Vandaag viert Bob Dylan zijn 73ste verjaardag. De man is still alive and kicking, en mag terugkijken op een indrukwekkende carrière van ruim vijftig jaar. Elk decennium in de afgelopen halve eeuw kende wel zo zijn hoogtepunten – ook die van de jaren tachtig, toen het hem over het algemeen niet wilde vlotten. Hierbij tien nummers uit de jaren 80 die op z’n minst de moeite waard zijn om te luisteren. Geselecteerd door Frits Tromp en Peter van Cappelle.

10. Dignity

De hoogtepunten uit de eighties van Bob Dylan bevinden zich met name in de outtakes van de opnamesessies. Net zoals Dignity, oorspronkelijk bedoeld voor het album Oh Mercy, maar de track miste dus de boot. “Dignity never been photographed”: wel verscheen het nummer op verschillende verzamelalbums. Zes jaar na de opname speelde Dylan het nummer live bij MTV. Het publiek reageerde enthousiast.

9. Ring Them Bells

Wie beweerde dat Bob Dylan met Infidels (1983) het christelijk geloof de rug zou hebben toegekeerd, krijgt met Oh Mercy de deur tegen de neus. Dylan luidt de klokken om een aantal stellingen de wereld in te gooien. Met dit nummer neemt de grootmeester het opnieuw op voor de zwakken: de armen, de wezen, de weduwen. De cirkel is rond met Chimes Of Freedom uit 1963.

Bob Dylan Oh Mercy

8. Silvio

Het was niet Bob Dylans grootste album: Down In The Groove uit het jaar 1988. De weinige eigen composities die op dit album stonden, waren ook nog eens met co-writer Robert Hunter geschreven. Silvio is een nummer dat het matige niveau van dit album nog oversteeg. Overigens is elke link met de voormalige premier van Italië uitgesloten.

Down In The Groove

7. Every Grain Of Sand

Every Grain Of Sand is misschien wel Bob Dylan’s meest pure geloofsbelijdenis uit zijn ‘christelijke periode’. De ik-persoon (en waarom zou dat Dylan zelf niet kunnen zijn?) weet zich getroost dat elke korrel zand is geteld. In de biopic I’m Not There kwam de titel nog voor als de filmtitel “Grain of sand”. Afkomstig van het album Shot Of Love (1981).

Shot Of Love

6. Solid Rock

De eerste lp van Bob Dylan in de jaren 80 was Saved. Dit album was helder over de boodschap van de newborn zanger: de mens moet gered worden, en er is maar Eén die je redding kan bieden. Solid Rock is een stevig rocknummer, dat zowel inhoudelijk als muzikaal de luisteraars op hun grondvesten heeft doen trillen. “People are expecting a false peace to come”, aldus de voormalige messias van twintig jaar eerder.

Saved

5. Someone’s Got A Hold Of My Heart

Toen Bob Dylan in 1985 een “disco-album” ging opnemen, had hij al een ‘regulier’ liedje liggen: Someone’s Got A Hold Of My Heart. Een liefdesliedje dat het sowieso niet heeft gehaald – geschreven voor het Infidels uit 1983. Toen de zanger twee jaar later Empire Burlesque ging maken, stofte hij het nummer af en zette er een synthesizer onder.

Empire Burlesque

4. Shooting Star

Oh Mercy betekende voor Bob Dylan de zoveelste comeback in de muzikantenwereld. Dit keer werd Dylan aan de hand genomen door producer Daniel Lanois. Een persoonlijk lied over een liefde tussen de ik-persoon en zijn geliefde. Dit keer brengt de vallende ster geen geluk.

Bob Dylan Oh Mercy

3. Dark Eyes

Toen Bob Dylan zijn disco-album Empire Burlesque afrondde, wilde zijn producer nog één klein liedje hebben. Ter afsluiting. Dylan pakte zijn gitaar en schreef een lied naar aanleiding van twee donkere ogen die hem eens tijdens een concert aankeken. Het is Dylan zoals we kennen: dichterlijk, begeleid door slechts zijn gitaar en mondharmonica. Dark Eyes valt een beetje uit de toon bij Empire Burlesque – of valt dit album buiten het bereik van Dylan?

Empire Burlesque

2. Most Of The Time

Oh Mercy bevatte ook een nummer dat 11 jaar later meer aandacht zou krijgen door het gebruik in de film High Fidelity. Most Of The time paste perfect in het verhaal van Nick Hornby over de hoofdpersoon Rob die terugkijkt op al zijn mislukte relaties.

1. Blind Willie McTell

Dylan nam dit nummer al op tijdens de sessies voor Infidels in 1983. Maar het bleef op de plank liggen. Totdat het in 1991 verscheen op The Bootleg Series Volumes 1–3 en bleek wat voor pareltje toen is blijven liggen. In 1993 werd het gecoverd door The Band (natuurlijk geen onbekende van Dylan) voor hun album Jericho.