69 jaar geleden, op 21 juni 1944, werd Raymond Douglas Davies (beter bekend als Ray Davies) geboren in het Noord-Londense East Finchley, korte tijd later verhuisde de familie Davies naar de dichtbij gelegen wijk Muswell Hill. Samen met zijn drie jaar jongere broer Dave vormde hij 32 jaar lang de kern van The Kinks. Om zijn verjaardag wat extra’s mee te geven vandaag een top tien van de volgens ons beste Kinks-singles, omdat de band nu eenmaal groot geworden is met zijn geweldige hits. En iedereen weet dat ALLE singles van de band door Ray Davies geschreven zijn!

10. Sunny Afternoon

Sunny Afternoon gaat, evenals Taxman van The Beatles, over de volgens velen (vooral rijkere Britten) erg hoge belastingtarieven die de Labourregering van Harold Wilson had ingevoerd. De song is door diverse artiesten gecoverd, zoals onze eigen Arjen Lucassen op zijn Strange Hobby cd, Jimmy Buffett, Bob Geldof en the Stereophonics. Take That gebruikte de backing track voor hun song Kidz op het album Progress uit 2010. Sunny Afternoon kwam in juni 1966 in Engeland uit en bereikte daar de eerste plaats op de hitparade. In Amerika werd nummer 14 bereikt, terwijl de single zowel in Canada als Nederland ook op nummer 1 van de Top 40 terechtkwam en daar maar liefst vier weken bleef staan.

9. A Well Respected Man

Davies schreef deze song naar aanleiding van een negatieve ervaring met upper class gasten in een luxueus resort waar hij in 1965 verbleef. Hij spot in deze song met wat hij ervoer als neerbuigendheid en zelfvoldoening van deze mensen. Ray is zelf afkomstig uit een eenvoudig arbeidersmilieu en zeker in de tijd dat hij opgroeide was er in het Verenigd Koninkrijk nog altijd een klassenstrijd gaande. A Well Respected Man kwam in oktober 1965 uit, maar werd in Groot-Brittannië niet op single uitgebracht, wel op de ep Kwyet Kinks (uit september 1965). In de States werd de 13e plaats bereikt en in ons land nummer 8.

8. Lola

In juni 1970 kwam deze controversiële single over een travestiet uit en het was na enkele jaren van matig hitsucces eindelijk weer eens een hit voor The Kinks: nummer 2 in de UK, 9 in de VS en zelfs nummer 1 in Nederland. In 1980 werd de live-versie (in de UK niet als single uitgebracht) opnieuw een grote hit in ons land, want opnieuw nummer 1 en in België nummer 2. In Amerika werd hiermee de 81e plaats bereikt. Lola was tot het eind van de band een live-favoriet, waarbij het publiek aangespoord werd om massaal mee te zingen. Ray Davies maakte er vaak een spelletje van om meerdere keren tijdens de optredens het bekende intro te spelen en er dan mee op te houden, om dan uiteindelijk Lola echt te spelen. Ook bij zijn latere solo-optredens haalde hij dat grapje wel eens uit.

7. All Day And All Of The Night

All Day And All Of The Night werd op 23 september 1964 in Pye Studio 2 in Londen opgenomen onder leiding van producer Shel Talmy. De vierde Kinks single bereikte in eigen land de 2e plaats op de hitparade en de 7e in Amerika. In ons land was 18 de hoogste notering op een hitlijst, want de echte hitparade (de Veronica Top 40) ging pas op 2 januari 1965 van start.

6. Days

Days was een belangrijke single voor zowel Ray en Dave, die beiden schermden met een solocarrière, als The Kinks. Het jaar 1967 kende grote successen voor de band, die hits scoorde met Waterloo Sunset, Autumn Almanac en Death Of A Clown, een solosingle van Dave Davies, waarop de hele band meespeelde. Days verscheen op 28 juni 1968 in Engeland en kreeg erg wisselende recensies. Met name Keith Moon, een persoonlijke vriend van gitarist Dave Davies, gaf als gastrecensent een vernietigende recensie in de Melody Maker en omschreef het nummer als een solo-demo van Ray Davies, gedateerd en het soort nummer dat Pete Townsend nooit zou gebruiken. In juni 1968 werd de single Days uitgebracht. In de Britse hitparade werd nummer 12 bereikt en in ons land nummer 7. In Amerika kwam de single niet uit.

5. Dedicated Follower Of Fashion

De Kinks waren niet alleen vanwege hun songs bekend, ook hun kleding viel op. De boetieks op Carnaby Street in Londen werden regelmatig aangedaan om nieuwe outfits aan te meten. Ray zag hoe het er daar aan toe ging en schreef deze song over wat hij in deze hippe buurt zag. 25 februari 1966 verscheen deze eerste nummer 1 hit in Nederland van The Kinks. In de Amerikaanse hitparade werd nummer 13 behaald, terwijl het in het thuisland niet op single verscheen, wel op de ep Kwyet Kinks, die al in september 1965 werd uitgebracht.

4. Celluloid Heroes

In November 1972 werd deze ode aan de grote Hollywoodsterren op single uitgebracht, maar ondanks dat het volgens velen een prachtige song is, werd (voor zover bekend) nergens ter wereld een hitparadepositie bereikt. Volgens meerdere bronnen omdat de radiodj’s de song te lang vonden en ‘m daarom niet draaiden, waardoor ‘men’ niet van het bestaan van deze song op de hoogte was. Overigens werden songs die ongeveer even lang duren wel gedraaid en werden deze grote hits, zoals Like A Rolling Stone van Bob Dylan en Hey Jude van The Beatles…

3. You Really Got Me

Na twee geflopte singles (Long Tall Sally en You Still Want Me) kwam op 4 augustus 1964 de derde single You Really Got Me uit, die meteen de eerste nummer 1 hit van The Kinks werd. In Amerika werd de 7e plaats bereikt en in ons land wordt de 23e plaats genoemd, maar van welke lijst is onduidelijk omdat er in 1964 nog geen echte hitparade in ons land was (zie nummer 7).

2. Waterloo Sunset

5 mei 1967 kwam deze single in Engeland uit, alwaar de 2e plaats in de hitparade werd bereikt. In Amerika werd het geen single en dus geen hit, maar in ons land was het de derde nummer 1 hit (na achtereenvolgens Dedicated Follower Of Fashion en Sunny Afternoon). Dat Waterloo Sunset niet in Amerika uitkwam komt vrijwel zeker doordat de Amerikanen de song te Brits vonden.

1. Till The End Of The Day

Twee broers in een band, dat gaat niet altijd naar wens… we hoeven maar te denken aan de broertjes Gallagher van Oasis. Maar hoe ging het tussen Ray en Dave Davies? De broers hadden regelmatig ruzie en de een na de ander verliet dan de band, om dan korte tijd later gewoon weer terug te komen. Beide broers schreven een autobiografie: Ray’s boek  X-Ray kwam uit in 1995, terwijl Kink  van Dave  een jaar later verscheen. In November 1965 kwam deze single in Engeland uit, die daar al snel op nummer 8 terechtkwam. In Amerika was 50 de hoogste notering, terwijl in Nederland nummer 4 de hoogste notering was.