De vandaag 68 jaar geworden Don Henley kennen veel mensen vooral van zijn werk bij de uiterst succesvolle rockband Eagles, maar ook solo had de zanger veel succes. Wie kent bijvoorbeeld niet het opzwepende The Boys Of Summer? In september brengt hij Cass County uit, zijn eerste album in vijftien jaar. Daar kijken we natuurlijk erg naar uit en om alvast in de stemming te komen, selecteerden we zijn tien beste solonummers tot nu toe.

10. The Garden Of Allah

De compilatie Actual Miles: Henley’s Greatest Hits gaf fans drie nieuwe nummers, waaronder een cover van Leonard Cohens Everybody Knows en de duistere rocksong The Garden Of Allah, die ook op single verscheen (maar geen grote hit werd). De titel verwijst naar een hotel in Californië – bekend terrein voor deze Eagle – waar ooit beroemdheden als F. Scott Fitzgerald en Greta Garbo overnachtten. Sheryl Crow verzorgde de achtergrondzang, terwijl filmlegende Kirk Douglas een rol in de video had. Die clip staat helaas niet op YouTube, maar je kunt het nummer wel via Spotify beluisteren:

9. A Month Of Sundays

Een zeer aangrijpende ballad die wat onderbelicht is gebleven. Misschien ook niet heel gek, want A Month Of Sundays stond aanvankelijk niet op de vinylversie van het album Building The Perfect Beast. Je kon het nummer wel vinden op onder meer de cd-uitgave en op de B-kant van de hitsingle The Boys Of Summer (zie verderop in deze lijst). De tekst van A Month Of Sundays gaat over een arbeider die moet toezien hoe het werk dat hij ooit met zijn handen deed overgenomen wordt door computers, en heeft dus niets te maken met het geestige gelijknamige boek van John Updike uit 1975.

8. Take A Picture Of This

Het lijkt misschien wat voorbarig, maar we zetten gewoon alvast een nummer van een plaat die nog moet uitkomen in deze top 10. Als de rest van dat album, het in september te verschijnen Cass County, het niveau van de ballad Take A Picture Of This vasthoudt, zou het zomaar een van de beste releases van het jaar kunnen worden. Net zoals sommige eerdere nummers van Henley gaat de tekst over het voortschrijden van de tijd en de veranderingen die mensen doormaken naarmate ze ouder worden. Een extra reden om uit te kijken naar Cass County is de aanwezigheid van verschillende gastartiesten, onder wie Mick Jagger, Lucinda Williams en Dolly Parton.

7. The Heart Of The Matter

The End Of The Innocence (1989) is misschien wel Henley’s beste soloplaat, waar een heleboel beroemde muzikanten aan meewerkten – inclusief zelfs Axl Rose! De ballad The Heart Of The Matter bleek een van de grootste hits van het album en was mede geschreven door gitarist Mike Campbell van Tom Petty’s Heartbreakers en zanger J.D. Souther. Die laatste is een goede vriend van Henley en de andere Eagles, en schreef eerder mee aan klassiekers als Best Of My Love en New Kid In Town.

6. Sunset Grill

Een van de beste nummers op het succesvolle tweede soloalbum van Henley: Building The Perfect Beast (1984). De titel verwijst naar het restaurant Sunset Grill in Los Angeles en de tekst gaat over hoe Amerikanen in de jaren tachtig met zo weinig mogelijk moeite zoveel mogelijk geld wilden verdienen – zo vertelde de zanger destijds in een interview. Sunset Grill heeft een schitterende sfeer, mede dankzij de synthesizerarrangementen van niemand minder dan Randy Newman.

5. Through Your Hands

Een minder bekend nummer van Henley en dat is niet gek, want Through Your Hands staat op geen enkele soloplaat of compilatie van de man. Deze song belandde, samen met bijdragen van onder anderen Randy Newman en Valerie Carter, op de soundtrack van de niet heel opzienbarende John Travolta-komedie Michael uit 1996. Overigens was Henley zelf niet verantwoordelijk voor de compositie. Through Your Hands is namelijk een cover van singer-songwriter John Hiatt, die een bijna even goede versie opnam voor zijn album Stolen Moments uit 1990.

4. The Boys Of Summer

Henley’s bekendste solonummer en een die je nog veel op de radio hoort. Deze typische eighties-hit werd geschreven met Mike Campbell, vooral bekend als gitarist van Tom Petty & The Heartbreakers. De single stond op Dons goede tweede soloplaat Building The Perfect Beast uit 1984 en werd later ook opgenomen in de Eagles-setlist. The Boys Of Summer, een ideaal nummer voor deze zomerse temperaturen, betekende de enige top 40-hit voor Henley als soloartiest in Nederland. Overigens lijkt het refrein van de Queen-single Breakthru qua melodie verdacht veel op die van The Boys Of Summer.

3. The End Of The Innocence

De schitterende titelsong van het gelijknamige album uit 1989 werd een aardige hit in Amerika. De basis voor het nummer was geschreven door Bruce Hornsby, wiens grootste hit The Way It Is een vergelijkbare nostalgische sfeer heeft. Henley schreef er een aangrijpende tekst over verloren onschuld bij en vroeg de befaamde jazzsaxofonist Wayne Shorter een solo te spelen. Ook heel fraai was de bijbehorende videoclip, geschoten door de later erg succesvolle regisseur David Fincher (o.a. Se7en, The Curious Case Of Benjamin Button).

2. Dirty Laundry

In deze grote hit van Henley’s solodebuut I Can’t Stand Still (1982) uitte de zanger flinke kritiek op sensatiebeluste televisiejournalisten. De tekst is geschreven vanuit het perspectief van een presentator die eigenlijk helemaal geen talent heeft voor zijn vak: ‘Well, I coulda been an actor, but I wound up here/I just have to look good, I don’t have to be clear’. Naast Eagles-collega’s Joe Walsh en Timothy B. Schmit werkten Toto’s Steve Lukather en Jeff Porcaro mee aan dit nummer, alsook sessiegitarist en medecomponist Danny Kortchmar (bekend van zijn werk met o.a. James Taylor en Carole King).

1. New York Minute

Het mooiste nummer van Don Henley solo was niet zo’n grote hit in Nederland en ook in Amerika werd een magere 48ste positie in de Billboard-lijst bereikt. Inmiddels geldt New York Minute echter als een ware popklassieker. De single was van het album The End Of The Innocence (1989) getrokken en de zeer begaafde sessiemuzikanten David Paich, Jeff Porcaro (beiden van Toto) en bassist Pino Palladino zorgden voor de goede instrumentatie. Henley speelde het lied ook tijdens Eagles-concerten en een mooi voorbeeld daarvan staat op de succesvolle comebackplaat Hell Freezes Over. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 heeft New York Minute een extra emotionele lading gekregen.