Liedschrijver, gitarist en perfectionist Tom Scholz is bij onze lezers ongetwijfeld bekend als het brein achter de succesformatie Boston. De vandaag 66 jaar geworden muzikant schreef bijna alle klassiekers van die band in zijn eentje en nam behalve de gitaar ook diverse andere instrumenten voor zijn rekening. Na het teleurstellende Corporate America (2002) werd het helaas stil rondom zijn band, maar genieten doen we nog steeds volop van het beroemde oudere werk. Onder meer van de tien Boston-juweeltjes hieronder:

10. Cool The Engines

Onder druk van platenmaatschappij Epic verscheen de tweede Boston-lp Don’t Look Back (1978) veel te snel, vond Tom Scholz. Voor de opvolger wilde de gitarist langer de tijd nemen. Hij wist zich los te wringen van Epic en tekende bij MCA. Als gevolg van zijn artistieke vrijheid verscheen het derde album Third Stage pas acht jaar na Don’t Look Back. Gelukkig was het Amerikaanse publiek de band nog niet vergeten en bereikte ook Third Stage de nummer 1-positie. Een van de betere tracks op de aardige plaat is de heerlijke rocker Cool The Engines.

9. Smokin’

Het eerste Boston-album uit 1976, waar miljoenen exemplaren van over de toonbank gingen, bleef met afstand de beste en meest succesvolle langspeler van de band. Een van de fijnste tracks op de tweede plaatkant is de stevige rocksong Smokin’, waarin Scholz behalve de wervelende gitaarpartijen ook een prachtige orgelsolo weggeeft. Smokin’ is de enige gezamenlijke compositie van Scholz en zanger Brad Delp op de plaat.

8. A Man I’ll Never Be

Ook een voorbeeldige powerballad kun je gerust aan Tom Scholz overlaten. Het zwaar melodieuze A Man I’ll Never Be werd de tweede single van de snelst uitgebrachte Boston-lp ooit (Don’t Look Back) en is zonder twijfel een van de hoogtepunten daarvan. Met zo’n krachtige leadvocal van wijlen Brad Delp (hij pleegde in 2007 zelfmoord) en vakkundige, bombastische instrumentatie van Scholz is het logisch dat ook deze single de Amerikaanse top 40 bereikte.

7. Amanda

Deze meeslepende ballad was de eerste single van het derde album Third Stage. Opmerkelijk genoeg wist Boston met dit lied een nummer 1-hit te scoren (de eerste en enige van de band in Amerika) zonder daarbij een videoclip uit te brengen. In Nederland was Amanda echter een minder groot succes. Met een 22e positie was de single de laatste die hier de hitlijsten bereikte.

6. Rock & Roll Band

“Well we’re just another band out of Boston/On the road to try to make ends meet/Playin’ all the bars, sleepin’ in our cars/And we practiced right out on the street”, zingt Brad Delp in deze klassieker van het Boston-debuut. Het is min of meer het verhaal achter de band zelf, die van optredens in kleine clubs opklom naar een gecontracteerde act met wereldsuccessen. In deze track is overigens Jim Masdea te horen in plaats van toenmalig drummer Sib Hashian.

5. Walk On (Medley)

Met de nieuwe leadzanger Fran Cosmo kwam Boston weer na zeer lange tijd terug met een album. Walk On, uitgebracht in juni 1994, is een van de meest onderschatte platen in het kleine oeuvre van de band. Alleen al vanwege de titeltrack is de vierde plaat het beluisteren waard. Deze harde rocker komt het beste tot zijn recht als onderdeel van de twaalf minuten durende Walk On-medley, verder bestaande uit intro Walkin’ All Night, Get Organ-ized/Get Reorgan-ized en Walk On (Some More).

4. Foreplay/Long Time

Een geniale aandachtstrekker op het meesterlijke Boston-debuutalbum. De instrumentale introductie Foreplay, met orgelspel van Scholz, wordt gevolgd door de strakke rocktrack Long Time. De totale lengte van de twee samengevoegde tracks was bijna acht minuten, maar als single verscheen Long Time zonder Foreplay-intro. Deze versie betekende in 1977 de tweede hit voor Boston, na de klapper More Than A Feeling.

3. Peace Of Mind

De titelloze debuutplaat van Boston is een van de best verkochte platen uit de popgeschiedenis, maar deze aanstekelijke stamper werd geen bijzonder grote hit in Amerika. Peace Of Mind bereikte in 1977 net de top 40. Misschien niet zo vreemd, aangezien destijds zo’n beetje iedereen het album al had gekocht. Wederom steelt Scholz de show met zijn tegenwoordig veel te weinig bejubelde gitaarwerk.

2. Don’t Look Back

Tom Scholz mag achteraf gezien dan niet heel tevreden zijn geweest met het album Don’t Look Back (zie nummer 10), met de titelsong is niets mis. Sterker nog, het is een van de bekendste en beste Boston-songs ooit. Ook in Nederland sloeg de single aan, waar de zoals altijd perfect opgebouwde song de top twintig bereikte.

1. More Than A Feeling

Excuses voor de voorspelbaarheid van deze bovenste positie, maar More Than A Feeling is de beroemdste bijdrage van Boston aan de classic rock-geschiedenis. Het lied heeft dan ook een verslavende melodie en is welhaast perfect opgebouwd. Tom Scholz werkte liefst vijf jaar aan het schrijven van deze klassieker, maar zijn gezwoeg leverde wel de doorbraakhit van zijn band op. In Amerika haalde More Than A Feeling de top vijf. Een meesterwerkje.