De klassieke albums uit de vroege jaren zeventig heeft Uriah Heep nooit meer geëvenaard, maar ook na het overlijden van frontman David Byron bleef de band verschrikkelijk goede muziek maken. Zeker op het podium (de band speelt in augustus twee keer in Nederland). Toch zal het niemand verbazen dat onze top 10 vooral bestaat uit het werk uit de gouden periode met Byron.

10. Gypsy

Uiteraard bedoelen we hier de complete albumversie van de debuut-lp …Very ‘eavy…Very ‘umble (1970, in Amerika uitgebracht als Uriah Heep met een iets andere tracklist). Het volledige Gypsy duurt ruim zes minuten, maar voor de singlerelease werd de heavy rocker flink ingekort. Zonde, want het orgel- en gitaarwerk in de weggesneden minuten is werkelijk fantastisch. Toetsenist Ken Hensley schreef veel van de grootste Heep-klassiekers, maar Gypsy is een gezamenlijke compositie van zanger David Byron en gitarist Mick Box.

9. Tears In My Eyes

Een van de beste hardrockstukken uit het oeuvre van de band, afkomstig van de onvolprezen lp Look At Yourself (1971). Tears In My Eyes opent de tweede plaatkant met uitstekend (slide)gitaarspel van de vaak onderschatte Mick Box. Op de ‘Expanded Deluxe Edition’ van het album (uitgebracht in 2003) staat een iets langere versie van het nummer, waarin het akoestische gedeelte is uitgebreid.

8. Bird Of Prey

Het tweede album Salisbury (1971) overtrof het debuut ruimschoots. De keiharde openingstrack Bird Of Prey was echter bij veel fans al bekend, want de track stond in 1970 al op de Amerikaanse versie van het debuutalbum en het was de b-kant van debuutsingle Gypsy. De torenhoge vocalen van David Byron in combinatie met de harde riffs en opera-achtige samenzang zijn kenmerkend voor het typsiche Uriah Heep-geluid.

7. Look At Yourself

De titeltrack van het ultieme Uriah Heep-album werd in 1971 de eerste single die de band wereldwijd uitbracht. Deze dynamische rocksong zet direct de toon voor de rest van de plaat, met een even magnetische combinatie van gitaar en orgel als in het beste werk van Deep Purple, en natuurlijk de onderscheidende samenzang. De opvallende percussie aan het einde werd gespeeld door leden van de Afrikaanse band Osibisa.

6. Circle Of Hands

Niet al te lang na het carrièrehoogtepunt Look At Yourself wist de band de kwaliteit te evenaren op de volgende lp. Behalve een prachtige hoestekening van Roger Dean bevat Demons And Wizards (1972) veel van de beste muziek die Uriah Heep ooit maakte, met behalve de singles Easy Livin’ en The Wizard ook magische albumtracks als Circle Of Hands. Daarin levert David Byron een van zijn allerbeste vocale prestaties. Beluister ook de superieure versie op de klassieke dubbel-lp Uriah Heep Live (1973).

5. Sunrise

De overrompelende en heerlijk pompeuze openingstrack van het laatste studiomeesterwerk van de band: The Magician’s Birthday (1972). Hoewel die lp – met opnieuw een indrukwekkende hoestekening van Roger Dean – niet dezelfde status heeft als de in hetzelfde jaar uitgebrachte voorganger Demons And Wizards, staat de plaat vol met een aantal van de beste Uriah Heep-songs. Sunrise klinkt ook geweldig op Uriah Heep Live (1973).

4. Lady In Black

De eerste grote hit van Uriah Heep was deze simpele en makkelijk meezingbare ballad van toetsenist Ken Hensley, die snel de belangrijkste liedschrijver van de band werd. Toen het verhalende Lady In Black (in 1971 voor het eerst verschenen op Salisbury) in 1977 opnieuw verscheen als single, bereikte het nummer zelfs de bovenste positie van de Duitse hitlijst, waar het ook nog eens dertien weken bleef hangen!

3. Return To Fantasy

Hoewel de vier platen uit 1971 en 1972 nooit meer overtroffen werden, stamt een van Uriah Heep’s meest geliefde songs uit 1975. Het dynamische Return To Fantasy is direct ook het hoogtepunt van het gelijknamige achtste album, dat verder niet echt essentieel is. Voor deze lp kwam bassist John Wetton (die we natuurlijk kennen van bands als King Crimson, Roxy Music en Asia) de band versterken.

2. Easy Livin’

Met zulke goede songs als op de eerste drie albums kon het niet lang meer duren voordat Uriah Heep ook de hitlijsten zou bereiken. In 1972 was het inderdaad raak. Met Easy Livin’ scoorden de rockers hun grootste hit in Nederland, waar de track de top vijf bereikte. Ook in Amerika betekende de classic rock-favoriet de enige hit voor de band, hoewel de single daar nog maar net de top 40 haalde.

1. July Morning

Als er één track is waarvoor Uriah Heep herinnerd moet worden, is het dit epische meesterstuk wel. July Morning, afkomstig van de lp Look At Yourself (1971), ontstond uit drie verschillende songideeën en werd opgenomen met behulp van de legendarische Manfred Mann op ‘moog’ synthesizer. David Byrons emotionele zangpartijen bezorgen kippenvel (zeker als hij halverwege de hoogte ingaat) en instrumentaal zit het tien minuten durende lied erg knap in elkaar. Minder populair dan andere epische rocksongs als Child In Time en Stairway To Heaven, maar zeker van hetzelfde niveau!