Europe is synoniem aan The Final Countdown, in 1986 de best verkochte single in ons land. Daarna scoorde de Zweede band, die al sinds de beginjaren wordt aangevoerd door zanger Joey Tempest, nog enkele hits, waaronder Carrie, Rock the Night en Superstitious. Maar Europe heeft veel meer moois op zijn naam staan en laat, sinds de reünie in 2003, ook vandaag de dag nog van zich horen. Het laatste album (Bag Of Bones) dateert uit 2012. Een overzicht van de beste songs van Europe.

10. Love Is Not The Enemy

Een relatief nieuw nummer van de Zweedse rockband, dat werd geschreven door Joey Tempest en John Norum, gitarist en mede-oprichter van Europe. Love Is Not The Enemy is afkomstig van het album Secret Society, het zevende studio-album van Europe uit 2006. Deze modern klinkende rockplaat kreeg veel positieve reviews. Joey Tempest noemde het album ‘een van de sterkte platen die Europe heeft gemaakt’.

9. Ready Or Not              

Een van de songs van het album Out Of This World uit 1988, waarvan wereldwijd miljoenen exemplaren werden verkocht. Van dit album kwamen zes singles, maar Ready Or Not zat hier niet bij. Tijdens concerten staat het nummer wel regelmatig op de setlist. Voorafgaand aan de release, in de zomer van 1988, toerde Europe door de VS samen met Def Leppard. Daarna volgde de echte ‘Out Of This World Tour, die in november 1988 begon in het Indiase Mumbai. Deze show trok maar liefst 60.000 bezoekers.

8. Cherokee      

De vierde internationaal uitgebrachte single van het album The Final Countdown. Het was het laatste nummer dat Joey Tempest in 1985 schreef voor dit album. De videoclip voor Cherokee werd opgenomen in Almeria, Spanje. Hierin worden de Cherokee – een inheemse Amerikaanse bevolkingsgroep – getoond, die in tip-tenten leven in de woestijn. Het nummer bereikte de 72ste plek in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Aan het begin van het nummer zegt drummer Ian Haugland: ‘Nu ska vi spela!’ , wat Zweeds is voor ‘We’re gonna play now’.

7. Dreamer

Deze ballad uit 1984, afkomstig van het album Wings Of Tomorrow, werd alleen in Japan uitgebracht op single. Het nummer toont een grote gelijkenis met de hit Carrie, die twee jaar later verscheen. Dreamer wordt ook aangehaald in het nummer Time Has Come, dat op het album The Final Countdown staat. Tempest zingt dan: ‘Pray for the dreamer/He’s still so sad’. In 1993 werd het nummer opgenomen op het Greatest Hits-album 1982-1992.

6. Carrie

Een van de grootste hits van de Zweedse rockband. De ballad bereikte in 1987 de derde positie in de Billboard Hot 100. In ons land haalde het nummer een 14e plek in de Top 40. Tijdens de tour die volgde op de reünie van de band in 2003, speelde Europe een akoestische versie van het nummer. De laatste jaren brengt de band echter meestal de albumversie ten gehore.

5. Rock The Night

Dit nummer werd twee keer uitgebracht op single: in 1985 als soundtrack voor de Zweedse film On The Loose en in 1986 volgde een internationale release. De eerste uitgave van de single leverde een vierde plek op in de Zweedse hitparade, de internationale release behaalde in vele landen de top 10. In Nederland bleef het nummer steken op een zesde plek. De clip bij het nummer werd opgenomen in het Hard Rock Café in Stockholm. Het nummer Rock The Night komt voor in de film Hot Rod en in de Europese versie van het spel Guitar Hero: On Tour voor de Nintendo DS.

4. Seven Doors Hotel

Een van de eerste nummers die Joey Tempest ooit schreef en de eerste single die werd uitgebracht van Europe’s debuutalbum uit 1983. Tempest werd geïnspireerd tot het schrijven van het nummer na het zien van de Italiaanse horrorfilm The Beyond. In Japan behaalde het nummer een Top 10-notering. In Nederland drong Seven Doors Hotel niet door tot de hitlijsten.

3. Sign Of The Times

Dit nummer, afkomstig van het succesalbum Out Of This World, werd in 1989 uitgebracht op single. De single behaalde echter geen enkele hitnotering, maar is desondanks een van de bekendere nummers van de Zweedse rockband en vaak ook een van de toppers tijdens concerten. In totaal bracht het Out Of This World-album zes singles voort: Superstitious, Open Your Heart, Let The Good Times Rock, More Than Meets The Eye, Tomorrow en dus Sign Of The Times.

2. Prisoners In Paradise

De titelsong van het vijfde studioalbum van Europe, dat werd gelanceerd in 1991. Hoewel het zonder twijfel gaat om een van de betere albums van de band, vielen de verkoopcijfers tegen. Prisoners In Paradise kenmerkt zich vooral door een grote diversiteit: alle twaalf de nummers zijn verschillend. De titelsong is een krachtig nummer, met prachtige gitaarpartijen. Na dit album werd het geduld van de Europe-fans op de proef gesteld: zij moesten meer dan tien jaar wachten op nieuw materiaal.

1. Open Your Heart       

Deze ballad werd tweemaal uitgebracht: in 1984, als single van het album Wings Of Tomorrow en in 1988, als single van Out Of This World. De tekst van beide versies is vrijwel identiek, op één vers na. Zong Tempest in 1984 nog “Oh girl, before I fall… Maybe the sun will continue to shine, maybe the rain will continue to fall, maybe you want to leave me behind, maybe you’ll change and give me a call”, in 1988 werd dit: “Before we lose it all… Maybe the time has its own way of healing, maybe it dries the tears in your eyes, but never change the way that I’m feeling, only you can answer my cries.” In ons land bereikte alleen de versie uit ’88 de hitlijsten: het nummer behaalde toen een 42ste plek in de top 100.