Eagles is een van de bekendste en meest succesvolle countryrockbands ooit. Wereldwijd heeft de band ongeveer 84 miljoen albums verkocht en de compilatie Their Greatest Hits (1976) is alleen in Amerika al 27 miljoen keer over de toonbank gegaan. Het debuutalbum van de Eagles stamt uit 1971 en hun laatste album Long Road Out Of Eden kwam in 2007 uit. De muzikale basis van de Eagles is country en rock, gemixt met invloeden van bands zoals Poco, The Flying Burrito Brothers en Buffalo Springfield en deze unieke sound zorgde voor veel hitnoteringen en prachtige songs. Tijd dus voor een top 10.

10. The Long Run

De titelsong van het zwakste Eagles-album heeft de band toch geen windeieren gelegd, denk maar aan Heartache Tonight of I Can’t Tell You Why, beide hits.. Maar de ruzies tussen Frey en Henley werden steeds erger en dat had toch wel invloed op het songmateriaal van dit album uit 1979. Bovendien is dit het eerste album zonder Meisner, want die is inmiddels vervangen door Schmit. The Long Run is wat harder dan andere nummers van de Eagles en de titelsong is natuurlijk interessant qua tekst omdat het waarschijnlijk gaat over de slechte relatie tussen Henley en Frey. Het was niet echt een grote hit, maar toch wel een lekker herkenbaar Eaglesnummer.

9. Witchy Woman

Nog een nummer van hun debuutalbum. Het is een Henley en Leadon song en was als single behoorlijk succesvol. De tekst gaat over vrouwen die de heren on the road ontmoet hebben met uitzonderlijke gaven, zogenaamde ‘seductive women’. Maar eigenlijk had Henley Zelda Fitzgerald in gedachten toen hij het nummer schreef. Qua melodie is het een echte folkrocksong die weer heel lang in je geheugen blijft zitten.

8. Long Road Out Of Eden

Dit was het comeback album van de Eagles, want de heren hadden sinds 1979 geen album meer uitgebracht. De band bestaat dan uit Frey, Henley, Walsh en Schmit en het album is uiterst succesvol; de Eagles krijgen maar liefst twee grammies voor dit dubbelalbum. De titelsong klokt over de tien minuten en is het hoogtepunt van de plaat. Prachtige vocalen, mooie melodieën en extreem gevoelige gitaarsolo’s zorgen ervoor dat deze track zeker in deze top tien thuishoort. Afspelen op maximum volume en je weet niet wat je hoort.

7. Best Of My Love

Dit nummer staat op On The Border (1974), maar het was eigenlijk een overblijfsel van het Desperado-materiaal. Best Of My Love zorgt voor de doorbraak van de Eagles in Amerika en hier horen we ook voor de eerste keer Don Felder als nieuw lid van de Eagles. Best Of My Love is een vrij zoet nummer, dat echter meteen aansloeg bij het grote publiek. Henley zingt het natuurlijk voortreffelijk!

6. Lyin’ Eyes

Dit is de tweede hitsingle van het album One Of These Nights en het is weer een Henley en Frey nummer. Lyin’ Eyes is een echt popliedje en deed het daarom ook uitstekend op de radio. De band kreeg zelfs een grammy voor beste popsong voor dit nummer. De albumversie is bijna twee minuten langer dan de single en bevalt mij daarom ook een stuk beter. Het lied is een echte oorwurm, als je het hoort, krijg je het niet meer uit je gedachten en blijf je het maar neuriën.

5. The Last Resort

Dit slotnummer van het album Hotel California is een prachtige ballad. Het nummer is zeer orkestraal (veel strijkers), er zijn bijna geen gitaren te horen, m.u.v. de pedalsteel gitaar van Don Felder en het wordt magistraal gezongen door Don Henley. Een kippenvelsong die vanwege de lengte, meer dan 7 minuten, niet op single werd uitgebracht, maar toch een van de bekendste en mooiste nummers van HC is. Vooral de tekst is zeer apart en spreekt altijd weer aan.

4. Take It Easy

Dit nummer komt van het debuut van de Eagles en stamt uit 1972. Het nummer is gecomponeerd door Frey en Jackson Browne en het was de eerste single van het album. Het nummer deed het in de charts in Nederland beter dan in Amerika en vanaf dat moment was de typische countryrock van de Eagles een begrip in Nederland.

3. One Of These Nights

Een prachtig mid tempo countryrock-nummer zoals alleen de Eagles die kunnen maken. Het nummer bereikte de vijfde plaats in onze hitlijst en de eerste plaats in de billboard hot 100. Tevens betekende het album One Of The Nights de doorbraak voor de Eagles in Amerika. Het is ook de laatste plaat waar Bernie Leadon op mee speelt, want hij wordt later vervangen door Joe Walsh. Een zeer herkenbare Eagles song, geschreven door Henley en Frey en heerlijk om in je auto keihard af te spelen en dan uit volle borst lekker vals mee te zingen!!

2. Desperado

Het balladachtige Desperado is een echt Eagles-juweeltje en is naast Hotel California waarschijnlijk de bekendste Eaglessong; hoewel het nooit op single is verschenen. Geschreven door Frey en Henley handelt Desperado over rovers (waarschijnlijk de Daltons) in het Wilde Westen, terwijl de plaat nota bene is opgenomen in London! Jackson Browne heeft ook nog aan het album Desperado meegewerkt en het enigszins melancholische liedje kent zeer veel succesvolle coverversies van o.a. Linda Rondstadt. Maar het origineel is natuurlijk nog altijd het beste, met zang van Don Henley.

1. Hotel California

Dit meesterwerk mag natuurlijk niet ontbreken, want wie herkent de openingszin: “On a dark desert highway” niet? Het is waarschijnlijk toch wel het beste nummer van de Eagles, geschreven door Felder, Henley en Frey en meesterlijk gezongen door drummer Don Henley. Deze track bezorgt steeds weer kippenvel bij de heerlijke dubbele gitaarsolo’s van Felder en Walsh, en ook de nogal “wazige” tekst betovert elke keer weer. Het nummer komt van het gelijknamige album, uitgebracht in 1976 en het is de meest succesvolle plaat van de Eagles ooit. Het is een zogenaamd conceptalbum en het Hotel California staat als metafoor voor de kapitalistische instelling in de Californische muziekwereld. Het nummer is natuurlijk ook altijd vaste prik in de top 2000 en je weet het: “You can check out any time you like, but you can never leave!”