Het is 45 jaar geleden dat Jimi Hendrix een van zijn grootste klassiekers opnam: Voodoo Child (Slight Return). Het nummer bevat volgens veel muziekliefhebbers een van de beste gitaarsolo’s aller tijden. Ongeveer even goed is de versie van Stevie Ray Vaughan uit 1984, maar Hendrix-bewerkingen die de originelen benaderen, zijn zeldzaam. Wij vonden toch nog tien zeer geslaagde covers:

10. Brian May – One Rainy Wish

Op het album In From The Storm: Music Of Jimi Hendrix (1995) eren diverse grote rockartiesten de beste gitarist aller tijden. Ook Brian May leverde een Hendrix-cover aan en dat was een opvallende keuze. One Rainy Wish is een minder bekende albumtrack van Axis: Bold As Love (1967) en de Queen-gitarist drukt er zijn eigen stempel op in zijn stevige bewerking. Tegen het origineel kan May’s versie niet op, maar vooral het als altijd uitstekende gitaarwerk is het beluisteren zeker waard. In 1998 zette May het nummer ook op zijn soloalbum Another World.

9. Todd Rundgren – If 6 Was 9

Op zijn album Faithful wijdde Todd Rundgren een complete plaatkant aan covers die op alle mogelijke manieren zo dicht mogelijk bij het origineel moesten blijven. Hoewel niet zo precies als de Beach Boys-cover Good Vibrations (die sommigen naar verluidt niet eens van het origineel konden onderscheiden) is Rundgrens versie van If 6 Was 9 ook erg trouw aan de klanken en het gevoel van de Jimi Hendrix-opname. Een vertolking die uitzonderlijk weinig toevoegt, maar wel met veel liefde gemaakt lijkt te zijn.

8. Alice Cooper – Fire

Een vrij onbekende cover, deze lekker ruige Alice Cooper-versie van Fire. Op een regulier album van de shockrocker zul je het lied dan ook niet vinden: de cover staat als ‘previously unreleased’ bonustrack op de compilatie Hell Is (2003). Zoals we in maart al meldden, wil Cooper binnenkort een album met covers uitbrengen, waaronder weer een song van Hendrix (Foxy Lady).

7. ZZ Top – Foxy Lady

Op de Amerikaanse persing van Are You Experienced werd de track Foxy Lady verkeerd gespeld als Foxey Lady. Dat is dan ook hoe de meeste mensen aan de andere kant van de oceaan het nummer kennen. Zo ook de Texaanse bluesrockers van ZZ Top, die in 2007 een live-versie van de track uitbrachten op hun dvd Live From Texas. De vertolking van de bebaarde rockers blijft dichtbij het origineel, maar klinkt door het kenmerkende gitaargeluid van Billy Gibbons (die overigens door Hendrix ooit nog ‘the next hottest guitarist’ werd genoemd) toch ook weer typisch ZZ Top. Erg geslaagd!

6. Roy Buchanan – If 6 Was 9

We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat Roy Buchanan een van ’s werelds meest onderschatte gitaristen was, die zijn solo’s met enorm veel bezieling uitvoerde. Zo ook in deze bluesy versie van If 6 Was 9, in een bewerking die afwijkt van die van Hendrix en Rundgren. De onderbelichte Buchanan-versie stond in 1976 op zijn album A Street Called Straight.

5. Gary Moore – Red House

In september 2004 kwam een groot aantal gitaristen bijeen om de vijftigste verjaardag van de Fender Stratocaster te vieren. Grote namen als David Gilmour, Brian May, Ron Wood en Joe Walsh traden op, maar een van de mooiste momenten op de van het concert samengestelde dvd The Strat Pack Live In Concert is wanneer wijlen Gary Moore zijn gitaar martelt in een spectaculaire versie van Red House. Grandioos!

4. Living Colour – Crosstown Traffic

Er zijn veel Hendrix-tributeplaten uitgebracht, maar de beste daarvan is waarschijnlijk Stone Free: A Tribute To Jimi Hendrix (1993), met covers van onder anderen Eric Clapton, Slash en Paul Rodgers. Erg geslaagd is vooral de Living Colour-versie van Crosstown Traffic, een nummer dat de funkmetalband past als gegoten. De zwaar door Hendrix beïnvloedde Vernon Reid schittert op gitaar.

3. Paul Rodgers & Steve Vai – Bold As Love

Het hoogtepunt op het eerder genoemde tributealbum In From The Storm (1995) is wellicht deze fabuleuze versie van Bold As Love, met grandioos gitaarwerk van Steve Vai en vocalen van een van ’s werelds beste rockzangers: Paul Rodgers (Free, Bad Company). Deze gouden combinatie van talent leverde een versie van Bold As Love op die kwalitatief gezien erg dicht in de buurt van het Hendrix-origineel komt.

2. Stevie Ray Vaughan & Double Trouble – Voodoo Child (Slight Return)

Een fantastische vertolker van Hendrix-materiaal was Stevie Ray Vaughan, die Voodoo Child (Slight Return) in 1984 op zijn tweede album Couldn’t Stand The Weather zette. Met onnavolgbare gitaarsolo’s leverde SRV een versie af die net zo goed is als het origineel. Live voerde hij Voodoo Child vaak nog beter uit, zoals in deze spetterende versie uit 1983, afkomstig van de dvd Live From Austin, TX.

1. Derek & The Dominos – Little Wing

Little Wing is misschien wel het enige Hendrix-lied dat ooit echt is verbeterd door andere artiesten. Bijvoorbeeld door Stevie Ray Vaughan op zijn postume album The Sky Is Crying (1991) en Snowy White in een radicaal andere versie op Melting (1997), maar eerder nog door Eric Clapton met zijn Dominos op het legendarische dubbelalbum Layla And Other Assorted Love Songs (1970). Waar de Hendrix-versie veel te kort is, barst de Dominos-versie los in lange, majestueuze gitaarsolo’s. Door ons nu voorzicht uitgeroepen tot de ultieme Hendrix-cover.