Hawkwind werd opgericht in 1969 door Dave Brock, Mick Slattery, John Harrison, Terry Ellis en Nik Turner. Laatstgenoemde had door het vele schrapen van zijn keel (to hawk) en het laten van scheten (wind), de bijnaam Hawkwind, vandaar de groepsnaam… Hawkwind was de eerste space rock band en de muziek was een mix van hard rock en acid rock, gekenmerkt door lange nummers met veel improvisatie. De band heeft 48 bandleden versleten sinds 1970, maar de band bestaat nog steeds, getuige het feit dat in maart van dit jaar er een tweedaags Hawkwind festival plaats heeft gevonden, met nog steeds Dave Brock in de gelederen. Hawkwind is eigenlijk altijd underground geweest, een band voor space en si-fi adepten, en zal dat ook wel altijd blijven… Tijd voor een top 10 van space rock songs.

10. Motorhead

Dit is het laatste nummer dat Lemmy Kilmister voor Hawkwind componeerde voordat hij uit de band werd gezet…Later nam hij het opnieuw op met zijn band Motörhead. De titel is een Amerikaans slangwoord voor snelheidsduivel en het nummer is ook behoorlijk uptempo. Oorspronkelijk uitgebracht als de B-kant van het nummer Kings Of Speed, later ook nog als ‘echte’ single uitgebracht. De uitvoering van de band Motorhead heeft mijn persoonlijke voorkeur.

9. Lord Of Light

Dit nummer staat op het derde Hawkwind album met de grappige titel Doremi Fasol Latido en stamt uit 1972. Het lied (de tekst) is gebaseerd op de sciencefiction-roman met dezelfde titel van auteur Roger Zelazny. Lord Of Light werd als single in Duitsland uitgebracht in 1973 maar het nummer deed helemaal niets…. De beste versie van dit nummer is te vinden op het livealbum Space Ritual; en dat is ook het beste Hawkwind-album ooit.

8. Kings Of Speed

Dit nummer van het album Warrior On The Edge Of Time werd als single uitgebracht in 1975. De tekst is van science-friction schrijver Michael Moorcock en het is een vrij kort (3:25), maar heftig space rock nummer, opgenomen met twee drummers!

7.PSI power

Deze track is o.a. te vinden op Hawklords, het achtste album van Hawkwind en ook op The Best of Hawkwind, Friends And Relations. Dit nummer is absoluut geen space rock track maar neigt meer naar new wave-achtige muziek. Het nummer werd geschreven door Brock en Calvert en het gaat over telepathie: “I can read your mind like a magazine…with psi power”.

6. Hurry On Sundown

Dit nummer werd als demo opgenomen in 1969 en kwam terecht op de Hawkwind Zoo EP, de band heette toen officieel nog Hawkwind Zoo. Later verscheen het nummer ook op het debuutalbum van Hawkwind (1970) en werd toen ook als single uitgebracht. Hurry On Sundown is op het album nogal folky, terwijl de demoversie meer elektrische gitaren bevat en duidelijk psychedelisch van aard is. De EP-versie heeft dan ook mijn voorkeur.

5. Master Of The Universe

Master of the Universe staat op het tweede Hawkwind album In Search Of Space. Dit album betekende het eerste commerciële succes voor de band, want de plaat haalde plaats 18 in de Engelse lp-charts. Dit is trouwens het enige nummer op dit album dat over de ruimte en science fiction gaat. Het is een lekker spacy track van meer dan zes minuten en je kunt er lekker bij wegdromen. De beste versie staat trouwens weer op Space Ritual.

4. Silver Machine

Het bekendste en meest succesvolle nummer van Hawkwind is natuurlijk Silver Machine. De single, live opgenomen in Londen, kwam uit in 1972 en haalde in Engeland de derde plaats in de hitlijsten. Origineel werd het nummer gezongen door Calvert, maar de versie met zang van Lemmy bleek veel beter te zijn. Het nummer werd drie keer, in 1976, 1978 en 1983, opnieuw uitgebracht en het werd telkens weer een hitje. Het nummer gaat natuurlijk over reizen in de ruimte en het blijft een heerlijk spacy rocknummer!

3. Space Is Deep

Ook dit nummer is geschreven door Brock en de tekst is van Michael Moorcock en is gebaseerd op zijn gedicht Black Corridor. Het eerste gedeelte van deze song is akoestisch met vocalen van Brock en Lemmy terwijl het tweede gedeelte volledig instrumentaal is, voordat het weer eindigt met een akoestisch stuk. Een zeer intrigerend nummer dat ook te vinden is op Space Ritual.

2. Time We Left This World Today

Dit nummer staat op de derde plaat van Hawkwind en is geschreven door Brock, het nummer bestaat eigenlijk uit vier gedeelten en het is behoorlijk psychedelisch en zonder geestverruimende middelen bijna niet te doen…. De live versie is van een nog betere kwaliteit en dit nummer moet je echt op het maximum volume afspelen!

1. Brainstorm

Het beste nummer van Hawkwind, dit is space rock zoals die moet klinken, duister, heavy, mysterieus en vooral veel muzikale improvisatie. De versie op het geweldige livealbum Space Ritual is natuurlijk de beste versie want dat is echt meer dan negen minuten genieten van Hawkwind op zijn best. Space Ritual werd opgenomen in 1972 en uitgebracht in 1973 en het album behaalde de negende plaats in de album charts in Engeland. Het nummer is geschreven door Turner en de tekst is van Moorcock. De originele versie van dit nummer is te vinden op Hawkwinds derde album Doremi Fasol Latido(1972). Een Hawkwind-classic pur sang!