Vandaag is Patrick Simmons jarig, hij is 66 jaar geworden. De nog altijd langharige gitarist van The Doobie Brothers werd op 19 oktober 1948 geboren in het regenachtige plaatsje Aberdeen in de staat Washington in de Verenigde Staten. In 1970 trad Simmons toe tot de band Pud, die korte tijd later een andere muzikale stijl én een andere naam aannam: The Doobie Brothers, deze naam wordt bedacht door een huisgenoot van zanger-gitarist Tom Johnston: het is hem opgevallen dat de jongens gek zijn op doobies (de Californische benaming voor joint, stickie) en bovendien vindt hij het veel beter klinken dan Pud.

10. What A Fool Believes

Deze song is geschreven door Michael McDonald en Kenny Loggins. Het was de periode waarin door de stem van McDonald de muziek een wat softere kant op ging; een vergelijking met bijvoorbeeld China Grove, pure rock, is haast niet te maken. De sfeer is tussen soul en rock in. Te veel rock voor soulliefhebbers (McDonald-fans) en te veel soul voor de pure rockliefhebbers (Doobie-fans), was destijds de mening. In de Verenigde Staten haalde het desondanks in 1979 de nummer 1 positie in de Billboard Hot 100; Nederland volgde pas veel later in 1986 met ook een lager verkoopresultaat, nummer 12 werd bereikt in de Top 40.

9. South City Midnight Lady

Geschreven door Patrick Simmons, afkomstig van het prachtige album The Captain And Me dat in maart 1973 verscheen. Dit door Ted Templeman geproduceerde album bevat enkele topsongs uit het repertoire van The Doobie Brothers, zoals 2 en 3 van deze lijst. Het album bereikte 2x platina in de VS.

8. The Doctor

Afkomstig van het tiende album Cycles uit 1989, geproduceerd door het trio Eddie Schwartz, Charlie Midnight en Rodney Mills. The Doctor was opnieuw een grote hit, wellicht ook omdat Tom Johnston weer terug was als leadzanger, nadat de band in 1982 was gesplit nadat het succes met Michael McDonald was afgelopen. Op de Billboard mainstream rock chart werd nummer 1 bereikt en op de ‘gewone’ Billboard Hot 100 nummer 9. In ons land werd nummer 26 in de Top 40 bereikt.

7. Takin’ It To The Streets

De titelsong van het zesde album, uitgebracht in 1976. Ook dit album is door Ted Templeman geproduceerd en was het eerste met Michael McDonald, die deze song schreef en ook zingt. Vanwege gezondheidsproblemen (o.m. maagbloedingen) van Tom Johnston was deze minder in staat om te zingen en spelen, maar hij werkte nog wel mee aan dit album. De lp kwam tot nummer 8 in de Billboard albumlijst en de single tot nummer 13. In ons land werd slechts de Tipparade bereikt.

6. Black Water

Afkomstig van het vierde studioalbum met die lekker lange titel What Were Once Vices Are Now Habits uit 1974, geproduceerd door Ted Templeman. Dit album bracht de band met Black Water ook hun eerste nummer één hitnotering in de VS. Op deze song heeft vooral Patrick Simmons (die de song ook schreef) zijn stempel gedrukt met het erg zuidelijke geluid met akoestische gitaren en viool. Maar diezelfde sfeer van het zuiden van de States wordt door het hele album uitgeademd, met pedal steel gitaren, marimba’s, een heuse hoornsectie en conga’s ter ondersteuning. Black Water haalde in ons land niet eens de Tipparade.

5. Jesus Is Just Alright

Deze gospelsong werd geschreven door Arthur Reid Reynolds en als eerste opgenomen door zijn eigen groep, The Art Reynolds Singers, op het album Tellin’ It Like It Is uit 1966. Het woord ‘Alright’ in de titel is Amerikaans slang dat in de jaren zestig werd gebruikt om iets te omschrijven dat ‘cool’ of erg goed gevonden werd. Deze song is veel gecoverd, de bekendste voordat de Doobies ermee aan de haal gingen was van The Byrds op het album Ballad of Easy Rider uit 1969.

The Doobie Brothers’ versie van Jesus Is Just Alright is afkomstig van het vijfde album Toulouse Street (1972).In November 1972 werd ie als tweede single uitgebracht en werd een grote hit in de States; de single bereikte nummer 35 op de Billboard Hot 100 in februari 1973. In ons land werd nummer 20 in de Top 40 bereikt. De singleversie is iets korter dan de albumversie, wat te wijten is aan het feit dat radiostations die singles draaiden deze zo kort mogelijk wilden hebben.

4. Eyes Of Silver

Ook afkomstig van What Were Once Vices Are Now Habits (1974) is dit door Tom Johnston geschreven Eyes Of Silver, dat als tweede single werd uitgebracht. Volgens Johnston is de song tekstueel niet erg bijzonder, hij schreef de song op het laatste moment. Het was als single ook geen groot succes, zodat platenmaatschappij Warner Brothers de eerste en geflopte single Nobody opnieuw uitbracht. Maar omdat diverse radiostations Black Water (zie 6) veel gingen draaien werd besloten om alle aandacht aan de single van die song te besteden, met een nummer 1 hit en miljoenenverkoop als gevolg. Eyes Of Silver haalde in ons land de Tipparade.

3. Long Train Runnin’

Long Train Runnin’ (of Long Train Running) is geschreven door Tom Johnston en staat op het album The Captain and Me uit 1973. De song werd beroemd vanwege het (zeker in die tijd) bijzondere gitaarintro. Als single werd het een grote hit: nummer 8 op de Billboard Hot 100. In ons land werd het een Alarmschijf op Radio Veronica en werd uiteindelijk nummer 12 in de Top 40 bereikt. In 1991 werd de coverversie van Bananarama een top tien hit in Groot Brittannië en in 1993 bereikte een geremixte versie van The Doobie Brothers daar ook de top tien.

2. China Grove

China Grove staat ook op het album The Captain and Me. Geschreven en gezongen door  Tom Johnston. De song gaat over de gelijknamige stad in Texas. De verbinding is duidelijk gezien de real-life omgeving van San Antonio, waarnaar wordt verwezen in de tekst. Echter, de rest van het nummer is grotendeels een fictieve portrettering van China Grove als Texas’ versie van Chinatown. Bijzonder is dat in de tekst een samuraizwaard wordt genoemd, wat overduidelijk Japans is en dus niet Chinees… De oorspronkelijke titel van de song was Parliament, wat in de bandtraditie vaker voorkwam om demo’s te betitelen naar het merk sigaretten dat Tom Johnston op dat moment rookte… China Grove behaalde de vijftiende plaats in de Billboard Hot 100 en nummer 28 in de Veronica Top 40.

1. Listen To The Music

De bekendste en populairste song van The Doobie Brothers is ongetwijfeld Listen To The Music, die in ons land twee keer de hitparades haalde: in 1972 werd nummer 12 bereikt in de Top 40, terwijl in 1975 nummer 8 de hoogste notering was. In de Billboard Hot 100 werd de top tien net niet bereikt, want nummer 11 was de hoogste notering. Toulouse Street (1972) is het album waarop deze song staat, de tweede langspeler van de band en de eerste met producer Ted Templeman. Listen To The Music was de vierde single van de band in de VS en werd geschreven door leadzanger-gitarist Tom Johnston. Het was deze song die de band wereldwijd bekend maakte en de band komt er niet onderuit om ‘m tijdens elk concert te spelen. Duizenden muzikanten in cover- en topveertigbands over de hele wereld spelen deze song tijdens optredens.