Vandaag viert Bob Dylan zijn 72e verjaardag. De oude bard werd geboren in Duluth, Minnesota en kreeg de naam Robert Allen Zimmerman. Begin jaren zestig vertrekt de jonge Robert naar New York om daar muziek te gaan maken. Hij verandert zijn naam in Bob Dylan en schrijft vanaf dat moment honderden nummers die hij vervolgens in een even groot aantal versies ten gehore brengt. De klassiekers kennen we allemaal, maar dit zijn volgens ons de tien beste Dylan-songs die je minder vaak hoort.

10. Seven Curses

In Seven Curses beschrijft Dylan hoe het recht in Amerika wordt verkracht – letterlijk. Hij doet dat aan de hand van Old Reilly en zijn mooie maar anonieme dochter. Old Reilly heeft een hengst gestolen en moet daar voor boeten. Zijn dochter wil vader met haar lichaam vrijkopen, maar Old Reilly wordt desondanks opgehangen. De rechter krijgt voor zijn wandaden zeven vloeken over zich.

9. Tryin’ To Get To Heaven

Als Bob Dylan in 1997 aan een album-comeback werkt, wordt hij ernstig ziek. Een hartklepinfectie brengt de zanger aan het randje van de dood. De dood wordt een belangrijk thema op Time Out Of Mind: Tryin’ To Get To Heaven gaat over een man die zich naar de hemel haast. Voor het eerst is Dylans stem te horen als die van een oude man. Maar dat komt het lied ten goede.

8. I’ll Remember You 

Eén van de weinige disco-nummers op Empire Burlesque is I’ll Remember You. Een kleine twintig jaar later neemt Dylan het nummer opnieuw op, maar dan voor de film Masked & Anonymous. Een rauwe versie, waarbij zowel stem als onderwerp van het lied niet worden gespaard.

7. I Dreamed I Saw St. Augustine 

Nadat Bob Dylan in 1966 een mythisch motorongeluk heeft gekregen, duikt hij een aantal maanden onder. Pas na anderhalf jaar verschijnt een nieuwe elpee: John Wesley Harding, waarop een rustige en uitgeruste Dylan te horen is. Met veel Bijbelse invloeden. Eén van de liedjes gaat over Augustinus, de kerkvader van de katholieken en protestanten. De ik-persoon droomt over deze kerkheilige. Aan het einde van het lied buigt de ik-persoon zijn hoofd en bidt. Of huilt, maar dat laat Dylan in het midden.

6. Wedding Song

In 1974 verschijnt Planet Waves, de enige studio-plaat die Dylan met The Band maakte. De afsluiter van de lp is Wedding Song, een song waarop Dylan zichzelf begeleidt op gitaar. Het album verschijnt in de meest kritieke huwelijkscrisis met Sara. Het is een van de meest tere liefdesliedjes van de zanger. Dylan opent typisch Dylan: “I love you more than ever, more than time and more than love.”

5. Precious Angel 

De gospelperiode van Dylan wordt door menig fan overgeslagen. De prekende evangelist is niet de protestzanger – aldus de fans van het eerste uur. Daar kun je over twisten, duidelijk is wel dat Dylan ook in zijn ‘born again’-tijd mooie songs heeft gemaakt. Zoals Precious Angel, met Mark Knopfler op gitaar. Dylan belijdt met zoveel woorden zijn geloof, als hij het heeft over een Man die een criminelen-dood stierf. Let ook op het heerlijke arrangement!

4. Dark Eyes

Dark Eyes is de afsluiter van de discoplaat Empire Burlesque. En het nummer toont Dylan op zijn smalst: enkel met gitaar. Het lied gaat over een dame met donkere ogen, die de ik-persoon op het netvlies gebrand staan. Dylan neemt het op voor de echte schoonheid, niet de kitsch van de wereld om hem heen.

3. Ring Them Bells

Met producer Daniel Lanois probeert Bob Dylan zijn ingedutte creativiteit een nieuwe boost te geven. Oh Mercy heet de plaat die beide mannen eind jaren tachtig opnemen. Met een prachtig juweeltje: Ring Them Bells. We leren Dylan weer kennen zoals hij eigenlijk altijd was: “Time is running backwards, and so is the bride.”

2. Red River Shore

In 1997 maakt Bob Dylan zijn zoveelste comeback met Time Out Of Mind, een plaat die zich kenmerkt door het ouder worden en de dood. Maar het mooiste nummer van de opnamesessies blijft in de kluizen van Columbia liggen: Red River Shore. Pas tien jaar later verschijnt dit lied op de Bootleg Series Vol. 8: Tell Tale Signs. Volgens sommigen gaat dit lied over Dylans eerste grote liefde. Maar zoiets weet je bij de zanger nooit helemaal zeker.

1. Sugar Baby

Op 11 september 2001 verschijnt Dylans album Love And Theft, een van zijn betere werken uit latere jaren. De afsluitende song van deze plaat is Sugar Baby. Volgens sommigen wordt dit lied als een profetische song beschouwd (net als de rest van het album). Sugar Baby kent een oproep tot bekering, voordat de engel Gabriël zijn hoorn blaast.