Afgezien van het legendarische album Pet Sounds en het even fameuze Smile-project zijn bij veel mensen vooral de hits van The Beach Boys bekend. Zonde, want de band heeft ook op andere albums genoeg songs staan die niet als singles verschenen, maar toch ongelooflijk mooi zijn. De tien beste hebben we hieronder op een rij gezet en het zal niemand verbazen dat de meeste titels werden geschreven door de vandaag 71 geworden Brian Wilson.

10. Little Bird

Het soloalbum Pacific Ocean Blue (1977) was het definitieve bewijs van het enorme talent van de enige surfende Beach Boy: Dennis Wilson. Toch schreef en zong hij eerder al af en toe prachtige songs voor de lp’s van de band. Zoals ook het kleine en opbeurende Little Bird van het vaak over het hoofd geziene Beach Boys-album Friends uit 1968. Het lied verscheen ook als de b-kant van de titeltrack.

9. Leaving This Town

Toch bijzonder dat het laatste goede Beach Boys-album (althans, totdat vorig jaar de comebackplaat That’s Why God Made The Radio verscheen) in het Nederlandse Baambrugge werd opgenomen. Het daarbuiten nog steeds best onderschatte Holland (1973) bevat vrijwel alleen maar sterk materiaal, waaronder het onderbelichte Leaving This Town. Drummer Ricky Fataar en bassist/leadzanger Blondie Chaplin (die al op de voorgaande plaat Carl And The Passions – “So Tough” te horen waren) schreven deze knap opgebouwde song samen met Carl Wilson en Mike Love.

8. And Your Dream Comes True

Summer Days (And Summer Nights!!) uit 1965 volgde na een van de beste lp’s van de band: Today! Hoewel van een iets minder niveau, bevat ook deze plaat heel wat voortreffelijk songmateriaal. Een zelden genoemd juweeltje daarvan is de afsluiter And Your Dream Comes True. Dit a capella gezongen lied duurt niet veel langer dan een minuut, maar deze korte speelduur is genoeg om je adem te ontnemen met verbazingwekkende close harmony.

7. Kiss Me, Baby

Met Pet Sounds overtrof Brian Wilson zichzelf als producer en componist, maar voor deze release liet hij zijn genialiteit al doorschemeren op het eerste écht goede album van The Beach Boys: Today! (1965). Naast bekendere songs als Help Me, Rhonda, Please Let Me Wonder en She Knows Me Too Well verdient ook de albumtrack Kiss Me, Baby aandacht. De kenmerkende harmonieën zijn zoals gewoonlijk fabelachtig mooi.

6. I Just Wasn’t Made For These Times

De songs van albummijlpaal Pet Sounds mogen natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Sterker nog, geen van de niet-singles van die lp zou hier misstaan. Toch hebben ‘slechts’ twee tracks de top 10 gehaald, waaronder het briljante gearrangeerde en ontroerende I Just Wasn’t Made For These Times. De tekst laat de Beach Boys van hun volwassen kant horen (vergeleken met het vroegste werk), met de treurig stemmende openingsregels: “I keep looking for a place to fit/Where I can speak my mind/I’ve been trying hard to find the people/That I won’t leave behind.”

5. Girls On The Beach

De oudste opname uit deze lijst stamt uit 1964. Het onschuldige Girls On The Beach stond op de lp All Summer Long. In deze periode waren de studioalbums van The Beach Boys nog niet veel meer dan een aantal bloedmooie singles aangevuld met minder beklijvende songs om de lp op te vullen. Het schitterend gezongen Girls On The Beach is een positieve uitzondering en brengt je – net als de grootste klassiekers van de band – helemaal in de zomerstemming.

4. Deirdre

Met Sunflower (1970) maakte de band misschien wel zijn beste post-Pet Sounds plaat. Bruce Johnston schreef (samen met Brian Wilson) en zong de vrolijke albumtrack Deirdre, met een aanstekelijke melodie die je niet snel uit je hoofd krijgt. Johnston was als songwriter lang niet zo productief of gerespecteerd als de Wilson-broers, maar Deirdre en het latere Disney Girls (van Surf’s Up, 1971) zijn toch twee van de beste Beach Boys-songs van de jaren zeventig.

3. Forever

De mooiste song die Dennis Wilson ooit voor The Beach Boys schreef en zong was deze andere albumtrack van Sunflower. De veel te vroeg overleden Dennis had een karakteristiek stemgeluid en een eigen schrijfstijl, die in 1977 resulteerde in het solomeesterwerk Pacific Ocean Blue. Met Forever was hij ook verantwoordelijk voor een van de allermooiste Beach Boys-songs. Tijdens de 50th Anniversary Tour van vorig jaar bracht de band met dit lied een passende ode aan hun zeer gemiste collega.

2. Don’t Talk (Put Your Head On My Shoulder)

Net zoals Caroline No was Don’t Talk (Put Your Head On My Shoulder) meer een solo-opname van Brian Wilson dan een Beach Boys-song. Het lied van de onmisbare sixties-lp Pet Sounds wordt namelijk volledig door hem gezongen. Interessant voor de echte liefhebber is overigens de boxset The Pet Sounds Sessions, waarop te horen is hoe de tracks van de oorspronkelijke lp (waaronder dus ook Don’t Talk) tot stand kwamen.

1. ‘Til I Die

“I’m a cork on the ocean/Floating over the raging sea/How deep is the ocean?”, luiden de eerste regels van dit meesterlijke lied van de lp Surf’s Up (1971). Het intense ‘Til I Die staat bekend als een van Brian Wilsons meest persoonlijke composities. Hij had deze song al ver voor de Surf’s Up-sessies geschreven, maar bizar genoeg was een van zijn collega’s (het is niet bekend wie) niet onder de indruk. Uiteindelijk is ‘Til I Die toch nog op een Beach Boys-album beland en gelukkig maar, want Wilson leverde hiermee een van zijn fraaiste songs af.