Vandaag is Metallica zanger-gitarist James Hetfield vijftig jaar geworden. Op 3 augustus 1963 werd hij als James Allen Hetfield in Downey, Califonië, USA, geboren. In oktober 1981 richtte hij met drummer Lars Ulrich de thrashmetalband Metallica op. Hieronder een lijst van de tien beste Metallica songs, samengesteld uit de lijstjes van een aantal diehard fans. Eén van hen, Lee-Ann Sawers uit George, Zuid-Afrika,  motiveerde haar keuze van meerdere van deze songs. Zij is al jaren fan, maar zag de band in april pas voor het eerst live tijdens de tweede tour van de band door haar  land.

10. Whiskey In The Jar

Deze Ierse traditional is door heel veel bands en artiesten uitgevoerd. Metallica was vooral geïnspireerd door de versie van Thin Lizzy en besloot deze op hun manier te spelen, voor zover ons bekend is dit de hardste versie van Whiskey In The Jar. Te vinden op het album Garage Inc. uit 1998. In 2000 won de band een Grammy voor hun uitvoering van Whiskey In The Jar in de categorie Best Hard Rock Performance. In de Nationale Hitparade kwam de single op 47 als hoogste notering; de Top 40 werd niet gehaald (alleen de Tipparade).

9. The Unforgiven

In oktober 1991 uitgebracht als tweede single van het vijfde Metallica album, beter bekend als The Black Album. Lars wilde de manier waarop ze powerballads schreven veranderen, dus niet zoals eerdere ballads als One. Daarom werd besloten om de coupletten ‘hard’ en de refreinen ‘zacht’ te maken en zie daar: The Unforgiven was geboren. Het thema van de song is de strijd van het individu tegen onderdrukking van de maatschappij. The Unforgiven behaalde nummer 27 in de Nederlandse Top 40 en nummer 35 in de US Billboard Hot 100 lijst.

8. Seek And Destroy

De negende track van Metallica’s debuutalbum Kill ‘Em All die in juli 1983 werd uitgebracht. Dit was de eerste Metallica song die de band ooit in een studio opnam. Op de lijst van de door de band live gespeelde eigen songs staat deze op nummer 3. Sinds de Madly In Anger With The World Tour is dit de vaste afsluiter van elk concert. Na de aanslagen op 11 september 2001 kwam de song op een lijst van ongepaste songtitels van radiostations in Amerika van Clear Channel terecht.

7. Nothing Else Matters

Op 20 april 1992, tweede paasdag, werd dit als tweede single van het zwarte album, Metallica, uitgebracht. En laat nu op die bewuste dag Metallica wereldwijd live op tv te zien zijn geweest, toen de band het Freddie Mercury Tribute Concert in het Londense Wembley Stadium opende, met drie songs van het dan nieuwste album: Enter Sandman, Nothing Else Matters en Sad But True. Ondergetekende was daar aanwezig en merkte dat heel veel mensen schrokken van dit muzikale geweld, wat ze niet bij een Queen concert hadden verwacht. Maar zij wisten dus duidelijk niet dat Queen ooit als hardrockband was begonnen! Nothing Else Matters kwam tot nummer 5 in de vaderlandse Top 40 en tot nummer 11 op de US Billboard Mainstream Rock Tracks hitlijst. In 1999 kwam de live-versie met orkest (van het album S&M) nogmaals op nummer 5 in de Nederlandse Top 40! En in de jaarlijkse Top 2000 van Radio 2 staat Nothing Else Matters de afgelopen jaren (sinds 2003) steevast in de top 20. James schreef deze song voor zijn toenmalige vriendin en het was nooit zijn bedoeling om de song uit te brengen. Maar toen Lars de song hoorde wilde hij het op de nieuwe plaat hebben en de rest is geschiedenis…

6. Creeping Death

Op 23 november 1984 kwam deze single uit, van het tweede studioalbum Ride the Lightning. De tekst van Creeping Death is gebaseerd op het Bijbelverhaal over de tien plagen van Egypte. De toenmalige bassist, wijlen Cliff Burton, bedacht de titel terwijl de band de film The Ten Commandments aan het bekijken was. Toen ze de scene zagen waarin de eerstgeboren zonen van de Egyptenaren stierven, beschreef Cliff dit gebeuren als de sluipende dood (creeping death) en de titel was geboren. Lee-Ann: “Dit is nou net een single die iedere underground metalband zou willen uitbrengen om controverse op te roepen… zelfs nu zijn er nog mensen die beweren dat Metallica een satanische band is, vanwege de teksten in sommige songs, zoals deze. Gelukkig zorgen dit soort songs vooral voor heftige debatten tussen voor- en tegenstanders en voor de echte fans is dat iets om hun band tot het uiterste te verdedigen. Ook laten dit soort discussies zien hoe onwetend sommige mensen zijn.”

5. Enter Sandman

De eerste single van het veelgeprezen èn bestverkochte studioalbum Metallica (the black album dus) werd op 29 juli 1991 uitgebracht. Lee-Ann: “Eerlijk gezegd is dit album zo ontzettend goed dat je alleen al van de songs op deze plaat eenvoudig een top tien kunt samenstellen.” Het album kwam op nummer 1 van de Amerikaanse Billboard Top 200 album lijst binnen en Enter Sandman werd in de States goud voor de verkoop van 500.000 exemplaren. In ons land kwam de single op 12 in de Top 40 terecht, terwijl het album op nummer 3 in de Album Top 100 terecht kwam en maar liefst 149 weken in die lijst heeft gestaan. Dit resulteerde in 3x platina in ons land. Volgens Lars was deze song de basis en de gids naar het hele album.

4. Ride The Lightning

De titelsong van het tweede studioalbum, Ride the Lightning, kwam op single uit op in juli 1984. Het was de eerste Metallica song die duidelijk aandacht besteedde aan de ellende van het (Amerikaanse) juridische systeem. Het album was een groot success en leverde een gouden plaat op van de RIAA (Recording Industry Association of America) in november 1987 en werd 6x platina in december 2012. In de Nederlandse Album Top 100 werd nummer 28 bereikt en stond het album 8 weken in deze lijst. Lee-Ann: “Can I get a hell yeah!”

3. One

One werd als  single uitgebracht in januari 1989 en komt van het vijfde studioalbum  ….And Justice for All. De single One kwam tot nummer 35 op de Billboard Hot 100 en tot nummer 3 in de Nederlandse Top 40 in 1994, nadat de song veel werd gedraaid op de radio en de clipzenders op tv. In de Radio 2 Top 2000 kwam One in 2003 binnen op nummer 478 en stond afgelopen jaar op nummer 20. One blijft een van de populairste Metallica songs en wordt tijdens vrijwel elk concert gespeeld. Lee-Ann: “Dit was de allereerste Metallica song die ik hoorde, en zo leerde ik de band kennen en deze song zorgde ervoor dat ik volgens mij eeuwig van deze band zal houden. En ik kan met trots zeggen dat ik de band deze prachtsong live heb zien en horen spelen!”

2. Wherever I May Roam

Lee-Ann: “Aahh! Dum da da da dum, da da da da, dum, da da da dum! Iedereen kent deze openingsriff.” In oktober 1991 werd deze song als vierde single van het vijfde studioalbum Metallica uitgebracht. In 1992 werd nummer 22 in de Nederlandse Top 40 en op nummer 2 op de Billboard Album Rock Tracks lijst. Alle snaarinstrumenten in de opname van deze song, zowel gitaren als bassen, zijn in de standaard stemming E A D G B E. De originele opname is bijzonder door de interessante instrumentatie: Aziatische instrumenten als een gong en een sitar, samen met een ingedubde Warwick twaalfsnarige basitaar (zoals bassist Jason Newsted vertelt op de dvd Classic Albums: Metallica). Dit instrument was alleen maar gebruikt voor het ‘effect’ tijdens het intro om diverse noten te accentueren. Een standaard gestemde viersnarige basgitaar werd gebruikt als het belangrijkste  basinstrument tijdens de rest van de opname.

1. Master Of Puppets

Master of Puppets is het derde studioalbum van Metallica, dat in februari 1986 werd uitgebracht. Het album bereikte nummer 29 als hoogste notering op de Billboard 200 lijst in de VS en was het eerste thrash metal album dat platina werd. In ons land werd het album pas in 2004 een klein succes: nummer 94 in de Album Top 100, waar de cd twee weken bleef staan. De single Master Of Puppets werd in juli 1986 uitgebracht, maar was nergens een hit. Volgens de Amerikaanse muziektv-zender VH1 is deze song de derde beste heavy metal song aller tijden. Dit is natuurlijk niet zomaar, want deze song zit boordevol met epische riffs, gitaarsolo’s en kick ass drumwerk!