Dire Straits was eigenlijk altijd een buitenbeentje in de popmuziek, al vanaf de debuutsingle Sultans Of Swing die midden in de punkperiode verscheen. Mark Knopfler en de zijnen waren niet bepaald punk te noemen en ze zijn nooit echt cool geweest, maar scoorden wel veel grote hits die ieder jaar bijna allemaal hoog eindigen in de Top 2000 van Radio 2. Voormalig frontman Knopfler wordt vandaag 65 jaar. En daar moesten wij bij Classic Rock Mag natuurlijk wel even bij stilstaan. Omdat we vorig jaar al de beste albumtracks van Dire Straits op een rij hadden gezet, hebben we voor vandaag een lijstje gemaakt van de tien beste singles, waarvan een aantal nog steeds veel wordt gedraaid op de radio.

10. Twisting By The Pool

In 1983 verscheen de ep ExtendedancEPlay. Daarop stonden vier nummers die verschillend waren van wat de band tot dan toe had gebracht. Ze waagden zich aan jaren ’50-achtige rock & roll, jazz en swing. Daar is Twisting By The Pool een goed voorbeeld van. Het werd de hitsingle van de ep.

9. Money For Nothing

Eén van de grootste hits van de band en een knipoog naar de moderne tijd van de jaren tachtig. Tijdens de opname in Montserrat kwam Sting toevallig langs. Hij zong op de melodie van Don’t Stand So Close To Me de regel ‘I want my MTV’ in, waardoor hij met Mark Knopfler gedeelde credits toegeschreven kreeg. Toen MTV in Europa begon, was de videoclip van dit nummer de eerste die op de zender werd vertoond. Overigens was er nog een kleine controversie rondom de single, omdat Knopfler in het nummer zingt: ‘that little faggot with the earring and the make-up’. Daardoor ontstond kritiek vanuit organisaties voor homorechten. Mede hierdoor verving Knopfler bij latere liveversies, onder andere tijdens Live Aid, het woord faggot voor Queenie.

8. Skateaway

Dit nummer van het album Making Moves uit 1980 werd wel als single uitgebracht, maar haalde net als Tunnel of Love niet de hitlijsten. Het mysterieuze nummer gaat over een meisje op rollerskates die met een net nieuwe walkman op haar hoofd door de straten aan het skaten is.

7. Lady Writer

Het album Communiqué uit 1979 werd door critici niet erg lovend ontvangen en werd als een zwakke opvolger van het debuutalbum beschreven. Toch bevatte de plaat met Lady Writer een hitsingle. Mark Knopfler heeft ooit in een interview gezegd dat het idee voor het nummer ontstond toen hij een vrouwelijke schrijfster op tv zag. Omdat hij in het nummer zingt over ‘talking about the Virgin Mary’ wordt er veel gedacht dat de schrijfster in het nummer Marina Warner is.

6. Brothers In Arms

Het titelnummer van het succesvolle album uit 1985 is een weerspiegeling van de Falklandoorlog  die in 1982 plaats vond. In een recente documentaire vertelde Knopfler dat hij ooit in een radioprogramma te gast was waarbij een militair aan de telefoon hing die vertelde dat ze in het leger aan het einde van iedere dag dat nummer draaide. Dit verhaal heeft veel indruk gemaakt op de zanger.

5. Calling Elvis

Het nummer gaat over een Elvis-fan die er heilig in gelooft dat The King nog steeds in leven is. De bijbehorende videoclip werd geregisseerd door Gerry Anderson, tevens de bedenker van The Thunderbirds (die ook in de clip voorbij komen). En speciaal voor de video werden er ook Thunderbirds-poppen van de bandleden van Dire Straits gemaakt.

4. Sultans of Swing

Dire Straits’ eerste single en gelijk ook de eerste hit in zowel thuisland Groot-Brittanië als in Nederland. Geïnspireerd door een jazzband die Knopfler had zien optreden in een pub in Deptford, Zuid-Londen. Willem van Schijndel, die in de jaren ’70 naast zanger van De Deurzakkers ook plugger was, is naar eigen zeggen verantwoordelijk voor het feit dat Sultans Of Swing ook in Nederland een grote hit is geworden.

3. On Every Street

De titeltrack van het laatste studioalbum dat van Dire Straits verscheen, in 1991. Het nummer begint als een melancholische ballad, maar krijgt na twee minuten en vijftig seconden een climax, waarna het nummer uitmondt in een rocksong.

2. Romeo And Juliet

Met Romeo And Juliet, afkomstig van het album Making Movies (1980), verscheen er voor het eerst geen rocksong maar een ballad als single van Dire Straits. Hoewel het in de titel en in het refrein verwijst naar het beroemde liefdesverhaal van William Shakespeare, worden Romeo en Juliet slechts gebruikt als metafoor voor een jong verliefd stel.

1. Tunnel Of Love

Het epische nummer dat net als Romeo And Juliet van het album Making Moves uit 1980 afkomstig is, begint met een orgelintro van Carousel Waltz uit de Rodgers & Hammerstein-musical Carousel. Het nummer gaat over het pretpark The Spanish City in Whitley Bay, dat vlakbij de geboorteplaats van Mark Knopfler, Newcastle, ligt. Het nummer kwam in Nederland niet verder dan de tipparade, maar staat wel ieder jaar genoteerd in de Top 2000.