Def Leppard werd opgericht in 1977 in Sheffield als ‘onderdeel’ van de New Wave Of British Heavy Metal (NWOBHM). De band was tijdens de jaren tachtig commercieel zeer succesvol. Bringing On The Heartbreak van het album High ‘N Dry was een van de allereerste metalvideo’s op MTV in 1982 en albums als Pyromania en Hysteria werden massaal gekocht. Hieronder de tien beste songs van de band:

10. Bringing On The Heartbreak

Deze ballad is de tweede single van het tweede Def Leppard-album High ’N Dry, uitgebracht in 1981. Het nummer werd pas een hit nadat de video vaak te zien was op MTV. Met deze single nummer begon de carrière van Def Leppard pas echt. Bringing On The Heartbreak werd in 2002 gecoverd door niemand minder dan Mariah Carey….

9. Love Bites

Een powerballad van de megaseller Hysteria (20 miljoen albums verkocht wereldwijd). Het nummer begint met een elektronische stem en het heeft een enorm pakkend refrein. Het is de enige Def Leppard-song die de nummer één-positie in de USA behaalde.

8. Rock Of Ages

Een song van Pyromania. De naam van het nummer is ontleend aan de hymne Rock Of Ages, een populaire Christelijke hymne gecomponeerd in 1763. Zanger Joe Elliott opent deze track met de Duitse onzinwoorden: Gunter, glieben, glauten, globen… en later refereert hij nog aan het nummer My My, Hey Hey van Neil Young. Het is een stevig rocknummer dat de band vaak live speelde en dan luidkeels meegezongen werd.

7. Promises

Het lekkere rocknummer Promises staat op het album Euphoria, uitgebracht in 1999. Het is weer zo’n typische Def Leppard-track die herinnert aan de Hysteria-periode. Het is het enige nummer van Euphoria dat nog wel eens vaker live gespeeld werd.

6. Animal

Een van de zeven singles van het album Hysteria. Animal was de tweede single van dat album en het werd het eerste top tien-nummer van de band in Engeland. Het is een ‘simpele’ rocksong met een heel pakkend en verslavend refrein, en je kunt het heerlijk in je auto meebrullen!

5. Rocket

Dit was de laatste single van het album Hysteria. Rocket is een vrij experimenteel nummer, want het begint met geluiden van een lancerende raket en tijdens het nummer hoor je de zin “We’re Fighting The Gods Of War” (uit het lied Gods Of War, ook van Hysteria) achterstevoren, terwijl ook het woord Bites (van Love Bites) vaker te horen is. De singleversie is een stuk korter en mist al deze eerdergenoemde “snufjes” van producer Mutt Lange.

4. Pour Some Sugar On Me

Dit Bon Jovi-achtige nummer behaalde de tweede positie in de US hitparade en staat natuurlijk ook op Hysteria. Het is een regelrechte meezinger en zanger Joe Elliott opent het nummer op een bijna rap-achtige manier met de woorden: “Step Inside, Walk This Way,You and Me Babe, Hey, Hey!”

3. Foolin’

Dit was een single van Pyromania en piekte op nummer 9 in de mainstream rock charts. Het nummer begint als een ballad, met akoestische gitaar en zang van Elliott, maar na 47 seconden hoor je weer die typische Def Leppard-riffs en wordt het een powerballad, met in het midden een vette gitaarsolo.

2. Photograph

Dit is de belangrijkste single van het album Pyromania en dit nummer zorgde voor heel veel commercieel succes voor Def Leppard. Het lied is een tribuut aan Marilyn Monroe en het is een stevig, zeer herkenbaar Def Leppard-nummer. Iedere rockliefhebber kent dit nummer, want het haalde de nummer 1-positie in Amerika en het behoort nog steeds tot de favoriete tracks van de band uit Sheffield. Het refrein is weer zeer verslavend en niet meer uit je hoofd te krijgen!

1. Hysteria

Deze derde single van het succesalbum Hysteria bereikte de tiende plaats in de Billboard Hot 100 en de titelsong is het absolute meesterwerkje van deze CD. Drummer Rick Allen heeft de songtitel bedacht en het nummer is eigenlijk een semi-ballad met prachtige gitaarmelodieën, gedomineerd door de heerlijke strot van Elliott. De akoestische versie met Elliott (zang) en Collen (gitaar) is duidelijk minder. Hysteria veroorzaakte bijna letterlijk een Def Leppard-hysteria; 20 miljoen verkochte albums wereldwijd, 6 hitsingles (in Amerika 7) van een album en uitverkochte concerten over de hele wereld. “Oh, I get hysterical, hysteria, oh, can you feel it, do you believe it?”