Het is eeuwig zonde dat hij er niet meer is: Ronnie James Dio. Vandaag zou ‘The Voice Of Metal’ 71 geworden zijn. De zanger drukte zijn stempel op platen van Roger Glover, Rainbow en Black Sabbath (later Heaven And Hell), maar natuurlijk ook zijn eigen band Dio. Van die laatste zetten wij de tien essentiële tracks op een rij:

10. Lock Up The Wolves

Vanaf de vierde plaat Dream Evil (1987) begon de band van lineup te wisselen. Gitarist Vivian Campbell vertrok en werd op die lp vervangen door Craig Goldy. Met de logische uitzondering van frontman Ronnie James Dio bestond de band op de volgende cd Lock Up The Wolves (1990) volledig uit nieuwe gezichten, onder wie gitarist Rowan Robertson en toetsenist Jens Johansson. Dat vijfde album verbleekte bij de voorgangers, maar de titelsong liet Dio in ieder geval weer op zijn best horen.

9. Dream Evil

Met de nieuwe gitarist Craig Goldy (die eerder bij de band Giuffria speelde) maakte de band in 1987 een van zijn sterkste platen: Dream Evil (1987). Zijn voorganger Vivian Campbell werd bij veel fans gemist, maar de bezetting was verder intact gebleven. Met het epische All The Fools Sailed Away, het melodieuze I Could Have Been A Dreamer en de heavy titeltrack leverde de band weer een handvol metalkrakers af.

8. Egypt (The Chains Are On)

Dat Dio geen ‘one album wonder’ was, bewees de opvolger The Last In Line (1984), die ongeveer even goed was als het briljante debuut Holy Diver. Hoogtepunten van die lp zijn onder meer de livefavoriet We Rock, de titeltrack (zie nummer 3) en de afsluiter Egypt (The Chains Are On), die door de keyboards aanvankelijk doet denken aan de Rainbow-klassieker Gates Of Babylon. Deze epische song doet dan ook niet onder voor het meeste werk uit Ronnie James Dio’s periode bij de band.

7. Strange Highways

Het duurde vier jaar voordat in 1994 de opvolger van Lock Up The Wolves verscheen. In de tussentijd was Ronnie James Dio teruggekeerd naar Black Sabbath voor het vaak onderschatte album Dehumanizer (1992). Dio bestond op Strange Highways (1994) wederom uit een nieuwe line-up, hoewel de zanger ook Sabbath-drummer Vinny Appice had meegenomen (Appice drumde ook op de eerste vier Dio-albums). Het resultaat was een album dat net zo loodzwaar en duister was als Dehumanizer, met onder meer de fantastische titelsong. Zonder twijfel een van Dio’s beste prestaties.

6. Don’t Talk To Strangers

“Don’t dream of women cause they’ll only bring you DOWN”, brult Ronnie James Dio in Don’t Talk To Strangers, na een kalme introductie. Het blijft een van de mooiste momenten op het meesterlijke debuutalbum Holy Diver (1983), een onmisbare plaat voor metalfans. Na zijn vertrek bij Black Sabbath heeft de zanger nooit meer zulke goede platen gemaakt als de eerste twee van zijn nieuwe band Dio, hoewel The Devil You Know (de enige studioplaat onder de naam Heaven And Hell) eveneens verplicht luistervoer voor fans is.

5. Sacred Heart

Sacred Heart was in 1985 de titel van het derde Dio-album. Het was ook de laatste lp met Vivian Campbell op gitaar (hij zou later bij Def Leppard spelen). Zo goed als de eerste twee Dio-platen was Sacred Heart niet, maar er staan wel enkele van de beste tracks van de band op, waaronder de single Rock ‘N’ Roll Children en de heftige titeltrack.

4. All The Fools Sailed Away

All The Fools Sailed Away van het album Dream Evil (1987) is een van die welbekende Dio-songs met een rustig begin, waarna de harde gitaren en de agressieve zang van Ronnie James Dio de luisteraar een oplawaai geven. Deze track is een van de meest melodieuze van de band en het prijsnummer van de lp. Voor de singleversie die ook in de onderstaande video te horen is, werd All The Fools Sailed Away ingekort.

3. The Last In Line

In juni 1984 speelde Dio in Nederland op Pinkpop. Het tweede album The Last In Line was toen nog net niet verschenen, maar er werd al wel een exclusieve Pinkpop-single met de titeltrack verkocht op het festival. Opnames van Dio’s optreden zijn overigens te vinden op de vorig jaar verschenen ‘deluxe edition’ van de plaat. In de Nederlandse hitlijsten maakte het snoeiharde The Last In Line natuurlijk geen schijn van kans, maar het lied behoort absoluut tot de grote favorieten bij Dio-fans.

2. Rainbow In The Dark

Het synthdeuntje dat steeds terugkeert in Rainbow In The Dark is wel érg jaren tachtig, maar desondanks blijft deze metalklassieker een van de gaafste rocksongs uit dat decennium. De meest melodieuze track van het debuutalbum Holy Diver verscheen logischerwijs op single. Deze viel in Engeland net buiten de top veertig, maar samen met Holy Diver is Rainbow In The Dark ongetwijfeld het bekendste nummer van de band.

1. Holy Diver

Holy Diver is een onsterfelijke metalklassieker met een legendarische riff en natuurlijk de fenomenale zang van Ronnie James Dio. Het nummer werd zelfs gebruikt in de populaire komedieserie South Park (met een geanimeerde versie van de band en een aap achter het drumstel) en – geloof het of niet – ook door Pat Boone is gecoverd op het album In A Metal Mood: No More Mr. Nice Guy (1997). Het bewijst alleen maar dat Holy Diver de ultieme Dio-song is.