De Canadese rocker Neil Young viert vandaag zijn 73ste verjaardag. In het onvoorspelbare oeuvre van de muzikant, die onlangs trouwde met actrice Daryl Hannah, zitten ook de nodige ballads. Voor de gelegenheid is er vandaag een lijstje met de tien beste ballades van ome Neil. Zijn het ballades? Zo voorspelbaar als de langharige gitarist is, zo is ook deze lijst.

10. Love Is A rose

In 1974 kwam Neil Young met het liedje Love Is A Rose, dat hij had bedacht voor zijn album Homegrown. Op die plaat verscheen het uiteindelijk niet, wel bracht Linda Ronstadt haar versie uit in 1975. Toen in 1977 de verzamelaar Decade verscheen, selecteerde Young zijn versie voor dit album, waardoor het drie jaar na opname alsnog bij de fans in huis kwam. De tekst van dit liefdesliedje schreef Uncle Neil tijdens de voorbereidingen op de Doom Tour die hij met Crosby, Stills, Nash & Young deed.

9. I Believe In You

In 1970 verscheen het album After The Gold Rush van Neil Young. Het is een van de twee nummers op de plaat dat hij met Crazy Horse heeft opgenomen. Een liefdesliedje, in 1973 opgenomen door Linda Ronstadt.

8. After The Gold Rush

Het album After The Gold Rush verscheen in 1970, twee jaar voor het indrukwekkende Harvest. Het titelnummer van ‘Gold Rush’ beweegt zich van een middeleeuws feest via een uitgebrande kelder naar de zilveren ruimteschepen. De zin ‘Look at Mother Nature on the run / In the 1970s’ wordt gedurende Youngs lange carrière aangepast aan de huidige tijd (‘Look at Mother Nature on the run / in the 21st century’).

7. Sugar Mountain

Neil Young schreef dit liedje op zijn negentiende verjaardag in een kamer van het Victoria Hotel in Fort William in Ontario. In 1968 bracht Young het nummer voor het eerst uit op de B-kant van de single The loner. Ook stond hij op de B-kant van onder meer Cinnamon Girl (1970) en Heart Of Gold (1971). Een studio-uitgave staat op Decade.

6. The Old Laughing Lady

Op het titelloze debuutalbum van Young staat The Old Laughing Lady. Het was eigenlijk bedoeld voor het laatste album van Buffalo Springfield, waar de Canadees mee doorbrak. Young opende met dit nummer zijn MTV Unplugged-concert in 1993.

5. When God Made Me

In 2005 werd Neil Young geopereerd aan een levensgevaarlijke aneurysma. In datzelfde jaar verscheen zijn album Prairie Wind. Samen met de Jubilee Singers, een Afro-Amerikaans zangkoor uit Nashville zong hij het gospelliedje When God Made Me, over welke afwegingen God maakte toen hij hem schiep. Young levert geen antwoorden. Maar dat hoeft ook niet.

4. Pocahontas

Prinses Pocahontas was de dochter van het stamhoofd van de Powhatan-indianen in het gebied rond Tidewater (Virginia). In 1995 kwam Walt Disney met een tekenfilm over dit speels, dartelend, ondeugend meisje. Anderhalf decennium eerder kwam Neil Young al met een lied met die titel. Young beschrijft in dit nummer het effect van de Europese kolonisatie op de lokale indiaanse bevolking. Oorspronkelijk opgenomen voor het nooit verschenen album Chrome Dreams uit 1977, maar wel op de markt gebracht met Rust Never Sleeps uit 1979.

3. Helpless

Het nummer Helpless is een van de drie liedjes die David Crosby, Stephen Stills en Graham Nash zongen toen zij in 1969 bij Neil Young thuis waren. Voor het indrukwekkende album Déjà Vu uit 1970 namen de vier mannen het nummer op. Young speelde deze song in 1976 met The Band tijdens The Last Waltz – waarbij Young met een witte vlek onder zijn neus zijn bijdrage leverde. Nick Cave nam het nummer in 1989 op voor het tribute-album The Bridge.

2. A Man Needs A Maid

Volgens ome Neil heeft een man een meid nodig, zingt Daniël Lohues. Daarmee refereert de Drentse zanger aan het lied A Man Needs A Maid van Neil Young, afkomstig van het succesvolle album Harvest uit 1972. Is het seksisme van Young om een ‘schoonmaakster’ in huis te hebben, of beschrijft het nummer zijn verkering met Carrie Snodgress? Het doet er feitelijk niet toe, dit nummer is een mooie ballade.

1. Old Man

‘Old man, take a look at my life, I’m a lot like you were’. Zo begint Youngs hommmage aan Louis Avila, de oude eigenaar van de Broken Arrow Ranch die Neil Young in 1970 van hem overkoopt. Het gaat dus niet over ‘de ouwe’ Scott Young, de schrijver en journalist. Nu geen oude wijze man die tips en aanwijzingen geeft aan de volgende generatie, maar een verzoek van de jonge man die in zijn jonge jaren veel liefde nodig heeft. Old Man staat op het onvolprezen Harvest-album uit 1972. Met achtergrondzang van onder meer Linda Ronstadt.

Foto: Danny Clinch