat gebeurde overigens pas in 1973, toen de band al een tijdje was doorgebroken met School’s Out. In de Top 2000 van Radio 2 staat het proggy meesterwerk al jaren hoog genoteerd en volgens ons is Halo Of Flies inderdaad het beste ooit op plaat gezet door Alice Cooper als groep of solo. “Beter dan Bohemian Rhapsody”, beweerde een van onze lezers op Twitter.