Steve Perry verliet de succesvolle classic rockband al jaren geleden, maar toch blijft hij dé stem van Journey. Met hem achter de microfoon scoorde de band de ene hit na de andere, waaronder Open Arms, Who’s Crying Now en Don’t Stop Believin’. Al waren de singles nog zo radiovriendelijk, de Nederlandse hitlijsten werden vreemd genoeg nooit zo bestormd als de Amerikaanse. Tijd om de band weer eens onder de aandacht te brengen dus, met dit lijstje ter ere van Steve Perry’s 64e verjaardag!

10. Open Arms

Een sentimentele ballad is zo nu en dan niet verkeerd. ‘Guilty pleasure’ of niet, de zang van Steve Perry in Open Arms is een ware tour de force. Met dit schaamteloos romantische lied sluit Journey de beroemdste plaat Escape (1981) af. Helaas werd het lied volledig om zeep geholpen door een cover van Mariah Carey, maar daar verspillen we verder geen woorden aan.

9. Lights

Escape blijft de grote klassieker van Journey, maar Infinity (1978) is toch wel de beste langspeler die de band tot op heden heeft uitgebracht. In deze periode lag de sound nog tussen de progressieve rock van het eerdere werk en de commerciële bombastrock uit latere jaren. De lp trapt af met Lights, dat meer naar het laatste neigt. De track is afwisselend gevoelig (“So you think you’re lonely/Well my friend I’m lonely too) en stevig, met een fijne solo van Neal Schon.

8. Faithfully

Ach, Journey is zo goed in het maken van powerballads dat we er gewoon nog een in dit lijstje zetten. Faithfully is opnieuw een weinig verrassende, maar bijzonder prettig in het gehoor liggende song, afkomstig van de degelijke Escape-opvolger Frontiers (1983). Toetsenist Jonathan Cain schreef deze vakkundig opgebouwde ballade, waarin Steve Perry zich andermaal een van de beste rockzangers bewijst.

7. Edge Of The Blade

Journey mocht dan de hitlijsten veroveren met zoete ballads als Open Arms en Faithfully, maar dat weerhield de band er niet van om flink te blijven rocken in de albumtracks die niet als singles werden uitgebracht. Edge Of The Blade, nog een track op de Frontiers-lp, is een van de hardste en snelste tracks van Journey, gedreven door te gek gitaarspel van Neal Schon.

6. Any Way You Want It

Steve Perry en Neal Schon schreven deze eerste single van het album Departure (1980), een iets stevigere track dan sommige van de andere titels in deze lijst. Deze melodieuze rocksong leverde de band een tweede top 40-hit op in Amerika, na Lovin’ Touchin’ Squeezin’ een jaar eerder. Any Way You Want It was een van de hits die Journey opnieuw opnam voor een nogal overbodige bonus cd bij het album Revelation (2008), met Arnel Pineda als leadzanger.

5. Wheel In The Sky

Infinity (1978) was het eerste album van Journey met Steve Perry als zanger. Op de drie progressievere voorgaande lp’s namen toetsenist Gregg Rolie en gitarist Neal Schon (beiden ex-Santana) de zang voor hun rekening. Perry was duidelijk een aanwinst voor Journey, want Infinity werd een magnifieke plaat. Wheel In The Sky werd een van de – vreemd genoeg weinig succesvolle – singles van die plaat.

4. Who’s Crying Now

Deze ongelooflijk catchy softrocker werd een van de grote hits van het album Escape (1981) en uit Journey’s gehele carrière. Who’s Crying Now is een bitterzoet lied (“Only so many tears you can cry/’Til the heartache is over/And now you can say your love will never die”) met uiterst smaakvol gitaarwerk van Neal Schon. De mannen van Journey werden supersterren in Amerika, maar wederom liet de classic rock van Journey ons land vrijwel koud.

3. Separate Ways (Worlds Apart)

Een van de stevigere singles van Journey, afkomstig van het album Frontiers (1983). Separate Ways (Worlds Apart), met opnieuw een strakke solo van Neal Schon, bereikte de top tien van de Amerikaanse hitlijst. Zoals vaak werd opgemerkt, is de videoclip hieronder op z’n zachtst gezegd niet een van de betere van het decennium, maar dat doet natuurlijk niets af aan het nummer.

2. Don’t Stop Believin’

Wat? Journey’s beroemdste song niet op één in dit lijstje? Natuurlijk, Don’t Stop Believin’ is een classic rock-klassieker die Journey de afgelopen jaren ook in Nederland enige faam heeft opgeleverd. X-factor-winnaar Jaap Reesema scoorde namelijk een hit met een zielloze cover. Ook is Don’t Stop Believin’ te horen in onder meer de populaire tv-serie Glee en de film Rock Of Ages met Tom Cruise. Als je lied zelfs live gezongen wordt door Bruce Springsteen (in een vreemde all-star line-up met onder anderen Lady Gaga), weet je dat je classic rock-geschiedenis hebt geschreven.

1. Winds Of March

Welke track is nu bijzonder genoeg om Don’t Stop Believin’ van de eerste plaats te stoten? Wel, dat is deze sensationele albumtrack van Infinity uit 1978. Het epische Winds Of March heeft alles in zich om een absolute rockklassieker te worden, maar vreemd genoeg is de track nooit echt ‘ontdekt’. Groots orgel- en gitaarspel in het instrumentale stuk en natuurlijk de vocale krachtpatserij van Steve Perry maken van Winds Of March een rocksong van wonderbaarlijke schoonheid.