8 oktober is de geboortedag van de legendarische Ramones-gitarist Johnny Ramone (John William Cummings). De in 2004 overleden gitarist was geen virtuoos en speelde zelden een solo, maar was van grote invloed op de ontwikkeling van de rock & roll.

Johnny Ramone groeit op in New York waar hij al op jonge leeftijd in bandjes speelt, samen met de drummer die later als Tommy Ramone door het leven zal gaan. Tijdens zijn werk ontmoet Johnny Dee Dee Ramone, die hem weer in contact brengt met zanger Joey Ramone. En zo is de band Ramones in 1974 een feit. De gedeelde ‘achternaam’ Ramone nemen ze over van de schuilnaam van Paul McCartney, Paul Ramon. De jongens zijn fan van The Stooges en luisteren veel naar The Rolling Stones en The Who, maar ook naar Black Sabbath. De band treedt regelmatig op in de New Yorkse club CBGB, waar ook bijvoorbeeld Blondie furore maakte. Sterk geïnspireerd door de jaren ’60 surfmuziek en hun punk-collega’s van New York Dolls brengt Ramones het gelijknamige debuut uit. De korte uptempo drieakkoordensongs met herkenbare refreinen worden het kenmerk van de band. In bijna twintig jaar zullen ze veertien albums lang trouw blijven aan hun sound, net als aan hun karakteristieke outfits met de zwarte leren jacks. Ramones groeit uit tot de meest toonaangevende punkbands uit de geschiedenis. Hoewel ze nooit hele grote commerciële successen hebben gekend, zijn ze van grote invloed geweest op bands als The Clash, Green Day, Nirvana en Metallica.

  1. Poison Heart (1992)

Oerlid van de Ramones, Dee Dee kickt in 1989 af van de drank en verlaat de band om zich op andere projecten, onder andere een rap-album, te richten. Hij laat de band nog wel een paar mooie nummers na, zoals het catchy Poison Heart.

  1. Somebody Put Something In My Drink (1986)

In de loop van de jaren ’80 gaat het bergafwaarts met de populariteit van de Ramones. Punk is overgenomen door New Wave en verkrampt proberen de Ramones ook wat met synthesizers. Het album Animal Boy kent weinig hoogtepunten, maar Somebody Put Something In My Drink, met een van de zeer spaarzame gitaarsolo’s van Johnny Ramone is er een van.

  1. I Wanna Be Sedated (1978)

In 1978 zijn de heren van Ramones de absolute koningen van de punk in zowel de Verenigde Staten als in Engeland. Tot hun frustratie lukt het niet om commercieel door te breken en het grote publiek aan zich te binden. Op Road To Ruin doet drummer Tommy een stapje terug en neemt hij met Ed Stasium de productie op zich. De sound wordt iets gladder en gelaagder. Ondanks de puike productie verkoopt het album minder dan de drie voorgangers.

  1. Rock ‘N’ Roll High School (1979)

De titeltrack van de gelijknamige film komt van het album End Of The Century. Nog steeds zocht Ramones naar commercieel succes en hiervoor werd zelfs de illustere producer Phill ‘Wall Of Sound’ Spector ingeschakeld. De onwaarschijnlijke samenwerking van de gedisciplineerde Spector met de instinctieve Ramones leidt tot succesvolle nummers als Rock ‘N’ Roll High School.

  1. The KKK Took My Baby Away (1981)

De relatie tussen Johnny en Joey is altijd gespannen geweest. Politiek waren het tegenpolen; Johnny rechts en Joey links, maar de relatie vertroebelt verder nadat Johnny de vriendin van Joey afpakt. Deze gebeurtenis inspireerde Joey tot het schrijven van The KKK Took My Baby Away. Zelfs toen Joey op zijn sterfbed lag, wilde Johnny niet met hem bellen. Later verklaarde deze: “Ik ben weken depressief geweest van het overlijden van Joey, onze band die gesmeed was in de muziek was zo sterk.”

  1. Rockaway Beach (1977)

Met het derde album Rocket To Russia heeft Ramones zijn sound geperfectioneerd. De productie klinkt meer volwassen en van het album worden verschillende singles getrokken. In Rockaway Beach hoor je duidelijk de invloeden van The Beach Boys terug, waardoor het een perfecte zomerhit had kunnen worden. Helaas werd het nummer hartje winter uitgebracht en kwam het niet verder dan de 66e plaats in de Billboard Hot 100.

  1. Sheena Is A Punk Rocker (1977)

Het is soms bedroevend om te zien dat jongeren in een Ramones-shirt lopen zonder ooit een nummer van de band gehoord te hebben. Zo mainstream was punk niet eind jaren ’70. Dankzij de support van platenbaas Seymour Stein wordt Sheena Is A Punk Rocker uitgebracht als single. Joey Ramone zei daar later over: “De business was nog zo voorzichtig als het om punk ging, toen de single uitkwam schudde dat de boel echt op”.

  1. Something To Believe In (1986)

Something To Believe In komt uit ten tijde van de Hands Across America-actie in de Verenigde Staten. In de videoclip, die zeer regelmatig op MTV te zien was, wordt de actie op de hak genomen met de hilarische parodie Ramones Aid. In de clip spelen veel bekende muzikanten mee, zoals The B-52’s, Ted Nugent en Tom Petersson van Cheap Trick.

  1. Pet Sematary (1989)

Veel songs van Ramones hoor je terug in films. Een van de grootste hits van de band stamt uit 1989, wanneer ze Pet Sematary schrijven voor de Stephen King-film met dezelfde titel. Normaal was de band niet zo vaak te zien op MTV, maar deze video kreeg aardig wat airplay.

  1. Blitzkrieg Bob (1976)

Het eerste nummer van het eerste album van de Ramones, een geweldig nummer om een carrière mee te beginnen. Blitzkrieg Bob is een typische Ramones-song, uptempo rock & roll teruggebracht tot de essentie van drie akkoorden en: ‘Hey Ho, Let’s Go!’