Vandaag viert John Deacon zijn 63ste verjaardag. De bassist van Queen leeft inmiddels ruim vijftien jaar afgezonderd van de ‘buitenwereld’, maar zijn Queen-nummers worden nog steeds gespeeld door de twee overgebleven leden: gitarist Brian May en drummer Roger Taylor. Vanwege de verjaardag van het meest bescheiden bandlid, is er vandaag een lijstje met de bekendste Queen-nummers van zijn hand.

10. Misfire

Omdat John Deacon in de beginjaren van Queen de band vooral zag als inkomstenbron, schreef hij geen eigen liedjes. Daar komt bij dat hij een slecht zanger is, vooral afgezet tegen de drie andere vocalisten binnen Queen. Bij het derde album, Sheer Heart Attack, schreef de bassist het liedje Misfire. Een song van krap twee minuten.

9. Back Chat

Begin jaren tachtig maakte Queen een album dat sterk afweek van hun bekende rockmuziek: Hot Space. Een plaat waar de voorkeuren van zanger Mercury en de bassist naar voren kwamen: Hot Space was vooral disco-georiënteerd, mede op basis van het overweldigende succes van Another One Bites The Dust, waarbij de basgitaar een meer prominente rol speelt. Back Chat was één van de Deacon-songs. Het album viel overigens slecht in de smaak bij de fans.

8. Spread Your Wings

Voor het album News Of The World kwam John Deacon met het nummer Spread Your Wings, over Sammy die zijn vleugels moet uitslaan. Hoe geliefd Spread Your Wings was bij het publiek, is duidelijk hoorbaar op de live-dubbelaar Live Killers, waarbij het publiek meezingt met het refrein. Helaas werd het lied later van de setlist verdreven – wellicht een idee voor Queen+… om het nummer weer in de speellijst op te nemen?

7. In Only Seven Days

In 1978 verscheen het Queen-album Jazz. Van enige jazz-muziek was op dit album geen sprake. Wel van een liefdesliedje van de hand van John Deacon: In Only Seven Days. Over een vakantieliefde van een week. Wie heeft daar nooit last van gehad? Op deze plaat staat overigens nog een tweede compositie van de bassist: het stevigere If You Can’t Beat Them.

6. Friends Will Be Friends

A Kind Of Magic was de soundtrack van Queen voor de film Highlander. Niet alle muziek op het album was direct gelinkt aan de film: het nummer Friends Will Be Friends was zo’n nummer. Een co-productie van Deacon met Mercury. Wellicht geeft het de bijzondere band aan tussen de zanger en bassist. Naar verluidt zou Mercury een soort vaderfiguur zijn voor Deacon. Enfin: het nummer was een van de favorieten tijdens de ‘afscheidstournee’ The Magic Tour in 1986. Maar dat is achteraf-praat.

5. Under Pressure

Tijdens de opnamesessies van Hot Space kwam David Bowie naar de studio voor wat gezelligheid. Nu hij er toch was, kon de band ook wel een samenwerkingsnummer maken met de zanger. Met hun vijven schreven Deacon, May, Taylor, Mercury en Bowie het nummer ‘Under Pressure’, dat duidelijk afweek van de stijl van het album. Wie waarvoor verantwoordelijk was, is lastig te achterhalen, maar die onvergetelijke baslijn is van Deacon. Opmerkelijk: hij verzon de riff voor de lunchpauze, maar was deze na de pauze weer vergeten…

4. My Life Has Been Saved

Hoewel Queen de credits voor de nummers verdeelde over de gehele band, en niet alleen naar degene die met het nummer kwam, is achteraf alsnog bekend geworden wie voor welk nummer verantwoordelijk is. Deacon schreef My Life Has Been Saved als B-kantje van Scandal, hoewel het oorspronkelijk voor het album The Miracle was bedoeld. Voor het album Made In Heaven werd het lied opnieuw ingespeeld door de drie overgebleven Queen-leden.

3. You’re My Best Friend

Geschreven voor het succesalbum A Night At The Opera uit 1975 is de single You’re My Best Friend. In de studioversie begeleidt Deacon de band op een elektrische piano. Het is een liefdesliedje voor zijn vrouw Veronica Tetzlaff, met wie hij sinds 1975 is getrouwd en met wie hij zes kinderen heeft.

2. I Want To Break Free

Dat is een enorme verkleedpartij geweest, de clip van I Wan’t To Break Free. De vier mannen als huisvrouwen, het idee kwam van drummer Roger Taylor. Legendarisch is natuurlijk de openingsscène als Mercury de huiskamer binnenkomt: met stofzuiger én snor. In de clip zit ook een verwijzing naar vroeger jaren: de zanger heeft zijn snor afgeschoren en zit in een balletpakje. Een prominente rol voor de synthesizer.

1. Another One Bites The Dust

Another One Bites The Dust was de grootste hit van Queen aan de overkant van de oceaan. Mede door de ijzersterke baslijn in dit nummer. Of komt het door de verborgen boodschap: als je het nummer achterstevoren afdraait (op ouderwetse lp’s kan dat), hoor je een oproep om marihuana te gebruiken. De single bleek in ieder geval een grotere hit in Amerika dan het groteske Bohemian Rhapsody uit 1975. Het nummer zorgde ook voor een tijdelijke koerswijziging in de bands muzieksoort: volgend album Hot Space was, net als Another One Bites The Dust, meer funk- en disco-georiënteerd. Ook leuk is de remix van Wyclef Jean uit 1998.