De in Nederland immer onderschatte Bob Seger is vandaag 68 geworden. Onlangs kondigde de rocker uit Michigan aan dat hij in augustus een nieuw album uitbrengt en dat hij daarna mogelijk stopt met toeren en opnemen. Erg jammer natuurlijk, maar zoals Seger zelf al zei, valt er voor hem niet veel meer te bewijzen. De man heeft talloze geweldige rocksongs gemaakt, waarvan we de tien beste op rij zetten:

10. The Fire Inside

De titeltrack van het album The Fire Inside uit 1991 is de jongste opname in deze lijst. Het is ook Segers bekendste lied na de jaren tachtig, mede te danken aan een plaats op de veelgeprezen compilatie Greatest Hits uit 1994. Seger wordt vaak vergeleken met Springsteen en The Fire Inside doet inderdaad denken aan The Boss, al is het alleen maar vanwege het toetsenwerk van The E-Street Band’s Roy Bittan.

9. Old Time Rock ´N´ Roll

Gisteren besteedden we op onze site aandacht aan de vijfendertigste verjaardag van Segers album Stranger In Town. Daarbij schreven we al dat Old Time Rock ‘N’ Roll bij een groot publiek vooral bekend is van de film Risky Business (1983), waarin een piepjonge Tom Cruise in zijn ondergoed danst op deze opzwepende Seger-hit. Old Time Rock ‘N’ Roll is ook de eerste track op de soundtrack van die film.

8. Fire Lake

Bob Seger werkte in de jaren zeventig regelmatig samen met leden van de immens populaire Eagles. Zo waren zijn goede vrienden Glenn Frey en Don Felder te horen op Segers lp Stranger In Town en was de Eagles-hit Heartache Tonight geschreven en gezongen in samenwerking met Seger. In Fire Lake, de catchy eerste single van het album Against The Wind (1980), hoor je perfecte achtergrondzang van Frey, Don Henley en Timothy B. Schmit.

7. Roll Me Away

Deze typische Bob Seger-song, afkomstig van het album The Distance (1982), was niet een van zijn grootste hits. In Amerika bereikte de single een magere 27e positie. Toch is Roll Me Away bij veel muziekliefhebbers bekend als de openingstrack van Segers populaire Greatest Hits-album. Daarnaast werd het lied op effectieve wijze gebruikt in de ontroerende film Mask (1985), van topregisseur Peter Bogdanovich.

6. Like A Rock

Seger is een vaak onderschatte tekstschrijver. De openingsregels van de innemende ballad Like A Rock – waarin overigens ook een van zijn beste vocale prestaties te horen is – schetsen op perfecte wijze de sfeer van het lied: “Stood there boldly, sweatin’ in the sun/Felt like a million, felt like number one/The height of summer, I’d never felt that strong/Like a rock.” De single werd logischerwijs een van Segers grootste hits.

5. Night Moves

Een van Segers beste albums is Night Moves, dat in 1976 volgde na de inmiddels klassiek geworden liveplaat Live Bullet. De titelsong was zijn grote doorbraak in de Amerikaanse hitlijst, hoewel hij bijna tien jaar eerder al een hitje scoorde met Ramblin’ Gamblin’ Man (toen nog onder de bandnaam The Bob Seger System). Met Night Moves overtrof Seger zichzelf als schrijver van verhalende teksten in regels als: “Out past the cornfields where the woods got heavy/Out in the back seat of my ’60 Chevy/Working on mysteries without any clues/Working on our night moves.”

4. Turn The Page

Opmerkelijk genoeg werd een van Segers bekendste nummers nooit uitgebracht als single. Hoewel de klassieker Turn The Page in 1973 al op het album Back In ’72 stond, kennen de meeste rockliefhebbers vooral de versie van het spectaculaire livealbum Live Bullet (die overigens ook op Segers Greatest Hits-album te vinden is). Of natuurlijk van de versie die Metallica in 1998 op het coversalbum Garage Inc. zette.

3. Still The Same

In Amerika was Bob Seger met zijn Silver Bullet Band al uitgegroeid tot een zeer succesvolle act, maar deze melodieuze single van het album Stranger In Town (1978) leverde ook eindelijk succes in Nederland op. Afgezien van het kleine succes van Fire Lake (zie nummer 8) leek ons land in de jaren erna nog amper geïnteresseerd in het werk van Seger. Gelukkig bewijzen meerdere posities voor zijn songs in de Top 2000 van Radio 2 dat er wel genoeg Nederlandse liefhebbers zijn.

2. Mainstreet

Vanaf de eerste memorabele gitaarnoten pakt dit prachtige lied de luisteraar bij de lurven. Seger neemt je mee langs de ‘hustlers’ en verliezers in de ‘pool halls’ van zijn jeugd in Michigan, waar de Mainstreet uit de titel vandaan komt. Het lied stond in 1976 op het album Night Moves en werd een hitsingle in Amerika. Hier in Nederland was Mainstreet geen succes, maar het nummer stond de afgelopen jaren wel in de Top 2000 van Radio 2.

1. Against The Wind

Als er één song is die bewijst dat Bob Seger tot de beste Amerikaanse songwriters behoort, is het Against The Wind wel. Alles klopt aan dit lied: Segers krachtige zang, de harmonieën van Glenn Frey (Eagles) en het magistrale pianospel van sessiemuzikant Paul Harris (die ook korte tijd deel uitmaakte van de band Manassas). Maar wat Against The Wind echt compleet maakt, is de geniale tekst, met een van de meest intrigerende regels uit de popgeschiedenis: “Wish I didn’t know now what I didn’t know then.” Een van de beste songs ooit geschreven.