Op Canvas was gisteren de schitterende Martin Scorsese-documentaire Living In The Material World over George Harrison te zien. Die voor rockliefhebbers onmisbare film herinnert ons nogmaals aan het gigantische talent en de bijzondere persoonlijkheid van ‘de stille Beatle’. Vandaag zou de legendarische zanger en gitarist 70 geworden zijn. Om het onszelf iets makkelijker te maken, hebben we hieronder de tien beste tracks uit zijn solocarrière geselecteerd, maar zelfs dat bleek een lastige opgave. The Traveling Wilburys lieten we even buiten beschouwing. En zijn beste Beatles-songs? Daar komen we gegarandeerd in een ander lijstje op terug.

10. Crackerbox Palace

Vanaf halverwege de jaren zeventig werden Harrisons langspelers (tijdelijk) van iets mindere kwaliteit, maar de singles bleven van een constant hoog niveau. Zo ook Crackerbox Palace van het enigszins teleurstellende album Thirty Three & 1/3 (1976). Monty Python-ster en goede vriend Eric Idle maakte een maffe videoclip bij dit vrolijke lied, waarin Harrison in een kinderwagen te zien is:

9. Stuck Inside A Cloud

Na het tragische overlijden van Harrison verscheen nog één studioalbum. Brainwashed (2002) bleek een van Harrisons allerbeste platen, vol ijzersterke songs als Any Road, Brainwashed en het emotioneel geladen Stuck Inside A Cloud, en is zonder twijfel een van de beste postume albums ooit uitgebracht. De betreurde zanger bezorgt een brok in de keel met de tekst van Stuck Inside A Cloud: “Just talking to myself, crying as we part/Knowing as you leave me I also lose my heart.”

8. Try Some, Buy Some

Harrison gaf dit magistrale lied aan zangeres Ronnie Spector (uitgebracht als single op het Apple-label) voordat hij zelf een versie op het album Living In The Material World (1973) zette. Try Some, Buy Some was in Harrisons versie een rijk georkestreerd meesterwerkje dat van invloed bleek op het nummer #9 Dream van zijn ex-collega John Lennon. Ongeveer even mooi als Harrisons versie is de cover van David Bowie op diens album Reality (2003).

7. What Is Life

Misschien een wat lage positie voor een van Harrisons bekendste songs, maar de man heeft ook zo ontzettend veel schitterende nummers gemaakt na het uiteenvallen van The Beatles. Na het megasucces My Sweet Lord – de eerste single van het solomeesterwerk All Things Must Pass – scoorde de sympathiekste Beatle opnieuw een top 10 hit in veel landen. What Is Life is een van de meest opbeurende rocksongs aller tijden.

6. Dark Horse

Vaak wordt gedacht dat dit titelnummer van Harrisons album Dark Horse (1974) een reactie was op de critici die zijn vorige album Living In The Material World afkraakten. “You thought you had got me in your grip/Baby looks like you was not so smart/And I became too slippery for you/But let me say that was nothing new”, zingt hij met een opvallend hese stem. Het bijtende en indrukwekkende Dark Horse werd ook uitgebracht als een single, met redelijk succes in Amerika.

5. All Those Years Ago

Met deze aanstekelijke hit van Harrisons eerste album van de jaren tachtig (Somewhere In England, 1981) bracht hij een prachtige ode aan zijn een jaar eerder vermoorde collega John Lennon. All Those Years Ago is een van Harrisons allerbeste singles, mede dankzij de beroemde vakman Al Kooper (Blood, Sweat & Tears, Bob Dylan) op toetsen en bijdragen van de twee overige ex-Beatles Paul McCartney en Ringo Starr.

4. Give Me Love

Give Me Love (Give Me Peace On Earth) was een grote hit afkomstig van Living In The Material World, de ook veertig jaar later nog zwaar ondergewaardeerde opvolger van All Things Must Pass. Deze single bevat alle ingrediënten voor een goede George Harrison-song: een pakkende melodie, een positieve boodschap en zijn kenmerkende stem- en gitaargeluid. Jeff Lynne zong een schitterende versie tijdens het beroemde Concert For George in 2002.

3. Bangla Desh

In het eerste couplet van dit legendarische en invloedrijke liefdadigheidslied legt Harrison uit waarom hij in actie moest komen voor vluchtelingen uit Oost-Pakistan: “My friend came to me with sadness in his eyes/He told me that he wanted help before his country dies/Although I couldn’t feel the pain, I knew I had to try/Now I’m asking all of you to help us save some lives.” Het krachtige lied werd als single uitgebracht, kort voor The Concert For Bangladesh in Madison Square Garden in augustus 1971. Harrison organiseerde dat historische liefdadigheidsconcert met de onlangs overleden sitarlegende Ravi Shankar.

2. My Sweet Lord

George Harrisons eerste single als soloartiest bereikte de bovenste positie in de Amerikaanse, Britse én Nederlandse hitlijsten. Een logisch resultaat voor deze behoorlijk catchy popsong en ook al zal het religieuze karakter van de song niet iedereen aanspreken, je kunt niet anders dan meezingen als de woorden Hallelujah en Hare Krishna klinken. Een aardige nieuwe versie werd in 2001 aan de cd-heruitgave toegevoegd. Na George’s overlijden dat jaar werd My Sweet Lord opnieuw een nummer 1-hit in Engeland.

1. All Things Must Pass

Harrisons All Things Must Pass is misschien wel het beste soloalbum van een Beatle, ondanks de niet al te essentiële derde lp met jams. Op de eerste twee platen zijn alle tracks raak. De hemelse titeltrack zou al door The Beatles zijn opgenomen (een klein fragment van een Beatles-uitvoering is te horen op een bonus-cd bij Let It Be… Naked). Ook Billy Preston nam een versie op, maar Harrisons eigen uitvoering blijft de definitieve. Het lied en het album All Things Must Pass zijn hoogtepunten uit de pophistorie en het beste van Harrison na The Beatles.