De carrière van Meat Loaf begon bij Bat Out Of Hell en ging verder bij Bat Out Of Hell 2. Maar toch is dat wat kort door de bocht, want hoewel de tussenliggende albums niet dezelfde kwaliteit hadden, valt er genoeg leuks op te ontdekken. Daarom selecteerde Classic Rock Mag de tien beste Meat Loaf-songs uit de jaren 80…of moeten we stiekem toch ‘minst slechte’ zeggen?

10.  Blind Before I Stop

Het album Blind Before I Stop (1986) werd geproduceerd door Frank Farian (bekend van Boney M en later Milli Vanilli) die midden jaren 80 opeens een reputatie als rockproducer wilde opbouwen (zie ook zijn project Far Corporation, waarin hij met leden van Toto een hit scoorde met Stairway To Heaven). Blind Before I Stop kenmerkt zich door een echte 80’s-sound en matige composities: Meat Loaf zelf wilde liever wachten op nieuw materiaal van Jim Steinman, maar contractuele verplichtingen zorgden ervoor dat hij dit op moest nemen. Toch vormt de titeltrack een heel aardig lichtpuntje en voorkomt op de valreep dat we het album ritueel verbranden.

9. A Time For Heroes

Heel erg een product van zijn tijd, maar het voor de Paralympische Spelen van 1987 uitgebrachte A Time For Heroes heeft wel de anthem-kwaliteiten om een genietbare track te worden.  Meat Loaf staat er hier bovendien niet alleen voor: niemand minder dan Brian May schreef mee aan het nummer en laat een fijne gitaarsolo horen. Later zouden de twee ook nog samenwerken op de Meat Loaf-albums Bat Out Of Hell 3 en Hang Cool Teddy Bear.

8. Take A Number

De reden dat veel Meat Loaf-tracks uit de jaren 80 nogal matig zijn, is naar onze mening een te krampachtige werkwijze. Het ene moment te krampachtig teruggrijpend op de sound van Jim Steinman; het andere moment te krampachtig met de tijd mee willen gaan. Op de momenten dat Meat Loaf dit durfde los te laten, ontstonden juist de mooiste dingen. Zoals het alleen als b-kantje verschenen Take A Number, een no-nonsense rock & roll-nummer waar het plezier van afdruipt.

7. Fallen Angel

Geef Meat Loaf een goede, lichtelijk over-de-top ballad waarin zijn stem goed naar voren komt, en er ontstaat eigenlijk altijd wel iets moois. Fallen Angel is daarvan een schoolvoorbeeld!

6. Midnight at the Lost and Found

Hoewel alle songs op Bat Out Of Hell-opvolger Dead Ringer door Jim Steinman waren geschreven, had hij zich verder nauwelijks bemoeid met de plaat. Op  Midnight At The Lost & Found deed de componist vervolgens helemaal niet meer mee, al zou hij naar verluidt Total Eclipse Of The Heart hebben aangeboden, dat later een gigantische hit werd voor zangeres Bonnie Tyler. Meat Loaf zag zich hierom gedwongen verschillende nieuwe songschrijvers te zoeken en ook zelf in de pen te klimmen. Dat laatste ging hem niet heel goed af, al is de titeltrack Midnight at the Lost and Found daar wel een erg prettige uitzondering op.

5. Read Em and Weep

Oorspronkelijk zou het project Bad For Good in 1980 het nieuwe album van Meat Loaf worden. Vanwege stemperikelen verliepen de opnames echter niet goed en zag Jim Steinman zich genoodzaakt het album met Rory Dodd in te zingen en onder zijn eigen naam uit te brengen. Toen Dead Ringer uiteindelijk wél als opvolger van Bat Out Of Hell verscheen, had Steinman daar productioneel weinig invloed op uitgeoefend. Read Em and Weep is daarop een uitzondering en dat hoor je dan toch meteen…!

4. Bad Attitude

Bad Attitude is het jaren 80-album van Meat Loaf met de meest constante kwaliteit. In samenwerking met producers Alan Shacklock, Paul Jacobs en Mack wordt een sound neergezet die goed past bij zijn kwaliteiten als zanger en performer. Op de studioversie van het titelnummer doet niemand minder dan Roger Daltrey mee, maar ook live komt dit nummer erg goed uit de verf.

3. Lost Love

Waarom is dit nummer in hemelsnaam nooit verder gekomen dan het b-kantje van de (vele malen slechtere) single If You Really Want To? Lost Love biedt alles wat we van Meat Loaf willen horen en is bovendien een van de puikere composities die de zanger in de jaren 80 opnam.

2. I’m Gonna Love Her For Both Of Us

Zoals hierboven duidelijk werd, gingen de opnames van een opvolger voor Bat Out Of Hell niet heel voortvarend. Daardoor duurde het maar liefst vier jaar voordat er met Dead Ringer een opvolger in de schappen lag. Dat leek voor veel fans te lang te zijn geweest en het album flopte. Al zou het kunnen dat ook de sound van de plaat daar mee te maken had, want Dead Ringer was een stuk minder pompeus. Eén van de tracks die wél nadrukkelijk de kant van de voorganger opging, was I’m Gonna Love Her For Both Of Us, een toptrack met alles dat Meat Loaf-liefhebbers willen horen.

1. Dead Ringer For Love

Hoe goed het album Dead Ringer bij vlagen eigenlijk is, zagen we in deze top 10 al aan Read Em and Weep en I’m Gonna Love Her For The Both Of Us. Single Dead Ringer For Love is zelfs nog net een stukje beter: het duet met Cher laat Meat Loaf van zijn meest theatrale kant zien en werd in Groot-Brittannië zelfs zijn grootste hitparadesucces!