Sommige bands krijgen het stempel ‘supergroep’ opgedrukt, maar weten de belofte vervolgens niet waar te maken. Emerson, Lake & Palmer verdiende het dubbel en dwars om als supergroep de geschiedenis in te gaan. Keith Emerson, Greg Lake en Carl Palmer waren alle drie virtuoze muzikanten die samen uitzonderlijk goede progrock maakten, zeker op de meesterlijke lp’s uit de vroege jaren zeventig. Palmer, een van de beste rockdrummers aller tijden, is vandaag 63 geworden en dat vieren wij met deze tien meesterlijke tracks van ELP:

10. The Sage

Greg Lake treedt op de voorgrond in dit akoestische lied van de beroemde lp Pictures At An Exhibition (1971). Die plaat was natuurlijk een briljante bewerking van Mussorgsky’s gelijknamige compositie, maar The Sage was door Lake zelf geschreven. Net zoals in de rustigere nummers van platen als Trilogy (From The Beginning) en Brain Salad Surgery (Still… You Turn Me On) bezorgt hij ook hier dik kippenvel met zijn emotionele zang.

9. Still… You Turn Me On

Een juweeltje van het album Brain Salad Surgery (1973) en wederom een ballade geschreven door Lake. Op de albumversie is behalve zijn stem en gitaar nog een ruime variatie aan instrumenten te horen, met uiteraard voortreffelijk spel van Keith Emerson. Hij en Palmer waren het niet helemaal eens met de keuze van Still… You Turn Me On als single. Tijdens optredens op bijvoorbeeld California Jam in 1974 (waar Deep Purple ook op het programma stond) speelde Lake zijn Still… You Turn Me On akoestisch:

8. Take A Pebble

Volgens sommige fans heeft ELP het debuutalbum uit 1970 nooit meer overtroffen. Niet alleen omdat hier het goedbedoelde maar nooit echt helemaal geslaagde humoristisch uitstapje van latere platen (bijvoorbeeld Benny The Bouncer op Brain Salad Surgery) ontbreekt, maar ook omdat de eerste lp gewoon een ontzettend solide set prachtige nummers bevat. Take A Pebble is een stuk van ruim twaalf minuten met meesterlijke passages en imponerend spel van Keith Emerson. Een logische fanfavoriet.

7. From The Beginning

Nog een rustigere compositie van Greg Lake en een van de beroemdste tracks van ELP. From The Beginning stond in 1972 op de succesvolle lp Trilogy en werd ook uitgebracht als single (met enig succes in Amerika). Onlangs bracht Lake een livealbum uit met de titel Songs Of A Lifetime, waarop hij een mooie akoestische versie van het lied speelt.

6. Fanfare For The Common Man

De spectaculaire ELP-adaptatie van Aaron Coplands Fanfare For The Common Man werd een gigantische hit in Engeland. In een verkorte versie, welteverstaan, want op Works Volume 1 (1977) duurt de track bijna tien minuten. Op die dubbel-lp stonden echter slechts twee tracks van Emerson, Lake en Palmer samen. Op de overige drie plaatkanten mochten de individuele leden hun kunsten etaleren. De edit van Fanfare For The Common Man bereikte nummer 2 in de Britse charts.

5. Trilogy

Veel van de beste ELP-tracks zijn de lange stukken en dat zal niemand verbazen. De drie bandleden konden daarin namelijk flink uitpakken (hoewel ze dat volgens sommige critici juist te veel deden). Het titelstuk van Trilogy (1972) start als een aangename ballad, maar na enkele minuten neemt de bombast het over. Emersons toetsenwerk in de rest van de bijna negen minuten durende track is als altijd verbazingwekkend.

4. Lucky Man

Deze simpele akoestische ballad van Greg Lake werd in 1970 een hit voor ELP in Nederland. Lake begon al op 12-jarige leeftijd met het schrijven van dit lied. Emersons in één keer opgenomen moog aan het einde is legendarisch. Lucky Man werd op het laatste moment aan het debuutalbum Emerson, Lake & Palmer (1970) toegevoegd, omdat de lp anders niet lang genoeg duurde. Een wijze beslissing, zo bleek toen de single de hitlijsten bestormde.

3. Tarkus

Dit twintig minuten durende epos is werkelijk verbijsterend. Helemaal als je weet dat het hele stuk in slechts zes dagen werd opgenomen. De titeltrack van de tweede studioplaat Tarkus uit 1971 (met een kruising tussen een gordeldier en een tank op de fameuze hoes) bestaat uit zeven delen en neemt dan ook een hele plaatkant in beslag. Vanaf het eerste gedeelte Eruption, met groots spel van Emerson en Palmer, tot en met de climax van Aquatarkus is dit conceptstuk twintig minuten lang ELP op zijn best.

2. Peter Gunn

“Ladies and gentlemen: Emerson, Lake and Palmer!”, luidt de legendarische aankondiging aan het begin van de hitversie van het Peter Gunn-thema. De compositie van Henry Mancini voor de gelijknamige televisieserie werd door ELP geüpdate tot een verslavende rockinstrumental, met Emersons scheurende synth op de voorgrond. De liveuitvoering was te vinden op In Concert (1979), een aardige comeback na de slecht ontvangen lp Love Beach. Als single werd Peter Gunn een megahit in Nederland.

1. Karn Evil 9

“Welcome back my friends to the show that never ends”, zingt Greg Lake in het tweede gedeelte van Karn Evil 9 – 1st Impression. Daarmee gaat de tweede lp-zijde van Brain Salad Surgery (1973) van start, maar het 30 minuten durende spektakel begint al aan het einde van de eerste kant. In totaal bestaat het ingenieuze Karn Evil 9 uit drie impressies, waarvan geen moment verveelt. Welcome Back My Friends To The Show That Never Ends werd in 1974 ook de titel van een uitstekend livealbum van het trio. ELP’s magnum opus.