Vandaag wordt Stevie Nicks 66 jaar. Ondanks dat ze de pensiongerechtigde leeftijd voorbij is gegaan, is ze momenteel vrij actief. Ze schijnt zowel te werken aan een nieuw album van Fleetwood Mac als aan een nieuw soloalbum. Van dat laatste is zelfs al een titel bekend: 24 Karat Gold: Songs From The Vault. Het zou in oktober moeten verschijnen. Maar ter ere van haar 66ste verjaardag blikken we terug en selecteerden we de beste nummers die zij voor Fleetwood Mac heeft geschreven.

10. Freedom

Afkomstig van het album Behind The Mask uit 1990. Een album dat ze opnamen nadat Lindsey Buckingham uit de band was gestapt. Het album werd niet veel positief ontvangen door critici, maar toch stonden er een enkele sterke tracks op. Waaronder het uptempo Freedom waar Stevie Nicks mee kwam. Ze schreef het nummer samen met Mick Campbell (de gitarist van Tom Petty & The Heartbreakers).

9. Seven Wonders

Met het album Tango In The Night stond Fleetwood Mac in 1987 weer bovenaan de hitlijsten. Singles van het album waren Big Love, Everywhere en Seven Wonders. Een nummer dat voornamelijk werd geschreven door Sandy Steward, maar met bijdragen van Stevie Nicks. Toen Nicks de demo van Sandy hoorde, verstond zij de regel ‘All the way down you held the line’ als ‘All the way down to Emmeline’. Wat Stevie uiteindelijk ook zong in de versie die op het album en die single terecht kwam.

8. Dreams

Waarschijnlijk het bekendste nummer dat Stevie Nicks voor Fleetwood Mac heeft geschreven. En natuurlijk afkomstig van het klassieke album Rumours. Het was haar antwoord op Go Your Own Way dat Lindsey Buckingham over hun stukgelopen relatie had geschreven. Stevie was vooral niet blij met de regel: “Packing up, shacking up is all you want to do”. Waardoor ze besloot om met Dreams regelrecht een boodschap terug te schrijven naar hem. De nummers op Rumours waren eigenlijk boodschappen van de bandleden naar elkaar geworden, omdat zowel de relaties van Stevie Nicks en Lindsey Buckingham als John en Christine McVie op de klippen waren gelopen.

7. Crystal

De studioversie op het album Fleetwood Mac uit 1975 werd gezongen door Lindsey Buckingham, maar Stevie Nicks heeft het nummer geschreven. Twee jaar eerder, voordat Buckingham en Nicks zich bij Fleetwood Mac aansloten, hadden ze het nummer ook al opgenomen voor hun debuutalbum Buckingham Nicks. In 1998 nam zij het lied zelf opnieuw op voor de soundtrack van de film Practical Magic.

6. Beautiful Child

Voor het album Tusk uit 1979 had Stevie Nicks ook een sterke bijdrage. Een van de nummers op het album die zij schreef was de ballad Beautiful Child. Het is niet te achterhalen waarover het nummer gaat. Ondanks dat de tekst van het nummer emotioneel beladen lijkt te zijn.

5. Sisters Of The Moon

Een ander nummer van het album Tusk. Hiermee versterkte Stevie Nicks haar mysterieuze heksachtige imago nog wat meer. Want zou dit lied niet over een bepaalde heksenkring gaan? Tijdens de tournee van vorig jaar speelde Fleetwood Mac het nummer weer live voor het eerst sinds 1982.

4. Sara

Stevie schreef dit nummer voor haar beste vriendin Sara Recor. Stevie Nicks had na Lindsey Buckingham een korte romance met Mick Fleetwood. Maar Mick werd op een bepaald moment verliefd op Sara en verbrak daarop de relatie met Nicks.

3. Rhiannon

Het nummer waarmee de vernieuwde popformatie van Fleetwood Mac zich in 1975 op de kaart zetten. Stevie Nicks was voor dit nummer geïnspireerd door het gelijknamige personage, een heks uit Wales, uit het boek Triad van Mary Leader.

2. Silver Springs

Het nummer dat Rumours net niet haalde, maar als b-kantje verscheen op de single van Go Your Own Way. Ook dit nummer was geïnspireerd door de relatiebreuk met Lindsey Buckingham. Twintig jaar later verscheen de liveversie van het livealbum The Dance op single en leverde het zelfs nog een Grammy-nominatie op.

1. Landslide

Het is eigenlijk nauwelijks voor te stellen dat dit nummer nooit als single is verschenen, want het is uiteindelijk toch een bekende klassieker geworden van Fleetwood Mac die nog vaak wordt gespeeld tijdens hun concerten. Stevie Nicks schreef het nummer naar aanleiding van haar onzekerheid over de grote stap die zij toen nam door samen verder te gaan met Lindsey Buckingham. Eigenlijk een nummer over het volwassen worden.