Op 3 september is Eric Bell, de mede-oprichter van de legendarische Ierse rockband Thin Lizzy, 73 jaar geworden. De gitarist bleef tot 1973 bij de band en kwam in 1981 terug voor een korte reünie.

Eric Robin Bell werd geboren in het Noord-Ierse Belfast en was al enkele jaren actief voordat hij samen met Phil Lynott en Brian Downey Thin Lizzy oprichtte. “Phil kwam naar mijn flat en speelde wat liedjes. Ik wist meteen dat mijn gitaarspel daar perfect bij zou passen”, zou Bell later in een interview zeggen. Bell was de gitarist op de eerste drie studioalbums van Thin Lizzy, maar zou op oudejaarsavond 1973 midden in een optreden het podium aflopen en met de band stoppen. Het intensieve toeren, zijn gezondheid en frustratie over de muziekbusiness waren hem te veel geworden. Na Thin Lizzy heeft Bell zijn eigen band en speelt hij enkele jaren mee met de voormalige begeleidingsband van Jimi Hendrix, The Noel Redding Band.

  1. Look What The Wind Blew In

Op het debuutalbum van Thin Lizzy is de band nog zoekende naar de sound. In sommige nummers, zoals Look What The Wind Blew In, is al goed te horen wat de toekomst hen zal brengen.

  1. Buffalo Gal

Buffalo Gal van het tweede album Shades Of A Blue Orphanage klinkt een beetje atypisch, maar als je het goed beluistert, hoor je waar Jailbreak later op gebaseerd is.

  1. Mama Nature Said

Door alle hits die Thin Lizzy heeft gehad, wordt soms vergeten dat de eerste drie studioalbums niet heel succesvol waren. Eric Bell heeft eigenlijk nooit van de gloriejaren mogen proeven. Desondanks staan er heel veel goede songs op deze albums, zoals Mama Nature Said met een lekkere slidegitaar van Bell.

  1. Little Girl In Bloom

Op het laatste studioalbum met Bell, Vagebonds Of The Western World uit 1973, is in Little Girl In Bloom te horen hoe goed de muzikanten op elkaar ingespeeld waren. Een geweldige solo van Bell op het einde van het nummer.

  1. Song For Jimi

Bell keert in 1980 even terug bij Thin Lizzy om Song For Jimi op te nemen, een nummer ter nagedachtenis aan Jimi Hendrix, die toen tien jaar overleden was.

  1. Sarah

Thin Lizzy bracht twee nummers uit die Sarah heetten, deze song uit 1972 schreef Lynott voor zijn oma, door wie hij een groot deel van zijn jeugd opgevoed werd, terwijl zijn moeder werkte in Manchester. Prachtig en breekbaar met een subtiele gitaartokkel van Bell.

  1. Baby Face

Op Baby Face hoor je op en top Thin Lizzy met de herkenbare ritmische gitaarriffs van Bell, pompende bas van Lynott en stuwende drums van Downey.

  1. Saga Of The Ageing Orphean

Een mooie, beetje donkere ballad over het ouder worden. Ook op een akoestische gitaar is Bell van ongekende klasse.

  1. The Rocker

Een lekkere rechttoe-rechtaan rocksong, mede geschreven door Bell, welke vaak live gespeeld werd door Thin Lizzy.

  1. Whiskey In The Jar

Deze traditionele Ierse folksong is door Lynott, Downey en Bell gearrangeerd naar de versie die we kennen van Thin Lizzy. De band wilde eigenlijk niet dat deze versie uitgebracht werd, maar de platenmaatschappij zette door en zo werd het nummer een van de grootste hits van Thin Lizzy.