Rush, een van de beste progressieve rockbands ooit, is natuurlijk een album band pur sang. 2112, Signals en vooral Moving Pictures behoren tot must have albums in elke rockcollectie. Toch hebben de heren Lee, Lifeson en Peart ook singles uitgebracht. Al waren deze in commercieel opzicht niet heel succesvol, een aantal tracks komt wel regelmatig op classic rock-radiozenders langs. Hieronder de tien beste singles van de band:

10. Caravan

Dit is de eerste single van het negentiende studio album getiteld Clockwork Angels. Het album stamt uit 2013, maar Caravan werd al als single naar radiostations verstuurd in 2010. Het is een uptempo-nummer en stond tijdens de Time Machine Tour als vaste prik op de setlist. Het nummer behaalde een negentiende plaats in de Finse charts en een vierenveertigste plek in de Canadese top 100.

9. The Body Electric

Dit nummer verscheen als single in 1984 en stamt van het album Grace Under Pressure. I sing The Body Electric is een gedicht van Walt Whitman en dit nummer gaat over een robot die menselijke trekjes vertoont en die uit zijn robotleven wil stappen; maar uiteindelijk daarin niet slaagt. The Body Electric behaalde een 56ste plaats in Engeland en de 105de plaats in de USA.

8. Closer To The Heart

Een van de bekendste meezingnummers van Rush. Het staat op het fantastische album A Farewell To Kings en de single werd uitgebracht in 1977 net voor Kerstmis. Het was het eerste Rush nummer dat niet alleen door Lee/Peart en Lifeson was gecomponeerd, maar mede door Peter Talbot. De single werd een succes en bereikte de 36ste plaats in Engeland! Het nummer werd ondermeer gecoverd door Fates Warning op het Rush tribute  album Working Man.

7. Subdivisions

Dit is de openingstrack van het album Signals uit 1982 en het is nog steeds bij veel fans een van de favoriete Rush nummers. Het is zeer vaak op de radio te horen geweest en de tekst gaat over hokjes denken en de midden klasse van onze maatschappij. Conformisme is van essentieel belang: “Conform or be cast out”! Muzikaal gezien is Signals natuurlijk ook nogal anders want de synthesizers kregen steeds meer ruimte in de muziek van Rush. Subdivions deed het in de hitlijsten, ondanks de geweldige radio airplay, niet zo goed. Het bereikte de 105de plaats in de USA en de 53ste in Engeland.

6. The Big Money

Van het zeer goede album Power Windows komt deze single The Big Money. Het nummer is vernoemd naar de gelijknamige roman van schrijver John Dos Passos en het gaat natuurlijk over de invloed van geld in de maatschappij. Volgens de tekst kan geld bijna alles: “It can pull a million strings”, it can spin big deals”. Maar de boodschap van Rush is dat geld nooit een ziel zal hebben. Rush opende jarenlang hun shows met deze track en de single behaalde de 45ste plaats in de USA en de 46ste in de UK.

5. Limelight

Een heel bekend nummer van Rush, dat ook zeer regelmatig op de radio te horen is/was. Het staat op het beste album van Rush Moving Pictures en het gaat over de status van Rush als rockmuzikanten. Het lied heeft een uitzonderlijke catchy groove en het bevat een van de beste gitaarsolo’s van Alex! Commercieel deed Limelight als single niet echt veel, slechts de 55ste plaats in Amerika, toch is het een all time Rush favoriet!

4. The Spirit Of Radio

Het Rush radiolied van het album Permanent Waves uit 1980. Een nummer dat qua radio airplay heel hoog zou moeten staan in de hitlijsten, maar helaas… The Spirit Of Radio is een ideale song om in de auto te luisteren. De tekst is heel veelzeggend aangezien het gaat over eerlijkheid in muziek. “All this machinery making modern music can still be open-hearted, not so coldly charted, it’s really just a question of your honesty, yeah your honesty.” Een imponerende track die in Engeland piekte op plaats 13!

3. The Pass

Een van onze favoriete Rush-songs aller tijden. The Pass, van het album Presto (1989), werd als single uitgebracht op 11 maart 1990. Het is een zeer emotioneel lied en gaat over de toename van zelfmoorden onder de jeugd eind jaren tachtig. De fascinerende tekst van Peart beweert dat zelfmoord niet heroïsch is maar eerder een daad van lafheid. The Pass deed commercieel gezien eigenlijk niets, alleen in Canada behaalde het nummer een 25e plaats in de hitlijst!

2. New World Man

Dit is de enige ‘echte’ top 40-hit van Rush, want het behaalde de 21e plaats in Amerika en de 42e in Engeland. Het nummer gaat over de “nieuwe” mens, die over zijn grenzen heenkijkt en ook de derde wereld ontdekt. Eindelijk vindt er communicatie over en weer plaats tussen mensen uit de oude wereld en de nieuwe wereld, en zo ontstaat volgens Peart in 1982 de new world man! Rush speelt dit nummer nog zeer regelmatig, en met veel succes.

1. Tom Sawyer

Tom Sawyer is natuurlijk DE ultieme Rush song; muzikaal (denk alleen al aan het fantastische intro), maar ook qua tekst. De boodschap van Peart luidt: revolutie, rebelleren tegen alles wat zogenaamd normaal is: leef je eigen leven!! “His mind is not for tent to any God or government.” Het personage van Tom Saywer komt natuurlijk uit de boeken van Mark Twain. Muzikaal is Tom Sawyer een topnummer en het is vaste prik tijdens Rush-concerten, maar helaas deed het nummer commercieel niet veel. Toch is het de beste Rush-single!