Vandaag viert Bob Dylan zijn 75ste verjaardag. Het is waarschijnlijk toeval, maar voorafgaand aan zijn verjaardag, kwam ‘s mans nieuwe studioalbum uit: Fallen Angels. Wederom een plaat met nummers die eerder door Frank Sinatra waren opgenomen. Ter gelegenheid van deze twee feiten zetten we vandaag de tien beste Dylan-albums onder elkaar, in willekeurige volgorde.

The Freewheelin’ Bob Dylan (1963)

Het tweede album van Bob Dylan bevatte bijna alleen maar zelfgeschreven materiaal. En wat voor materiaal! Het zijn liedjes die de tand des tijds ruimschoots hebben doorstaan: Blowin’ In The Wind, Masters Of War, A Hard Rain’s A-Gonna Fall, nummers die nog immer met Dylan worden geassocieerd. Met dit album vestigde hij zijn naam als folkzanger.

Dylan1

Bringing It All Back Home (1965)

Bringing It All Back Home was Dylans eerste elektrische album en het eerste van de elektrische trilogie van halverwege de jaren zestig. De titel Bringing It All Back Home is een verwijzing naar het werk van The Beatles, die de Amerikanen hun eigen erfenis in de rockmuziek laten herontdekken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over schitterende nummers als It’s All Over Now, Baby Blue, Love Minus Zero/No Limit, Gates Of Eden en It’s Alright Ma (I’m Only Bleeding).

Dylan2

The Basement Tapes Complete (Bootleg Series 11) (1967/2014)

Oké, een echt studioalbum is de elfde aflevering van The Bootleg Series niet. Maar deze box bevat wel alle opnames die Dylan maakte met The Band. Een historisch verslag van wat de mannen op muzikaal gebied deden, nadat de zanger zich na een motorongeluk had teruggetrokken uit het openbare leven. Het resultaat: zes schijfjes met demo’s, probeersels en al uitgewerkte nummers, die voor onder meer The Band werden geschreven. Voor de minder financieel daadkrachtige fans bestaat er ook de dubbelaar ‘Raw’-versie.

Dylan3

John Wesley Harding (1967)

Na een mysterieus motorongeluk trok Dylan zich terug uit het publieke leven. Muziek maken deed de zanger gelukkig nog wel. De eerste plaat na het ongeluk werd John Wesley Harding. Een album dat doordrenkt is met oudtestamentische wijsheid. Het titelnummer verhaalt over een heuse Robin Hood, I Dreamed I Saw St. Augustine is een ode aan de kerkvader en All Along The Watchtower is door Jimi Hendrix beroemd geworden. Met een mooi liefdesliedje als afsluiter (I’ll Be Your Baby Tonight).

Dylan4

Blood On The Tracks (1975)

“Op Blood On The Tracks hoorde ik mijn ouders ruzie maken”, aldus Jakob Dylan over de zogenoemde echtscheidingsplaat van zijn vader Bob en moeder Sara. Na een vrij gelukkige periode als huisvader en echtgenoot, kreeg het echtpaar Dylan alsnog zulke grote onenigheid dat ze uit elkaar zouden gaan. De ruzies die ze kregen, verwerkte de zanger in nummers als Tangled Up In Blue, You’re A Big Girl Now, Simple Twist Of Fate en Idiot Wind. Overigens zou het nog een jaar duren voor het huwelijk tussen Bob en Sara ontbonden werd.

Dylan5

Desire (1976)

Misschien is Desire wel een betere echtscheidingsplaat dan zijn voorganger Blood On The Tracks. Was het album uit 1975 nog een reden voor Dylan en Sara om het gezamenlijk te proberen, met Desire was het huwelijk kapot. Ondanks de zeer indrukwekkende afsluiter Sara, een kroniek over het huwelijksleven tussen de echtelieden. Desire bevat ook de schitterende songs Hurricane (over de zwarte bokser Rubin ‘Hurricane’ Carter) en Joey.

Dylan6

Bob Dylan At Budokan (1978)

Een van de meest mooie live-albums van Bob Dylan is de registratie van de optredens in Japan van de tournee uit 1978. De arrangementen kwamen van de hand van bassist Robert Stoner, die de rol als bandleider op zich had genomen. Mooi zijn de uitvoeringen van I Want You, Mr. Tambourine Man en Love Minus Zero/No Limit.

Dylan7

Slow Train Coming (1979)

Na de Japanse tournee van 1978 ontmoette Dylan in een hotelkamer in Tuscon (Florida) Jezus. Deze bekering resulteerde in een gospeltrilogie, waarvan Slow Train Coming de eerste was. Voor de begeleidingsband werd onder meer Mark Knopfler aangetrokken, de uitstekende gitarist en frontman van Dire Straits. Een plaat met uitgesproken christelijke teksten, zoals opener Gotta Serve Somebody en afsluiter When He Returns. Maar wat te denken van de andere hoogtepunten Precious Angel en Gonna Change My Way Of Thinking. Van dit laatste nummer verscheen in 2003 een nieuwe versie, waarbij Dylan in duet gaat met Mavis Staples. Zeker de moeite van het luisteren waard!

Dylan8

Time Out Of Mind (1997)

In 1997 kwam Dylan terug met een nieuwe plaat met weer eigen materiaal: Time Out Of Mind. De zanger was na een uitstekend Unplugged-optreden weer helemaal terug. Maar het duurde nog twee jaar voor weer nieuwe en eigen songs op de markt kwam. Mede dankzij een hartklepinfectie was Time Out Of Mind vooral een plaat over de dood. Zoals Tryin’ To Get To Heaven en Not Dark Yet. Samen met top-producer Daniel Lanois tekende Dylan (als Jack Frost) voor de productie. Op dit album is ook de originele versie te horen van To Make You Feel My Love, jaren voordat een Britse zangeres hiermee een grote hit mee scoorde.

Dylan9

Modern Times (2006)

Modern Times was een film van Charlie Chaplin waarin de acteur en filmmaker de moderne tijd, vol van robotisering, aan de kaak stelde. Wat Dylan met dit album uit 2006 wilde aankaarten, is minder helder dan de film uit 1936. Desondanks scoorde de bard uit Minnesota hier wel een internationale nummer 1-plaat mee. Met het sterke Thunder On The Mountain (‘I was thinkin’ ’bout Alicia Keys, couldn’t keep from crying’), het indrukwekkende Workingman’s Blues #2 en de gospel Ain’t Talkin’. De moderne tijd vervat in tien nummers.

Dylan10