De Nederlandse progressieve rockband Focus werd in 1969 opgericht en kende muzikale hoogtepunten met Hocus Pocus en Sylvia. In de hoogtijdagen waren Thijs van Leer en Jan Akkerman de grote mannen bij de band. Laatstgenoemde toonde aan tot de beste gitaristen ter wereld te behoren. Hieronder de tien beste nummers van een van de beste Nederlandse rockbands aller tijden.

10. House Of The King

Dit zeer bekende Focus-nummer staat op het eerste album uitgebracht in 1970, getiteld Focus Plays Focus en ook wel bekend als In And Out Of Focus. Het melodieuze, korte nummer wordt gedomineerd door de dwarsfluit van Thijs van Leer en de mooie gitaarmelodie van Akkerman. Laatstgenoemde componeerde ook het nummer. House Of The King staat nog regelmatig op de setlist bij recente Akkerman-concerten. Het nummer werd als single uitgebracht en behaalde in Nederland de tiende plaats.

9. Anonymus 2

Dit complexe instrumentale nummer dat maar liefst 26 minuten klokt, staat op Focus 3, het enige dubbelalbum van Focus. Focus 3 verscheen in 1972 en de band bestond toen uit Thijs van Leer, Jan Akkerman, Bert Ruiter en Pierre van der Linden. Muzikaal gezien was Focus op zijn hoogtepunt en Anonymus 2 is hier een voorbeeld van. Het is een lang uitgesponnen nummer met klassieke muziekthema’s en elk bandlid mag in de loop van het nummer een solo spelen. Anonymus 2 heeft ook nogal wat jazzinvloeden en is eigenlijk het “vervolg” op Anonymus van het debuutalbum.

8. Focus 3

De titelsong van het derde Focus-album is een compositie van Thijs van Leer. Focus 3 is een zeer relaxed nummer met mooi orgelwerk en spetterend gitaarwerk. Vooral de gitaarmelodie/solo in het midden van de track springt er echt uit, maar het zijn toch de klassieke keyboardthema’s van Van Leer die dit nummer zo herkenbaar maken. Een verkorte versie is te horen op het enige livealbum van Focus: Live At The Rainbow.

7. Sylvia

Alweer een nummer van het zeer succesvolle dubbelalbum Focus 3. Sylvia werd als single uitgebracht en behaalde in Engeland een zeer verdienstelijke vierde plaats. Het nummer is semi-instrumentaal, want van Leer zingt een klein stukje alsof hij in een opera meedoet. Maar het nummer is natuurlijk vooral bekend vanwege de zeer herkenbare melodie en het mooie, subtiele gitaarspel van Akkerman. Sylvia was commercieel gezien een van de meest succesvolle Focus-nummers ooit. Akkerman speelt Sylvia nog steeds, maar dan in een moderne, bewerkte versie.

6. Tommy

Dit nummer is eigenlijk een onderdeel van het epische Focus-nummer Eruption, dat te vinden is op het album Focus II, uitgebracht in 1971. Later werd deze plaat opnieuw uitgebracht maar dan met de titel Moving Waves. Tommy is deel 6 van Eruption, een bewerking van Peri’s opera Euridici, en duurt slechts 1:45. Later werd het nummer als single uitgebracht en deze versie duurt 3:27 minuten. Tommy werd geschreven door Tom Barlage van Solution en zijn versie is te vinden op het album Divergence en heet daar ook Divergence en niet Tommy. De single behaalde helaas alleen in Nederland een hitnotering.

5. Focus 2

De titelsong van het tweede Focus-album, uitgebracht in 1971, bracht de band eindelijk de zo lang verwachte erkenning. Focus II, ook well Moving Waves genoemd, behaalde in Engeland plaats 2 in de album charts, plaats 8 in Amerika en in ons eigen land een verdienstelijke negende plek. Het nummer is gecomponeerd door Thijs van Leer en de band bestond destijds uit Akkerman, van Leer, Cyril Havermans (basgitaar) en Pierre van der Linden (drums). Focus 2 is een mooi relaxed nummer met subtiel gitaarwerk en mooie orgelpassages. De liveversie op At The Rainbow klinkt nog iets beter dan de studioversie.

4. Hocus Pocus

Het bekendste en commercieel gezien meest succesvolle Focus-nummer aller tijden. In Amerika haalde Hocus Pocus nummer 9, in Engeland plaats 20 en in Nederland plaats 12. Het nummer is gecomponeerd door Akkerman en Van Leer en wordt gedomineerd door de powergitaarriff van Akkerman. Verder valt het nummer natuurlijk op door het jodelen, fluiten en opera-achtige zingen. Hocus Pocus staat op het album Focus II en kent een lange en een korte versie. De korte radioversie is sneller, maar live werd Hocus Pocus vaak nog sneller gespeeld. Het is een alltime-livefavoriet van Focus en Akkerman speelt het nog regelmatig, maar dan in een bewerkte, moderne versie.

3. Answers? Questions! Questions? Answers!

Dit prachtige, epische, instrumentale meesterwerk, gecomponeerd door Akkerman en bassist Bert Ruiter, staat op Focus 3 en klokt bijna veertien minuten. Answers? Questions! Questions? Answers! kent een prachtige opbouw met een opzwepende gitaarriff in het begin, gevolgd door folky en jazzy fluitpartijen van Thijs van Leer. Het middenstuk is nogal rustig, maar dan barst de vette gitaarsolo van Akkerman los en wordt het weer een opzwepend jazzrocknummer. De liveversie opgenomen in de Londense Rainbow is iets korter dan de studioversie, maar zeker niet minder mooi. Akkerman speelt een van zijn beste gitaarsolo’s op Answers? Questions! Questions? Answers! en mede daarom blijft dit een geweldig Focusnummer.

2. Eruption

Dit epische Focus-nummer kenmerkt zich vooral door de klassieke muzikale thema’s en het is het langste (23 minuten) stuk dat de band ooit heeft gecomponeerd. Eruption bestaat uit zestien muzikale stukken en is eigenlijk een jazz/hardrockversie van het verhaal van Orpheus en Euridice. De meeste stukken zijn gecomponeerd door Van Leer en het nummer opent met Orfeus, een melodie van Monteverdi’s L’Orfeo, gevolgd door o.a. een drumsolo in Endless Road en natuurlijk de gitaarsolo in het alom bekende Tommy. Het langste stuk met de titel The Bridge is gecomponeerd door Akkerman en dat is dan ook het hoogtepunt van Eruption, want hier gaat de band helemaal los en lijken de gitaarriffs nogal op die van Hocus Pocus. Eruption eindigt met de bekende Orfeus-melodie van de intro en een percussiegedeelte met vuurwerk als slotstuk. De verkorte versie, slecht zeven stukken, op Focus At The Rainbow, is trouwens ook wel de moeite waard.

1. Focus

Het beste Focus-nummer is toch wel dit instrumentale meesterwerkje van het debuutalbum Focus Plays Focus, ook wel bekend als In And Out Of Focus, uitgebracht in 1970. Focus bestond destijds uit Akkerman, van Leer, Martin Dresden (basgitaar) en Hans Cluever (drums). Focus duurt bijna tien minuten en kent een mooie rustige opbouw, waarna het nummer na ongeveer drie minuten losbarst. Vooral de gitaarsolo’s van Akkerman tijdens Focus zijn weergaloos te noemen en zijn naam was meteen een begrip in de moderne rockmuziek. Focus is gecomponeerd door Van Leer en behoort tot de favoriete livenummers van de band. Er bestaat ook een vocale versie van Focus (geschreven door Van Leer en Cleuver), maar dat nummer is niet te vergelijken met de weergaloze instrumentale versie.