Donovan Phillips Leitch werd op 10 mei 1946 in het Schotse Glasgow geboren en viert vandaag dus zijn 72ste verjaardag. De folkzanger was met name in de sixties erg populair en scoorde veel hits. De onderstaande top 10 van de beste songs van Donovan is ongetwijfeld discutabel, dus als je het er niet mee eens bent, laat dat ons gerust weten!

10. Barabajagal

De titeltrack van het album Barabajagal werd in 1969 opgenomen met de Jeff Beck Group als begeleiders. Hoewel Rod Stewart in die periode zanger van deze band was, doet hij niet mee. Tijdens de opnamesessies verslechterde de verstandhouding tussen Donovan en producer Mickie Most. Dit was dan ook de laatste keer dat zij samenwerkten. Het (of een) gevolg was wel dat het succes van Donovan sindsdien flink afnam.

9. To Sing For You 

Deze song staat op zijn debuut-lp What’s Bin Did And What’s Bin Hid uit 1965 en was de b-kant van de single Colours. Donovan speelt hierop akoestische gitaar, mondharmonica en banjo. Donovan zong deze song voor Bob Dylan tijdens zijn Britse tournee. Het bewijs daarvan is te zien in de filmdocumentaire Don’t Look Back van D.A. Pennebaker.

8. Josie

Ook afkomstig van het debuutalbum What’s Bin Did And What’s Bin Hid is de single Josie. Door contractuele problemen met platenmaatschappij PYE liep alles mis, het was dan ook de eerste single van Donovan die niet in de hitparades terecht kwam. En dat terwijl het zo’n prachtig liefdesliedje is!

7. Ballad Of A Crystal Man

Ballad Of A Crystal Man komt van de Britse ep The Universal Soldier uit 1965. Het is de enige van de vier songs op deze ep die door Donovan zelf is geschreven. De song staat op het album Fairytale. Ballad Of A Crystal Man wordt ook wel The Ballad Of A Crystal Man (edit) genoemd, maar in werkelijkheid is het geen edit maar een opnieuw opgenomen versie.

6. Universal Soldier

Voor velen de ultieme Donovan song, maar niet door hem geschreven. Universal Soldier is van de Canadese singer-songwriter Buffy Sainte-Marie; de song staat op haar debuutalbum It’s My Way! uit 1964. De single kwam eerst in de Verenigde Staten uit en werd daar een grote hit (top 30), in de UK kwam Universal Soldier alleen op de EP The Universal Soldier uit en niet op single. Het werd nummer 9 in de Nederlandse hitparade.

5. Catch The Wind

De eerste hit van Donovan kwam in ons land op 21 in de top 40, maar in eigen land bereikte hij de vierde plaats. Op de elpeeversie is geen enkele andere muzikant te horen dan Donovan zelf, maar voor de single werden strijkers toegevoegd. Hoewel Catch The Wind te boek staat als zijn eerste single, klopt dit niet. Dat was, met hetzelfde catalogusnummer, Donna Donna/Car Car. Deze single werd teruggetrokken en de oplage grotendeels vernietigd. Het schijnt dat er maar twee exemplaren ooit ter veiling zijn aangeboden.

4. Colours

In 1965 een nummer 4 hit in de UK, in ons land stond ie op 8 als hoogste notering. De singleversie is iets korter dan de albumversie, op de elpee Fairytale. De opnamen vonden plaats in de kelder van de Peer Music Studios aan Denmark Street in Londen’s Tin Pan Alley. Er zijn vijf verschillende versies van Colours op plaat gezet: het origineel uit 1965, op de Greatest Hits elpee uit 1969, een live-versie op Rising (1990), een andere live-versie op Rising Again (2001) en de Pied Piper versie op het album Pied Piper (2002).

3. Laleña

Dit prachtige melancholische liefdesliedje kwam in 1968 op single uit, maar bereikte de hitparade in ons land niet. De song staat op de EP Atlantis en werd daardoor bij velen bekend; behalve op enkele verzamelalbums staat Laleña niet op een ‘gewoon’ album.

2. Mellow Yellow

In 1966 kwam dit mooie liedje op single uit en bereikte in ons land de 14e plaats in de top 40, maar was een grote hit in zowel de VS als de UK. Vanwege contractuele redenen kwam het gelijknamige album niet in Groot Brittannië uit, het jaar erop wel onder de titel Sunshine Superman (een compilatie van beide albums, die er beide niet waren uitgebracht). Donovan speelt dit nummer bij vrijwel elk optreden.

1. Atlantis

Deze prachtige song over dat onderwater verdwijnende eiland in de Atlantische Oceaan is een van Donovans bekendste songs en grootste hits (zijn enige nummer 1 hit in ons land). Toch vond zijn Amerikaanse platenmaatschappij het geen goed idee om dit als single uit te brengen, vanwege de lengte. Zoals wel vaker had de maatschappij het mis en werd het ook in de States een grote hit. Er zijn al jaren hardnekkige geruchten dat Paul McCartney als achtergrondzanger meedoet. In die periode was hij vaak in Schotland, maar de song is opgenomen in Los Angeles!