Boxsets zijn voor diehardfans vaak een ideale aanvulling op de collectie en voor de ‘gewone’ liefhebber een makkelijke manier om direct het meest essentiële werk van de betreffende band/artiest in huis te halen. 25 jaar geleden verscheen een van de mooiste voorbeelden daarvan: Crossroads van Eric Clapton bevatte al zijn belangrijke opnames en een aantal niet eerder uitgebrachte tracks. Dit zijn de tien beste classic rock-boxsets volgens ons:

10. Mike Oldfield – Boxed (1976)

Al na drie studioalbums kwam Mike Oldfield in 1976 met een boxset die de toepasselijke naam Boxed droeg. Naast de eerder genoemde drie studioalbums (Tubular Bells, Hergest Ridge en Ommadawn) bevat deze set een vierde disc met samenwerkingen, singletjes en andere eenmalige liedjes die nooit op een album hadden gestaan. Niet heel erg spannend zou je denken, maar dat valt mee: de studioalbums zijn namelijk allemaal geremixt naar quadrofonisch geluid (een soort 4.0 surround sound). In het geval van Hergest Ridge waren de verschillen nog groter en aangezien Oldfield zo tevreden was met die nieuwe versie, zou deze vanaf dat moment op alle nieuwe uitgaven van dat album prijken.

9. Alice Cooper – The Life And Crimes Of Alice Cooper (1999)

Deze set van Alice Cooper bevat tracks van al zijn albums, aangevuld met zeldzamer materiaal zoals alternatieve mixen en demo’s . Groot gemis: Halo Of Flies staat er niet op, maar dat was behalve in Nederland dan ook nergens een single. Het toeval wilde dat deze boxset verscheen op de dag dat in Amerika de dramatische schietpartij op de Columbine High School plaatsvond. Eén van de daders had op zijn website een citaat uit Alice Coopers The Black Widow staan.

8. Bruce Springsteen – Tracks (1998)

Anders dan de meeste boxsets in deze lijst, is Tracks van Springsteen geen verzameling van klassiekers, aangevuld met zeldzaamheden. De 66 songs op deze vier discs stonden namelijk geen van allen op de albums van The Boss, terwijl tracks als de b-kant Pink Cadillac en outtakes als Thundercrack en Hearts Of Stone niet minder zijn dan veel albumtracks. Aangezien het voornamelijk om restmateriaal gaat, haalt Tracks het in kwalitatief opzicht niet bij veel ‘gewone’ boxsets van andere artiesten, maar deze release is pure verwennerij voor fans.

7. The Byrds – The Byrds (1990)

Van The Byrds kwam in 2006 een tweede box uit, inclusief dvd (There Is A Season). Toch blijft de inmiddels niet meer verkrijgbare eerste 4 cd-set uit 1990 een must voor fans. Deze box bevat eveneens alle Byrds-songs die je nodig hebt in uitstekende geluidskwaliteit. Bovendien kwamen Roger McGuinn, Chris Hillman en David Crosby speciaal voor deze verzameling weer samen voor vier nieuwe tracks, waarvan er maar één op There Is A Season staat. Ook interessant is de liveversie van Mr. Tambourine Man, met als speciale gast Bob Dylan.

6. Bob Dylan – Biograph (1985)

De 5 lp-set Biograph van Bob Dylan (1985) houdt het midden tussen een reguliere verzamelbox en een presentatie van onbekend en onuitgebracht (live-)materiaal. Uiteraard ontbreken de grote hits niet. Maar Biograph is vooral mooi vanwege het bootlegmateriaal. Zoals Caribbean Wind, Abandoned Love en het bijna religieuze Lay Down Your Weary Tune. Biograph geeft een schitterend overzicht van de creatieve geest van Dylan. Ook verkrijgbaar als 3 cd-box.

5. The Jimi Hendrix Experience – The Jimi Hendrix Experience (2000)

Na zijn dood verschenen er talloze compilaties en livealbums van Jimi Hendrix, die lang niet allemaal even essentieel zijn. De boxset The Jimi Hendrix Experience stelt zowel de diehardfan als nieuwkomers tevreden, met alle belangrijke Hendrix-songs, liveopnames van onder meer het legendarische Monterey Pop Festival en een aantal niet eerder uitgebrachte tracks. Bij latere uitgaven zat ook een dvd met een korte documentaire en enkele livetracks. Al met al de ultieme Hendrix-compilatie.

4. The Rolling Stones – Singles Collection: The London Years (1989)

Deze verzameling a- en b-kanten van de Stones uit de periode 1962-1971 (in Amerika uitgebracht op het label London Records) is onmisbaar voor iedere rockfanaat. De compilatie verscheen in 1989 op vier lp’s en drie cd’s, en bevat natuurlijk onsterfelijke songs als (I Can’t Get No) Satisfaction, Ruby Tuesday en Jumpin’ Jack Flash, en schitterende minder bekende tracks als Who’s Driving Your Plane.

3. Eric Clapton – Crossroads (1988)

Een vrijwel perfect carrièreoverzicht van Clapton, inclusief het beste werk van zijn vroege bands The Yardbirds, John Mayall’s Bluesbreakers, Cream en Blind Faith. Op zes plakken vinyl (of vier cd’s) is 25 jaar rockgeschiedenis verzameld, met natuurlijk ook de nodige aandacht voor Derek & The Dominos en het betere solowerk. Voor wie er nog aan twijfelde: Crossroads is het ultieme bewijs dat Clapton inderdaad tot de allergrootste muzikanten behoorde.

2. Pink Floyd – Dark Side Of The Moon (Immersion edition) (2011)

Een boxset maken naar aanleiding van slechts één album, dat is maar voor weinigen weggelegd. Pink Floyd deed het in 2011 als onderdeel van hun Why Pink Floyd…? campagne waarbij naast reguliere remasters ook uitgebreide collectorsuitgaven van The Wall, Wish You Were Here en Dark Side Of The Moon werden uitgebracht. Die laatste is verreweg het meest interessant, met een live-opname van het album uit 1974, verschillende demo’s, een 5.1 mix, de originele 4.0 quadrofonische mix en een keur aan beeldmateriaal op zowel dvd als blu-ray. Dit werd nog eens aangevuld met een aantal prachtige boekjes en memorabilia (onderzetters, sjaal, replica van een concertkaartje). Hier wordt elke Pink Floyd-liefhebber warm van!

1. Neil Young – Archives Vol. 1: 1963-1972 (2009)

De Canadese held zou al veel eerder zijn Archives-project lanceren, maar achteraf gezien is het goed dat Neil Young even heeft gewacht. Dankzij de mogelijkheden van dvd en blu-ray is het eerste deel van Archives veel meer dan alleen een samenstelling van geweldig geremasterde albumtracks en zeldzaam studiomateriaal. De dvd- of blu-ray-edities houden fans dagenlang bezig met video’s, foto’s en liner notes uit de periode 1963-1972 (dus inclusief Young’s oude groepen Buffalo Springfield en CSNY). Wat een ervaring! De ultieme boxset.