Judas Priest, tot leven gewekt door KK Downing en Ian Hill in 1970, is een van de toonaangevende heavy metal-bands in de muziekgeschiedenis. Trendsettend zijn de duo-gitaarsolo’s en de hoge, gillende uithalen van Robert Halford. Rocka Rolla (1974), het debuut van Priest, is vrij onbekend, maar de volgende vier albums, vooral Sad Wings Of Destiny, zijn allemaal must have metalplaten. Met Screaming For Vengeance (1982) brak de band ook in de USA door en You’ve Got Another Thing Comin’ van dat album werd een grote hit. Toen Halford de band verliet leek het einde nabij, maar in 1997 verschijnt er weer een Priest-album met nieuwe zanger Ripper Owens. Toch keert Halford weer terug, maar de gloriedagen van de band zijn toch echt voorbij en wanneer oprichter KK Downing de band verlaat in 2011 is het echt over en uit.

10. Breaking The Law

Het meest succesvolle Judas Priest-nummer, maar ook het commercieelste nummer en niet echt een heavy metal track zoals we van de Priest gewend zijn. Het vrij korte – slechts 2:35 – nummer staat op het album British Steel uitgebracht in 1980 en is live altijd een echte meebruller geweest.

9. Better By You, Better Than Me

Judas Priest maakte een cover van dit originele Spooky Tooth-nummer en zette het op hun vierde album getiteld Stained Class. In 1990 zorgde de versie van Judas Priest voor veel commotie omdat de band werd “beschuldigd” zogenaamd verantwoordelijk te zijn voor de zelfmoordpogingen van twee teenagers in Reno, vanwege de verborgen teksten….. gelukkig voor Priest werd de band vrijgesproken.

8. Hell Bent For Leather

De ultieme heavy metal leather en motorbike song. Vooral Halford hield ervan om zich in een lederen pak te hijsen en deze song, geschreven door Tipton is daar eigenlijk een eerbetoon aan. Deze track staat op het album Killing Machine (1978), maar in de USA werd de titel veranderd in Hell Bent For Leather, omdat Killing Machine te gewelddadig overkwam…. Met dit album werd een wat commerciëlere koers ingezet, helaas…

7. You’ve Got Another Thing Comin’

Uitgebracht als een single van het zeer succesvolle (5 miljoen keer over de toonbank) album Screaming For Vengeance (1982), werd dit nummer zelfs in de USA een hit. Het is een uptempo-track met die typische herkenbare Priestkenmerken die de fans zo waarderen. Bij liveoptredens was dit nummer bijna altijd vaste prik. Het album Screaming For Vengeance betekende meteen ook de doorbraak van Priest in de USA.

6. Sinner

De openingstrack van het derde Priestalbum Sin After Sin. De live versie op hun beste album Unleashed In The East is van uitzonderlijke klasse; vooral de hoge uithalen van Halford in deze heavy metal classic zijn fenomenaal! Later bleek dat er nogal wat gesleuteld was aan een van de beste heavy metal live albums ooit, maar toch elke keer als je Halford weer Sinner hoort gillen krijg je kippenvel.

5. Painkiller

Het twaalfde studioalbum van Priest heet Painkiller en dit was eindelijk na de matige albums Turbo (1986) en Ram It Down (1988) weer eens een ouderwets hard en snel heavy metal album. Het album opent met de geweldige titelsong en het is een van de betere speed metal tracks van Priest. Halford’s hoge uithalen – hij kon het nog steeds – en de supersnelle gitaarsolo’s van Tipton en Downing domineren deze track die later ook als single werd uitgebracht.

4. Beyond The Realms Of Death

Waarschijnlijk is Beyond The Realms of Death van het album Stained Class een van de beste heavy metal powerballads ooit. De zang van Halford is waanzinnig goed en de twin gitaarsolo’s zijn zeer melodieus. Het nummer staat op veel livealbums van de band en was zeer populair bij de fans. Vooral de laatste lange hoge uithaal van Halford is gedenkwaardig!

3. Living After Midnight

Dit nummer werd in 1980 uitgebracht als single van het zeer succesvolle album British Steel; het eerste album van de band dat in de USA meer dan 500.000 keer verkocht werd. Het is een van de populairste songs van Judas Priest, hoewel het eigenlijk ook best wel een “simpel” nummer is. Op dit album is drummer Dave Holland trouwens voor de eerste keer te horen. Living After Midnight behoort ook tot de meeste gespeelde live tracks van de band.

2. The Ripper

“You’re in for surprise, you’re in for a shock, in London town streets, when there’s darkness and fog…” Wie kent deze beginregels niet van het fantastische nummer The Ripper; een metalsong over Jack The Ripper natuurlijk, met vooral de zeer hoge uithalen van Halford die deze song domineren. De liveversie op Unleashed In The East is fenomenaal! Leuk detail is natuurlijk dat de vervanger van Halford zichzelf Tim “Ripper” Owens noemde….

1. Victim Of Changes

Het ultieme Judas Priest-nummer, afkomstig van Sad Wings Of Destiny uitgebracht in 1976. Het lied is een combinatie van Red Light Lady geschreven door Halford en Whiskey Woman van de allereerste Priest zanger Al Atkins (1970-1973). Het nummer opent met heerlijk gitaarwerk en kent verder veel tempowisselingen en het einde is weer eens weggelegd voor de magistrale strot van Halford. Volgens veel rockcritici veranderde dit nummer de heavy metal muziek en vooral de live versie op Unleashed In The East is fantastisch. Dit is de Priest op zijn best!