Carlos Santana, wie is er niet opgegroeid met zwoele liedjes zoals Jingo of Oye Como Va en wie heeft er niet in zijn tienerjaren “geschuifeld” op gitaarballades zoals Samba Pa Ti of Europa? Santana is een begrip in de latin-rock muziek; de band maakte naam op Woodstock in 1969 met Soul Sacrifice en Carlos is nog steeds actief; onlangs nog op North Sea Jazz. Dit is een poging om een top tien van beste Santana songs te benoemen:

10. Smooth (feat. Rob Thomas)

In 1999 bracht Carlos zijn eerste album bij platenmaatschappij Arista uit, getiteld Supernatural. Op deze schijf wordt Carlos o.a. geassisteerd door Eagle Eye Cherry, Eric Clapton, Lauryn Hill en Dave Matthews. Het album werd een groot commercieel succes en vooral het aanstekelijke Smooth, gezongen door Rob Thomas werd een grote hit. Het nummer stond maar liefst 12 weken op nummer 1 in de billboard top 100 en werd daarmee Santana’s grootste hit ooit!! Natuurlijk staat de gitaar van Carlos nog centraal op dit album maar toch is de muziek duidelijk commerciëler geworden.

9. Incident At Neshabur

Weer een instrumentaal nummer en ook dit nummer staat op Abraxas. Het is gecomponeerd door Alberto Gianquinto en Carlos Santana en gaat over een revolutionaire oorlog in Haïti. De versie op Abraxas duurt amper vijf minuten, maar mijn voorkeur gaat uit naar de versie op het live album Lotus uitgebracht in 1974. Daar duurt Incident maar liefst 15 minuten en dat is echt genieten, van jazzy, rustige pianostukken tot gierende gitaren van Carlos natuurlijk.

8. Europa (Earth’s Cry Heaven’s Smile)

De tweede zeer bekende gitaarballad van Carlos heeft als ondertitel Earth’s Cry, Heaven’s Smile en het is een van de populairste tracks van Santana wat betreft radioairplay. Naar verluidt is Carlos er in 1967 mee begonnen maar het nummer is pas afgemaakt in 1975 en is toen op de plaat Amigos, uitgebracht in 1976, terechtgekomen. Het is een zeer emotioneel nummer met prachtige melodieën. Het werd op een heel speciale manier gecoverd door saxofonist Jimmy Sommer.

7. Oye Como Va

Ook weer een oud Santana-nummer, namelijk van Abraxas uit 1970, gecomponeerd door Tito Ouente; een componist die Carlos zeer bewonderde. Hij schreef voornamelijk Afro-Cubaanse muziek en dat is te horen als je naar Oye Como Va luistert, want het is het een groot partynummer en wie kan het niet meezingen terwijl de tekst niet eens Engels is? Dit liedje moet je wel op maximum volume afdraaien, dan ga je helemaal los.

6. Jingo

Deze track kom je ook wel eens tegen als Jingo Lo Ba en dit is een echt percussienummer. Het werd altijd gespeeld door de congaspelers in het Aquatic Park in San Francisco en Carlos wilde dit nummer ook graag spelen en dus mixte hij de conga’s met zijn gitaargeweld en liet vocalist Rico Reyes een aantal keer Jingo Lo Ba zingen. En klaar was een van de bekendste Santana-songs dat alweer meer dan 40 jaar oud is….

5. Guajira

Misschien is dit een wat onbekender Santananummer, maar het is zeker een juweeltje te noemen. Het is een mix van Puerto Ricaanse en West Coast muzikale invloeden en het lied swingt als een trein Luister eens naar dat piano intro en de trompet, gevolgd door een zeer opzwepende gitaarsolo van de meester zelf. Het nummer staat op Santana 3 en stamt uit 1971 en het is ook te horen in de film Fort Apache, The Bronx.

4. Song Of The Wind

Dit instrumentale nummer stamt van het zeer ondergewaardeerde album Caravanserai. Eigenlijk is dit album een creatief hoogtepunt in de carrière van Santana. Het album is een muzikale reis, spontaan, jazzy en funky met als mijlpaal het instrumentale Song Of The Wind. Neal Schon en Gregg Rolie (later Journey) speelden toen nog bij de band en zij drukten een stempel op dit geweldige nummer. De solo’s van Carlos en Neal zijn soms onnavolgbaar en de song is eigenlijk gewoon een gitaarorgasme van het begin tot het einde.

3. Black Magic Woman/Gypsy Queen

Black Magic Woman is oorspronkelijk geschreven door Peter Green van Fleetwood Mac, maar de versie van Santana is natuurlijk veel bekender. De single bereikte in Amerika de vierde plaats in de charts. BMW vormt een eenheid met het instrumentale Gypsy Queen, dat gecomponeerd is door Gabor Szabo. Voor veel Santanaliefhebbers is dit een van zijn herkenbaarste en mooiste nummers.

2. Samba Pa Ti

Deze instrumentale song staat op Santana’s tweede album Abraxas en stamt uit 1970. Het is een van de eerste gitaarballads en de muziek is een mix van flamenco en blues en de solo van Carlos is zeer emotioneel. Het nummer werd vroeger heel veel gedraaid op feestjes en iedereen weet waarom. Ook dit is een classic Santana-song.

1. Soul Sacrifice

Santana speelde deze track op Woodstock en het betekende meteen de commerciële doorbraak voor de band. Het is een zeer herkenbaar Santana nummer, met conga’s, drums, opzwepende ritmes en de heerlijke, hoge gitaarsolo’s van Carlos. Bij dit nummer kan geen normaal mens op zijn stoel blijven zitten.  Santana speelde dit nummer ook op Live Aid ongeveer 20 jaar na Woodstock en het was weer een daverend succes. Dit is de absolute Santana-kraker pur sang.