Wie aan The Doors denkt, denkt aan de megahit Light My Fire, poëtische songteksten en veel drank en drugs. Maar wat als allereerst door je hoofd schiet bij het horen van deze naam, moet haast wel de liveperformance van de frontman zijn. Jim Morrison was op zijn zachts gezegd een apart figuur. In de korte levensloop van de band in zijn originele bezetting, liet Morrison een spoor van destructieve, geweldige en spraakmakende concerten achter zich. Een greep uit het live-oeuvre van een van de meest legendarische rockbands ooit:

10. The Ed Sullivan Show (1967)

Het zou de eerste en laatste keer zijn dat The Doors uitgenodigd werd voor The Ed Sullivan Show; na het optreden mocht de groep nooit meer terugkomen. Morrison en de zijnen hadden net een nummer 1-hit gescoord met Light My Fire toen ze geboekt werden. De controversiële band zou zijn laatste hit en People Are Strange live op tv uitvoeren. Vlak voordat ze op mochten, kwam een producer van het programma hun kleedkamer in om de groep te verzoeken een woord in in de songtekst van Light My Fire aan te passen. In plaats van ‘Girl, we couldn’t get much higher’ moest Morrison ‘Girl, we couldn’t get much better’ zingen. De producers waren bang dat het woord ‘higher’ met drugsgebruik in verband kon worden gebracht. De tegendraadse zanger sloeg dit advies in de wind en zong te tekst gewoon in zijn oorspronkelijke vorm. Na de show vertelden de producers dat ze de groep eigenlijk nog zes keer opnieuw hadden willen boeken, maar dat de bandleden na dit incident voorgoed verbannen waren.

9. Concert in Amsterdam, zonder Morrison (1968)

De verleidingen van Amsterdam bleken te veel te zijn voor de eigenzinnige zanger. Het was de allereerste Europese tour van The Doors. Jefferson Airplane speelde in het voorprogramma. Er waren twee concerten gepland in het Amsterdamse Concertgebouw. Beide waren volledig uitverkocht. Het vliegtuig van The Doors landde een dag voor de concerten in Amsterdam. Het toestel stond nog nauwelijks aan de grond, of Morrison was al onder invloed van alles wat hij in handen kon krijgen. Grace Slick van Jefferson Airplane herinnerde zich later dat ze met Morrison door de Damstraat liep en ze van alle kanten drugs aangeboden kregen. Morrison zou de hasj die hij kreeg niet roken, maar in één keer doorslikken. Niet geheel onverwacht was Morrison op de dag van het concert nergens te bekennen. Jefferson Airplane begon toch met het openen voor de rockers. Aan het eind van de set strompelde Morrison compleet van de kaart het podium op en begon als een bezetene met Slick te dansen. Hij hield het maar een korte tijd uit, en viel op weg naar de kleedkamers bewusteloos neer. Toetsenist Ray Manzarek nam de rol van zanger op zich, terwijl Morrison opgenomen werd in het ziekenhuis.

8. Concert voor 20.000 mensen in New York (1969)

De band speelde in januari van 1969 voor een stijf uitverkocht Madison Square Garden in New York. Deze arena werd vooral gebruikt voor grote sportevenementen en had een capaciteit van meer dan 20.000 toeschouwers. In deze tijd was Madison Square Garden nog niet echt geschikt voor concerten. De geluidskwaliteit liet wat te wensen over, maar dat maakte het uitzinnige publiek niet uit. Morrison was deze avond larger than life.

7. Whisky a Go Go, 1966

De meeste fans zijn het erover eens dat The End tot de beste nummers van The Doors kan worden gerekend. De baas van de club waar de muzikanten in 1966 vast optraden, was het hier duidelijk niet mee eens. Op dit punt waren de rockers nog nauwelijks bekend. Ze waren de huisband van een club in Hollywood, de Whisky a Go Go. Een avond in augustus, wanneer de groep moest optreden, vonden de bandleden Morrison in een andere club. Hij droeg niets behalve cowboylaarzen en boxershorts. De andere bandleden merkten dat hij hevig onder invloed was, maar the show must go on. Ze kleedden Morrison aan en maakten hun set af in de Whisky a Go Go. Het laatste nummer is The End. Morrison wordt overvallen door een vlaag van door drugs aangedreven inspiratie en improviseert een absurd stukje tekst over zijn ouders. De baas van de club reageert geschokt, en schopt de band eruit.

6. Het Hollywood Bowl-concert (1968)

Het concert van The Doors in het amfitheater de Hollywood Bowl is gefilmd en is een spectaculair document van de band op zijn hoogtepunt. “Ik herinner het me heel duidelijk,” vertelt drummer John Densmore in een interview met Examiner. “Het was een magische avond. Het was voor ons zo’n eer om in de Hollywood Bowl te mogen spelen. We waren allemaal zo enthousiast. We waren net voor de show uit eten gegaan met Mick Jagger, en hij zat vooraan het podium naar ons te kijken.” De band besloot het gehele concert te laten filmen voor zijn documentaire Feast Of Friends. Het concert werd uiteindelijk in 2012 op zichzelf staand uitgebracht als The Doors: Live At The Bowl ’68.

5. New Haven, 1967

Net voordat hij het podium van de New Haven Arena beklom, kreeg Morrison pepperspray in zijn ogen van een politieagent die hem aanzag voor iemand die niet backstage hoorde. Het concert werd uitgesteld zodat Morrison even kon herstellen. Toen de band eindelijk de schijnwerpers in stapte, nam de geïrriteerde zanger deze gelegenheid om wat stoom af te blazen. Hij vloekte en tierde, en noemde de agent die hem had belaagd een ‘kleine blauwe man in een kleine blauwe hoed’ en een ‘klein blauw varken’. De aanwezige politie reageerde door de show stop te zetten en Morrison in de handboeien te slaan. Het boze en teleurgestelde publiek ging de straten van New Haven op en veroorzaakte een kleinschalig relletje waardoor nog dertien anderen werd opgepakt.

4. Het Isle Of Wight Festival (1970)

In de zomer van 1970 trad de groep op tijdens het Engelse Isle Of Wight Festival. Bij dit enorme evenement waren 600.000 muziekliefhebbers aanwezig. Hoewel Woodstock het beroemdste festival was van deze tijd, was Isle Of Wight zeker het meest grootschalige, met het allergrootste publiek dat The Doors ooit voor zich had gehad. De show werd gefilmd, maar de band was gehuld in duisternis omdat Morrison erop stond dat er geen filmlichten werden gebruikt.

3. Rellen in The Singer Bowl (1968)

Toen het draaiende podium van de Singer Bowl in New York afbrak, en duizenden mensen in het publiek de band niet meer konden zien, begonnen fans te dringen en te duwen. Het publiek werd agressief en begon zelfs met stoelen te gooien. Desondanks werd het concert een succes en speelde de band in op de onrust door te openen met Wild Child. Morrison improviseerde ook delen van de tekst in When The Music’s Over en The End. Deze poëzie zou uiteindelijk terugkomen in zijn tweede dichtbundel, The New Creatures. Na de show troostte Morrison een bloedende fan die ongelukkig getroffen werd door een stoel.

2. Het laatste optreden in New Orleans (1970)

Deze show is alleen al uniek omdat het de allerlaatste keer zou zijn dat de band in zijn originele bezetting samen speelde – ook al besefte de groep dit niet. Morrison zat al langer in een neerwaartse spiraal van alcohol en drugs tegen de tijd dat hij zijn laatste optreden gaf. Zijn hart leek niet meer echt in de muziek te zitten. Halverwege de show vergat hij plotseling de songteksten en ging hij steeds ongeïnteresseerd op de verhoging voor het drumstel zitten. Toen Densmore hem op een gegeven moment een duwtje gaf met zijn voet, liep Morrison naar de staande microfoon toe, pakte hem beet en begon hem aan stukken te slaan. De merkbaar ongelukkige muzikant werd later in 1971 dood gevonden in zijn badkuip in Parijs.

1. Het Miami-incident (1969)

De band verwachtte voor een kleine 6.000 mensen te mogen spelen in de Dinner Key Auditorium in Miami, maar de promoter voor het evenement had veel meer tickets verkocht dan de bedoeling was. De zaal was overvol. Politieagenten stonden in een rij voor het podium om de zaak in toom te houden. Morrison was erg dronken toen de show begon, zoals hij wel vaker was. Hij schreeuwde tegen het publiek en probeerde de fans op te ruien. Hij richtte zijn door alcohol aangewakkerde woede vervolgens op de politie en haalde uiteindelijk zelfs zijn geslachtsdeel uit zijn broek. Of dit laatste echt gebeurd is, is een punt van discussie. Sommige ooggetuigen zeiden van wel, maar het is nergens op de honderden foto’s die op de bewuste avond zijn gemaakt te zien. Hoe dan ook, vier dagen later werd hij gearresteerd voor ‘indecent exposure’ en het aanzetten tot een rel. Het is bij uitstek de rommeligste, meest spraakmakende actie van de zanger. Morrison overleed terwijl zijn zaak nog in behandeling was.