Stephen Stills maakte halverwege de jaren zestig voor het eerst naam, als lid van Buffalo Springfield. Het was Stills die de grootste hit van die band (For What It’s Worth) schreef en zong. Springfield ging al na enkele jaren uit elkaar, waarna de geweldige zanger en gitarist zich aansloot bij David Crosby en Graham Nash. Als lid van CSN(Y) werd Stills eind jaren zestig een superster en ook als soloartiest maakte hij heel wat moois. Vandaag is de levende legende 68 geworden. Hieronder vind je een lijstje van de mooiste Crosby, Stills, Nash (& Young)-songs. De schitterende nummers die Neil Young schreef, hebben we even buiten beschouwing gelaten.

10. Southern Cross

De tweede single van Daylight Again (1982), het derde album van Crosby, Stills & Nash als trio. Stephen Stills bewerkte een lied van Michael en Richard Curtis (The Curtis Brothers) tot een pakkende popsong en live-favoriet, die deels gaat over zeilen. De zee speelt vaker een belangrijke rol in CSN(Y)-songs, zoals in The Lee Shore en Through My Sails. De single werd een top 20-hit in Amerika, de laatste voor de band.

9. Long Time Gone

Toen David Crosby op televisie zag dat Robert Kennedy vermoord was, besloot hij dezelfde avond deze protestsong te schrijven. Long Time Gone is een van de beroemdste nummers van het debuutalbum Crosby, Stills & Nash (1969), en is te horen aan het begin van de Woodstock-film. Hieronder een wel heel opmerkelijke duetversie van Long Time Gone door Crosby, Stills, Nash & Young met… Tom Jones!

8. Marrakesh Express

Graham Nash schreef deze vrolijke hitsingle voor zijn oude band The Hollies, maar na de breuk met die band nam Nash het lied op met zijn nieuwe partners Crosby en Stills voor het legendarische debuutalbum uit 1969. Marrakesh Express is een typische, aanstekelijke hippiesong met een beeldende tekst en natuurlijk spectaculaire samenzang. Deze beelden van de uitvoering op het Woodstock-festival kwamen niet in Michael Wadleighs beroemde Woodstock-documentaire terecht:

7. Carry On

Het perfecte album Déjà Vu van Crosby, Stills, Nash & Young start met Stephen Stills’ Carry On. Voor het tweede deel van de song hergebruikte Stills zijn song Questions van zijn oude band Buffalo Springfield, waar ook Neil Young lid van was. Carry On werd een dikke klassieker, net zoals bijna alle tracks op Déjà Vu. Ook al staat die plaat op naam van CSNY, ome Neil is op ongeveer de helft van de plaat niet te horen. Dat geldt ook voor Carry On.

6. Cathedral

Na een aantal succesvolle zijprojecten kwamen Crosby, Stills en Nash weer bij elkaar voor een nieuw studioalbum, het eerste dat ze samen opnamen sinds Deja Vu (maar dan zonder Neil Young). Het resultaat CSN (1977) bleek een geslaagde comeback en bereikte nummer2 inde Amerikaanse albumlijst. Graham Nash droeg vier songs bij aan de plaat, waaronder de hit Just A Song Before I Go en het hemelse Cathedral, met opmerkelijke tempowisselingen. Een klein meesterwerk.

5. Helplessly Hoping

Ongelooflijk wat Crosby, Stills en Nash kunnen presteren met slechts een akoestische gitaar en drie stemmen. Deze albumtrack van het titelloze debuut uit 1969 werd geschreven door Stephen Stills en heeft hypnotiserende samenzang. Vooral rond de late jaren zestig en begin jaren zeventig was Stills een briljant liedschrijver. Een vroege soloversie staat op zijn in 2007 uitgebrachte demoverzameling Just Roll Tape.

4. Wooden Ships

Hoewel de oorspronkelijke hoes van het debuutalbum anders vermeldt, schreven David Crosby en Stephen Stills deze CSN-klassieker geschreven met Paul Kantner van Jefferson Airplane. Die band nam ook een versie op voor het album Volunteers (1969). De tekst gaat kort samengevat over schepen die overlevenden van een nucleaire oorlog in veiligheid brengen. Uiteraard zijn er ook mensen die achterblijven. Jackson Browne, een van vele muzikanten uit de CSNY-vriendenkring, schreef zijn For Everyman als reactie op Wooden Ships.

3. Teach Your Children

De ultieme meezingplaat van CSN(Y) werd geschreven door Graham Nash, de voornaamste hitleverancier van de groep. Teach Your Children bereikte de zestiende positie in de Amerikaanse hitlijst en groeide uit tot een hippie-anthem. De track, na de Joni Mitchell-cover Woodstock de tweede single van Déjà Vu, laat wederom Nash’s gevoel voor melodie en harmonie horen. Jerry Garcia van The Grateful Dead is te horen op pedal steel.

2. Almost Cut My Hair

David Crosby stortte zijn hart uit tijdens de opname van zijn zelf geschreven emotionele rocksong Almost Cut My Hair. Stephen Stills vond Crosby´s zang na afloop maar niets, maar Neil Young wel en deze opname kwam uiteindelijk op de plaat terecht. Almost Cut My Hair wordt gedreven door vlammend gitaarspel van Stills en Young, en is wellicht Crosby´s bekendste compositie. Een niet-ingekorte versie van ruim acht minuten is te vinden in de CSN-box set, uitgebracht in 1991.

1. Suite: Judy Blue Eyes

Na de breuk met zijn beroemde vriendin, folkzangeres Judy Collins, schreef Stephen Stills een van de beste songs uit zijn carrière. Suite: Judy Blue Eyes bestaat uit meerdere delen en is uitermate geschikt voor de adembenemende close harmony van CSN. De superieure volledige versie van ruim zeven minuten staat op de titelloze debuutplaat, maar voor de hitsingle werd het lied ingekort. Onlangs kwam Suite: Judy Blue Eyes weer op de setlist te staan. Een recente uitvoering is te horen op de vorig jaar uitgebrachte dvd CSN 2012. En wat blijkt? Ze kunnen het nog!