Scorpions werd in 1965 in Hannover opgericht door Rudolf Schenker en het debuutalbum Lonesome Crow stamt uit 1972. De beginjaren van de band (1972- 1982) worden gekenmerkt door het meesterlijke gitaarwerk van Michael Schenker en Uli Jon Roth en de eerste acht albums (tot en met Blackout) zijn stevige heavy metal-platen. Met Love At First Sting (1984) wordt de muziek commerciëler en duidelijk minder hard, maar het succes groeit. Wie kent niet hun super hit Wind Of Change? Tijd voor een top 10:

10. Rock You Like A Hurricane

Dit nummer kent iedere rockliefhebber en dat komt mede door de videoclip (met veel schaars geklede vrouwen) die op MTV grijs werd gedraaid… Het nummer staat op Love At First Sting, het eerste echte commerciële album van The Scorpions. De single haalde de 25ste plaats in Amerika en is sindsdien een rock-volkslied geworden.

9.  Big City Nights

Ook dit zeer bekende nummer staat op hun succesvolle album Love At First Sting en werd zoals zo veel nummers geschreven door Rudolf Schenker en Klaus Meine. Het is een echte live kraker van de band en de heerlijke nasale stem van Meine domineert deze grote hit.

8. Wind Of Change

Voor veel mensen de ultieme Scorpions-song en het is in ieder geval hun grootste hit! Deze powerballad staat op het album Crazy World (1990) en bijna iedereen kan dit nummer meezingen en meefluiten! Het nummer werd pas in 1991 een hit en Wind Of Change behoort tot de best verkochte singles aller tijden. Er bestaat ook een Russische en een Spaanse versie van. “Take me to the magic of the moment on a glooooooooooory night……

7. Holiday

Een mooie ballad van het album Lovedrive uit 1979 met Matthias Jabs die voor de eerste keer gitaar speelt op een Scorpions album. Michael Schenker verzorgt de solo in dit nummer en werd helaas later tijdens de aansluitende tournee van dit album vanwege drankmisbruik weer uit de band gezet.

6. Blackout

De lekker stevige titelsong van dit album stamt uit 1982 en is gecomponeerd door Rudolf Schenker, terwijl de tekst van Meine, Rarebell en Sonja Kittelsen is, De agressieve zang van Meine is heel opvallend in dit nummer en het is eigenlijk gewoon een pittige heavy metal-track. Na het album Blackout ging het muzikale roer van de band enigszins om en werd de muziek duidelijk commerciëler.

5. The Zoo

The Zoo staat op het album Animal Magnetism uit 1980 en het album is ook vooral bekend vanwege de controversiële hoes van Storm Thorgerson. The Zoo is een nogal heavy, langzaam nummer en het werd ook als single uitgebracht, maar het nummer deed in de hitlijsten helemaal niets. Jammer, want het blijft een zeer indringend nummer, zeker als je het heel hard beluistert! De langzame talkbox-gitaarsolo geeft het nummer een extra dimensie.

4. Still Loving You

Deze powerballad stamt ook van het album Love At First Sting en werd als tweede single van dat album uitgebracht. Het nummer herbergt heerlijk gitaarwerk en wordt vooral gedragen door de typische Klaus Meine-vocalen. Still Loving You behaalde de eerste plaats in Portugal en de twee stek in Frankrijk!

3. Fly To The Rainbow

Een van de oudere Scorpions-songs, maar ook een van de allerbeste. Dit lange nummer (9:40) staat op het gelijknamige album uit 1974. Het nummer is geschreven door nieuwkomer Ulrich Roth en Michael Schenker, die echter tijdens de opnames uit de band werd gezet… Fly To The Rainbow is een gitaarnummer en kent veel magische solo’s van Roth die heel erg doen denken aan de ultieme gitaargod Jimi Hendrix! De versie op het livealbum Tokyo Tapes is nog beter!

2. Loving You Sunday Morning

Deze track staat op het zeer succesvolle album Lovedrive uit 1979. Op dit album speelt Matthias Jabs voor de eerste keer leadgitaar, want Uli Roth is vertrokken. Michael Schenker is even terug op het oude nest en speelt op drie nummers mee… Loving You Sunday Morning is de opening track van het album en het heeft een heel catchy refrein en staat vol met heerlijke gitaarsolo’s en melodieën, allen gespeeld door nieuwkomer Jabs. Het is eigenlijk altijd een beetje een ondergewaardeerd nummer geweest, maar het behoort zeker tot het betere songmateriaal van de Scorpions.

1. We’ll Burn The Sky

Het vijfde album Taken By Force wordt uitgebracht in 1977 en het is het eerste album met drummer Herman Rarebell en het laatste met gitarist Roth. De tekst van We’ll Burn The Sky was oorspronkelijk een gedicht geschreven door Monika Dannemann, de laatste vriendin van Jimi Hendrix, als eerbetoon aan de beste gitarist ooit. Het is het ultieme Scorpions-nummer met veel tempowisselingen, prachtig melodieus en Hendrix-achtig gitaarwerk van Roth en prima zang van Meine. Dit nummer staat ook op Tokyo Tapes, een van de beste livealbums aller tijden, en die versie is helemaal het einde. Jammer dat Roth de band verliet en de muziek commerciëler werd….