Het is vandaag 101-jaar geleden dat folk-legende Woody Guthrie werd geboren. De zanger leed een leven vol moeiten en zorgen, maar maakte wel schitterende songs. Vele rockartiesten zijn de zanger schatplichtig. Daarom een lijstje met covers van Woody Guthrie-songs door rockartiesten.

10. Joan Baez – You’ve Got To Walk That Lonesome Valley

De moeder aller folkzangeressen Joan Baez zong in een woonkamer de song You’ve Got To Walk That Lonesome Valley. De zelfbegeleiding van Baez is opmerkelijk: ze slaat de akkoorden letterlijk aan terwijl ze de Guthrie-song uitvoert. Een prima uitvoering die we misschien niet onder rock kunnen scharen, maar toch een mooi begin van deze top 10.

9. Richie Havens & Peter Seeger – Jackhammer John

Drie maanden nadat Woody Guthrie overleed aan de gevolgen van de ziekte van Huntington, werd een tribute-optreden gehouden voor de wijlen zanger. Pete Seeger, de vader aller folk-artiesten, en de bijzondere Richie Havens brachten Jackhammer John ten gehore. Folk en blues, de grondleggers van de popmuziek, in duet met elkaar.

8. Arlo Guthrie & Emmylou Harris – Deportees (Plane Wreck At Los Gatos)

Een duet tussen Arlo Guthrie (de zoon van) en Emmylou Harris, de zangeres die beter is in covers dan in eigen werk. Een hartverscheurend lied over een gecrasht vliegtuig met 28 illegale Mexicanen. Een protestsong van de oude Guthrie, waarin hij opnieuw het vreemdelingenbeleid van zijn Amerika aan de kaak stelde. Er is in die decennia na Guthrie en de mensenrechtenbeweging niet heel veel veranderd: de Texanen houden de Mexicanen buiten de deur met een muur.

7. The Byrds – Pretty Boy Floyd

The Byrds namen in 1968 een klassieker op van Woody Guthrie: Pretty Boy Floyd. De song verhaalt over de bankovervaller Floyd, die in 1939 door de FBI zou zijn vermoord. Misschien niet een thema dat we gewend zijn van The Byrds, maar alleen al de moeite waard door het vioolwerk en typische Byrds-geluid. Te vinden op het enige Byrds-studioalbum met Gram Parsons als zanger: Sweetheart Of The Rodeo.

6. U2 – Jesus Christ

Het zal geen toeval zijn geweest dat de Ierse rockers van U2 Jesus Christ uitkozen om Woody Guthrie te tributen. Hoewel deze vertolking als een goede rockversie kan worden beschouwd, is de U2-versie een moderne variant van Guthrie’s eigen uitvoering. Een combinatie tussen folk, rock en gospel. En passant ook nog een combinatie tussen Ierland en de Verenigde Staten.

5. John Mellencamp – Do Re Mi

Nee, Woody Guthrie leverde niet postuum de liedjes voor The Sound Of Music. Do Re Mi was een was een reguliere song van de liedjesschrijver. De oude rocker John Mellencamp heeft een country-versie van het Guthrie-song op de plaat gezet. Als er iets aan deze versie van Do Re Mi is te horen, is het dit wel: Guthrie is dood, leve Guthrie!

4. Rob Wasserman & Jackson Browne – You Know The Night

You Know The Night is een nummer van Woody Guthrie, dat nooit door de folkzanger zelf op de plaat werd gezet. Rob Wasserman en Jackson Browne zetten het nummer wel op een geluidsdrager. Een wat zoetsappiger uitvoering dan dat Guthrie wellicht in zijn hoofd had. Te vinden op de cd Note Of Hope van Rob Wasserman & Friends.

3. Bruce Springsteen – Tom Joad

In 1997 maakte Bruce Springsteen een album over het boek The Grapes Of Wrath, onder meer over Tom Joad. Dit personage komt ook tot leven in een lied van Woody Guthrie – misschien dat The Boss wel is geïnspireerd tot het lezen van The Grapes door de folk-legende. Een introverte uitvoering met Springsteen en zijn akoestische gitaar en mondharmonica, en daarmee een prima eerbetoon aan Guthrie.

2. Bob Dylan & The Band – I Ain’t Got No Home

Drie maanden na het verscheiden van Woody Guthrie, werd een tribute-concert gehouden. Bob Dylan, op dat moment herstellende van een mysterieus en twijfelachtig motorongeluk, gaf acte de presénce, samen met zijn vrienden van The Band. Het lukte de mannen om deze Guthrie-song volledig naar hun eigen hand te zetten.

1. Neil Young & Crazy Horse – This Land Is Your Land

Vorig jaar kwam Neil Young met een plaat met Americana-muziek, voorzien van de logische titel Americana. Een eigen versie van This Land Is Your Land mocht niet ontbreken. Want het is duidelijk: voor de Canadees Young is het land van Guthrie ook zíjn land geworden. Young speelt het lied met gepaste trots, als een nieuw volkslied van de Verenigde Staten. Leuk detail: zijn oude maatje Stephen Stills zingt ook mee in deze uitvoering.

Buitencategorie:

Bob Dylan – Last Thoughts On Woody Guthrie

Bob Dylan is misschien een van de grootste schatplichtigen in de moderne popmuziek aan Woody Guthrie. Toen Dylan nog Zimmerman heette, vertrok hij uit Hibbing naar New York om de stervende folk-legende in het ziekenhuis op te zoeken. In dat ziekenhuis zong de jonge Bob zijn ‘Song to Woody’. Minder bekend is Dylans gedicht Last Thoughts On Woody Guthrie, waarin Dylan speelt met teksten van Guthrie. Niet echt een cover, vandaar de buitencategorie: