Jack Bruce, zonder twijfel een van de allerbeste rockbassisten aller tijden, wordt vandaag 70 jaar! Wij vieren het met een overzicht van de allerbeste tracks uit zijn gehele carrière. Natuurlijk mogen de composities uit zijn Cream-periode niet ontbreken, maar Bruce heeft zich natuurlijk aan nog veel meer uiteenlopende projecten gewaagd. Hieronder de tien beste nummers waar hij zijn onmiskenbare bas-, zang- en schrijftalent aan heeft verleend.

10. BBM – Waiting In The Wings (1994)

Cream-collega’s Jack Bruce en Ginger Baker besloten in 1993 weer samen een band te vormen, maar ditmaal met Gary Moore in plaats van Eric Clapton. BBM staat dan ook voor Bruce/Baker/Moore. Het eerste en enige album van dit nieuwe powertrio, Around The Next Dream uit 1994, puilt uit van de gave blues- en rocksongs. De openingstrack Waiting In The Wings roept herinneringen op aan het betere werk van Cream, alleen dan met het gitaargeweld van Moore.

9. Jack Bruce – Keep It Down (1974)

Na twee albums met Mountain’s Leslie West en Corky Laing (zie nummer 5) bracht Bruce in 1974 weer een soloalbum uit. Out Of The Storm (met Steve Hunter van Alice Cooper op gitaar) is een van de meest geprezen lp’s uit zijn solocarrière, inclusief het avontuurlijke hoogtepunt Keep It Down. Fantastisch is ook deze live-uitvoering met Mick Taylor uit 1975. Helaas was de samenwerking tussen de twee rockgiganten geen lang leven beschoren.

8. Cream – SWLABR (1967)

Een favoriet van het beste Cream-album Disraeli Gears (1967) is SWLABR (de letters in de titel staan voor She Walks Like A Bearded Rainbow). Deze track is een van de beste uit het kleine oeuvre van de band en een goed voorbeeld van de perfect bij elkaar passende talenten van Bruce, Ginger Baker en Eric Clapton. SWLABR was ook de b-kant van Sunshine Of Your Love.

7. Jack Bruce & Robin Trower – Seven Moons (2008)

Bruce en de uitzonderlijk goede gitarist Robin Trower (ex-Procol Harum) werkten in de jaren tachtig al aan twee albums die geen wereldschokkende indruk achterlieten. Veel later besloten de twee rockveteranen toch weer de krachten te bundelen, met het veelgeprezen album Seven Moons (2008) als resultaat. De titeltrack is mede dankzij het grootse spel van Trower tot nu toe de beste opname waar Bruce in het nieuwe millennium aan meewerkte.

6. Cream – Politician (1968)

Een uitschieter op het studiogedeelte van Cream’s dubbel-lp Wheels Of Fire (1968), met een zeer memorabele riff. Een fijne live-versie van Politician staat op het laatste album Goodbye (1969) en op de dvd Farewell Concert, opgenomen in de Royal Albert Hall. Ook met zijn recente ‘supergroep’ Spectrum Road (met o.a. Living Colour’s Vernon Reid) speelde Bruce het nummer op North Sea Jazz vorig jaar.

5. West, Bruce & Laing – Out Into The Fields (1972)

Na het vertrek van bassist Felix Pappalardi (die ook platen van Cream produceerde) besloten gitarist Leslie West en drummer Corky Laing van Mountain samen te werken met Jack Bruce. Zodoende ontstond uit de overblijfselen van de powertrio’s Cream en Mountain een nieuw powertrio: West, Bruce & Laing. Op het eerste album Why Dontcha (1972) staat het overweldigende Out Into The Fields, een van Bruce’s allerbeste songs.

4. Cream – I Feel Free (1966)

Een van de mooiste opnames van Cream is de tweede single I Feel Free uit 1966. De ongewone compositie van bassist/zanger Jack Bruce en tekstschrijver Pete Brown resulteerde in een psychedelisch getinte rockklassieker die een hogere positie in de Britse hitlijst bereikte dan alle andere Cream-singles. I Feel Free was daar ook niet op een album te vinden. In Amerika werd het nummer wel toegevoegd aan het eerste album Fresh Cream.

3. Jack Bruce – Theme From An Imaginary Western (1969)

In 1969 verscheen Jack Bruce’s eerste soloalbum Songs For A Tailor. Nou ja, eerste… Feitelijk werd het pas in 1970 uitgebrachte Things We Like nog eerder opgenomen. Songs For A Tailor was hoe dan ook Bruce’s grootste meesterwerk buiten Cream, met uitsluitend sterk materiaal. Vooral Theme From An Imaginary Western is van een haast hypnotiserende schoonheid. Het lied werd in 1970 ook op geweldige wijze gecoverd door Mountain op het debuutalbum Climbing!

2. Cream – White Room (1968)

De wereldhit White Room is een van de beroemdste composities van Bruce en zijn vaste tekstschrijver Pete Brown. Waar de opvallende tekst precies over gaat? Dat is niet helemaal duidelijk, maar Brown omschreef het in 2005 tegen Rolling Stone als volgt: “White Room is a state of mind, as well as a description of a particular place and time.” De single bereikte nummer 4 in Nederland en was ook in Amerika een top 10-hit, maar vreemd genoeg bleef deze onvervalste rockklassieker in eigen land steken op de 26e positie.

1. Cream – Sunshine Of Your Love (1967)

De ultieme Cream-song was een gezamenlijke compositie van Bruce, tekstschrijver Pete Brown en Eric Clapton. Het als single wereldwijd succesvolle Sunshine Of Your Love heeft een van de meest onvergetelijke riffs aller tijden en beïnvloedt tot op de dag van vandaag talloze jongere bands. Voor zijn latere soloplaat Shadows In The Air (2001) nam Bruce een nieuwe versie op. Dat album bevat gastoptredens van bevriende stergitaristen als Gary Moore en Vernon Reid, maar in de nieuwe versie van Sunshine Of Your Love was de enige echte Clapton te horen.