De legendarische Eric Burdon brengt later dit jaar zijn autobiografie Breathless uit, waarin hij terugblikt op zijn lange carrière. Natuurlijk behandelt een groot deel van het boek Burdons werk als zanger van The Animals, een band met een nog steeds voelbare invloed. Omdat Burdon vandaag 72 wordt, lichten wij zijn tien beste songs uit, met of zonder The Animals:

10. The Animals – Inside-Looking Out

Eerlijk is eerlijk, de uitgebreide cover van Grand Funk Railroad uit 1969 blaast het originele Inside Looking Out van The Animals keihard weg. Dat neemt niet weg dat het bluesy origineel op de single uit 1966 nog steeds een van de beste songs uit het Animals-oeuvre is. Het nummer deed het aardig in de Engelse charts, waar Inside-Looking Out bleef steken op een respectabele twaalfde positie.

9. Eric Burdon & War – Spill The Wine

De combinatie van Burdon – die net The Animals had ontbonden – met de funkgroep War bleek in 1970 een gouden vondst, toen het sublieme album Eric Burdon Declares “War” verscheen. De veelzijdige plaat leverde zelfs een wereldhit op met Spill The Wine, een heerlijk Latin-nummer dat ook in Nederland de top 20 bereikte. De samenwerking met War was helaas van korte duur: er volgde nog een puik dubbelalbum (The Black-Man’s Burdon, 1971) en de ‘kliekjesplaat’ Love Is All Around in 1976 (onder de naam War featuring Eric Burdon).

8. The Animals – Don’t Bring Me Down

Veel van de beste opnames van de originele Animals waren andermans composities. Zo schreven Gerry Goffin en Carole King het op briljante wijze door Burdon gezongen Don’t Bring Me Down. Het duo was natuurlijk bekend van popparels als Will You Love Me Tomorrow (The Shirelles) en Crying In The Rain (The Everly Brothers), en ook dit lied is een van Goffin & Kings vele kleine meesterwerken. De single werd in 1966 een van de grootste hits voor The Animals.

7. Eric Burdon & The Animals – When I Was Young

Na het uiteenvallen van de oorspronkelijke Animals-line-up verzamelde Burdon een nieuwe groep muzikanten om zich heen en sloeg hij een meer psychedelische richting in onder de naam Eric Burdon & The Animals. In Nederland was de eerste grote hit onder die naam When I Was Young (1967), met een persoonlijke tekst van de frontman. Het lied was een hit in veel landen, maar in Engeland moest men er verdacht weinig van hebben (een magere nummer 45 in de hitlijst).

6. Eric Burdon & The Animals – San Franciscan Nights

Tijdens het optreden op het onvergetelijke Monterey Pop Festival in 1967 speelden Eric Burdon & The Animals een nieuw lied: het verslavende hippielied San Franciscan Nights. De studio-opname verscheen als single en werd in 1967 een dikke hit, maar kwam Burdon ook op kritiek te staan. Onder meer van zijn oude Animals-bandmaat Chas Chandler, die het lied maar “schlock” vond. Het zal Burdon een rotzorg zijn, want San Franciscan Nights werd een regelrechte klassieker. Te vinden op het onderschatte album Winds Of Change (1967).

5. The Animals – It’s My Life

Deze hit uit 1965 geeft bij iedere luisterbeurt weer een kick. It’s My Life werd geschreven door Roger Atkins en Carl D’Errico, net zoals Goffin & King (zie nummer 8) belangrijke ‘Brill Building’-songwriters. De krachtige song betekende wederom een top 10-hit voor The Animals en werd in 1995 live uitgevoerd door Burdon met Jon Bon Jovi tijdens een concert voor de Rock & Roll Hall Of Fame. En zoals we allemaal weten scoorde Bon Jovi zelf later ook een grote hit met een (ander) lied onder de titel It’s My Life.

4. Eric Burdon & The Animals – Sky Pilot

“He smiles at the young soldiers/Tells them it’s all right/He knows of their fear in the forthcoming night/Soon there’ll be blood and many will die”, zingt Eric Burdon in een van de beste songs waaraan hij zijn overduidelijke vocale talenten leende. Het protestlied, geschreven toen de oorlog in Vietnam nog in volle gang was, is ook de beste opname onder de naam ‘Eric Burdon & The Animals’. Vanwege de lengte van ruim zeven minuten werd het epische Sky Pilot in twee delen (Part One en Part Two) op single gezet. De volledige versie staat op het uitstekende album The Twain Shall Meet (1968).

3. The Animals – Don’t Let Me Be Misunderstood

De originele versie van dit wereldberoemde lied is natuurlijk van Nina Simone, maar we mogen gerust zeggen dat de singleversie van The Animals uit 1965 de definitieve opname is. Het orgelintro van Alan Price is onsterfelijk, net zoals de fenomenale leadzang van Burdon. Don’t Let Me Be Misunderstood werd een megahit voor de band en werd – samen met andere Animals-klassiekers – opnieuw door Burdon opgenomen voor zijn album Sun Secrets (1974). Daarop maakt het lied deel uit van een medley met ‘Nina’s School’.

2. The Animals – We’ve Gotta Get Out Of This Place

Een ongekend krachtige vocale prestatie van Burdon in deze belangrijke hit uit 1965. De beroemde songwriters Barry Mann en Cynthia Weil waren verantwoordelijk de tekst en muziek van het voor altijd met de Vietnamoorlog geassocieerde We’ve Gotta Get Out Of This Place, dat destijds een grote favoriet was bij de uitgezonden Amerikaanse soldaten. Daarmee was The Animals verantwoordelijk voor een van de meest invloedrijke protestsongs ooit gemaakt. In de jaren tachtig bereikte het lied een nieuw publiek dankzij het gebruik in de hitserie Tour Of Duty.

1. The Animals – The House Of The Rising Sun

De voorspelbare, maar zeer verdiende, nummer 1-positie is natuurlijk voor de Animals-versie van het traditionele The House Of The Rising Sun. De band werd voor dit arrangement geïnspireerd door de versie die Bob Dylan twee jaar eerder op zijn titelloze debuut zette. De vanaf de eerste tonen al herkenbare single werd een nummer-1 hit en sindsdien is The Animals onlosmakelijk verbonden met dit lied. De opname – naar verluidt in slechts een kwartier gemaakt – had een gigantische invloed op de latere rockmuziek en keert altijd terug in lijstjes met de beste pop- of rocksongs aller tijden.