Het was afgelopen zondag precies 35 jaar geleden dat Bruce Springsteen zijn fenomenale album Darkness On The Edge Of Town uitbracht. The Boss leverde hiermee een release af die minstens zo indrukwekkend was als de bejubelde voorganger Born To Run. Natuurlijk viert Classic Rock Mag de 35e verjaardag van het meesterwerk mee, ditmaal met een top 10 van zijn beste studioalbums. Wat een geweldige platen heeft deze superster toch gemaakt!

10. The Ghost Of Tom Joad (1995)

Na de twee ‘mindere’ albums Human Touch en Lucky Town (waarop overigens nog genoeg valt te genieten) en een aantal nieuwe opnames met The E-Street Band voor Greatest Hits (1995), keerde The Boss terug met de relatief kale, kalme en sombere folkplaat The Ghost Of Tom Joad. Niet zo uitgekleed als Springsteens volledig akoestische Nebraska, maar op veel momenten even indrukwekkend en aangrijpend. De titelsong (waarvoor Springsteen geïnspireerd werd door Woody Guthrie en het literaire meesterwerk The Grapes Of Wrath van John Steinback) en het ijzingwekkende Youngstown groeiden uit tot klassiekers, maar luister ook eens naar het gevoelige en onderbelichte Across The Border, een van de beste songs uit Springsteens oeuvre:

9. Tunnel Of Love (1987)

Je kunt je twijfels hebben bij het typische jaren tachtig-geluid, maar Tunnel Of Love was wederom een ijzersterke set songs. In zowel muzikaal als tekstueel opzicht weken de twaalf tracks op de lp flink af van die op voorganger Born In The U.S.A., met ditmaal uitsluitend songs over liefde en relaties. Maar Springsteen zou Springsteen niet zijn als hij deze thema’s met veel meer diepgang benaderde dan de meeste andere songwriters. Zoals in de hit Brilliant Disguise: “So tell me what I see when I look in your eyes/Is that you baby or just a brilliant disguise?”

8. Greetings From Asbury Park, NJ (1973)

Veertig jaar oud alweer, deze destijds weinig opgemerkte debuutplaat van The Boss. Degenen die de lp destijds wel kochten, maakten gelijk kennis met een waanzinnig nieuw talent dat in staat was geniale songs als Growin’ Up en Lost In The Flood te schrijven. Manfred Mann’s Earth Band oogstte later succes met Blinded By The Light en nam nog twee andere songs van de plaat op (Spirit In The Night en For You). Ook David Bowie was onder de indruk van Springsteens talent: hij nam in 1974 een cover op van It’s Hard To Be A Saint In The City, die te vinden is in de box set Sound + Vision en op de compilatie The Platinum Collection.

7. The Rising (2002)

The Boss had na Born In The U.S.A. geen volledige albums meer gemaakt met The E-Street Band. Totdat in 2002 het zeer succesvolle The Rising verscheen. De aanslagen van 11 september in het jaar ervoor hadden Springsteen natuurlijk niet onberoerd gelaten en met die verschrikkelijke dag in het achterhoofd schreef hij een groot aantal van de songs op de plaat. Je zou het niet zeggen, maar een nummer als My City Of Ruins bestond al voor de aanslagen. Toch paste dit onroerende en hoopgevende lied natuurlijk uitstekend op The Rising, met de herhaalde oproep: “Come on, rise up!” Songs als Waitin’ On A Sunny Day en de titeltrack vormen nog steeds energieke hoogtepunten tijdens Springsteens shows, zoals Pinkpop vorig jaar.

6. Born In The U.S.A. (1984)

Springsteen was al een ster voordat Born In The U.S.A. in 1984 op de wereld werd losgelaten, maar dankzij deze lp was er geen ontkomen meer aan The Boss. De ene na de andere single die van de plaat werd getrokken, bereikte de hitparade. Tot ver in 1985 domineerde Springsteen de radio met klassiekers als Dancing In The Dark, Glory Days en natuurlijk de felle titeltrack. In feite groeiden alle songs van het album uit tot Springsteen-favorieten. In Nederland stond Born In The U.S.A. liefst vijftien weken op nummer één en leverde de plaat hem zijn enige twee nummer 1-hits op: Dancing In The Dark en I’m On Fire. Toch heeft hij wat ons betreft nóg betere albums gemaakt.

5. The River (1980)

Het weergaloze Darkness On The Edge Of Town werd in 1980 gevolgd door een heuse dubbel-lp. The River bevatte twintig songs, inclusief de grote hit Hungry Heart. Natuurlijk is de titeltrack met zijn onvergetelijke harmonica-intro en emotionele zang inmiddels een van de populairste songs van The Boss, maar de vier plaatkanten hebben nog veel meer fantastische ballads en rockers te bieden. Zoals het hartverscheurende Independence Day, het opzwepende Sherry Darling en het kippenvelnummer Point Blank, genoemd naar de Hollywood-cultfilm van John Boorman uit 1967. Een van de beste dubbelalbums uit de rockgeschiedenis.

4. The Wild, The Innocent & The E Street Shuffle (1973)

Springsteens tweede album verscheen in hetzelfde jaar als het debuut, maar belangstelling van het grote publiek bleef wederom uit. The Wild, The Innocent & The E Street Shuffle bevat echter enkele van de knapste composities van The Boss, inclusief de ambitieuze langere stukken New York City Serenade en Incident On 57th Street. Verder werd Rosalita (Come Out Tonight) een logische fanfavoriet en was The Hollies in 1975 een van de eerste acts die Springsteen coverde met een versie van 4th Of July, Asbury Park (Sandy).

3. Nebraska (1982)

Moedig als hij is, bracht Springsteen in 1982 – na het succes van The River – een volledig akoestisch album uit. De vertolkingen zijn rauw en oprecht, en de geweldige verhalende teksten van de tien songs op Nebraska evenaren het beste werk van Woody Guthrie en Bob Dylan. De plaat werd opgenomen met de vertrouwde E-Street Band, maar uiteindelijk verloor die versie het ten faveure van de oorspronkelijke demo’s die Springsteen in zijn eentje maakte. Met deze release bewees The Boss zich nogmaals een meestersongwriter in parels als Atlantic City, State Trooper, Highway Patrolman en Reason To Believe.

2. Born To Run (1975)

De grote, veel te late doorbraak van Bruce Springsteen kwam natuurlijk met Born To Run, een goed voorbeeld van een perfect album en volgens veel critici een van de allerbeste uit de popgeschiedenis. Elke song is raak, uiteraard inclusief de grandioos opgebouwde titeltrack en het even briljant geschreven Thunder Road. Een beroemde uitspraak van The Boss zelf is dat hij de uitmuntend geproduceerde lp wilde laten klinken als “Bob Dylan gezongen door Roy Orbison en geproduceerd door Phil Spector.” Ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van het meesterwerk verscheen een boxset-editie, inclusief de niet te missen documentaire Wings For Wheels: The Making Of Born To Run.

1. Darkness On The Edge Of Town (1978)

Fans moesten na Born To Run bijna drie jaar wachten op de opvolger. Toen de plaat eindelijk verscheen – op 2 juni 1978 – bleek Darkness On The Edge Of Town het wachten meer dan waard. Daar ging wel het nodige juridische gerommel aan vooraf: manager Mike Appel werd aangeklaagd omdat hij Springsteen zijn artistieke vrijheid ontnam en grotendeels de rechten op de songs in zijn bezit had. Een voortslepende rechtszaak volgde, maar het lukte The Boss om controle te krijgen over zijn eigen werk. Hij was productiever dan ooit en kon wel vier platen vullen met de vele songs die hij had geschreven (een aantal daarvan verscheen in 2010 op de dubbel-cd The Promise). Darkness On The Edge Of Town werd een donkerder album dan de voorganger, inclusief het snijdende Adam Raised A Cain, live-favorieten Badlands en The Promised Land, en het bloedmooie Racing In The Street. Born To Run was geweldig, maar met Darkness maakte Bruce zijn grootste meesterwerk.