Vandaag wordt Dave Grohl 47 jaar. De ex-drummer van Nirvana en frontman van Foo Fighters steekt nooit onder stoelen of banken wie zijn helden zijn en is er ook niet vies van om een nummer van ze te coveren. Speciaal voor zijn verjaardag hebben wij classic rock-covers door Foo Fighters even op een rijtje gezet.

10. Under Pressure

Deze cover van de samenwerking tussen Queen en David Bowie kan deze week niet ontbreken. Vorig jaar speelde Foo Fighters een cover van Under Pressure tijdens verschillende concerten van hun laatste tournee. Onder meer tijdens het optreden op het Rock Am Ring-festival.

9. Baker Street

Het origineel van Gerry Rafferty is een echte softrockballad. Foo Fighters nam het nummer op voor de speciale editie van het album The Colour And The Shape, en het kwam terecht op de b-kant van de single My Hero. Hun versie is ietsje ruiger dan het origineel.

8. Hocus Pocus

In 2008 bewezen Dave Grohl en consorten nog even dat de Nederlandse band Focus ooit heel groot was in de VS. Speciaal voor het Nederlandse publiek deden ze een cover van Hocus Pocus in een medley-vorm met hun eigen klassieker Everlong.

7. I Feel Free

Foo Fighters nam graag een classic rock-cover op als b-kant voor hun singles. Zo ook in 2005 voor de single DOA. Daarvoor namen ze een cover op van I Feel Free van Cream.

6. Bad Reputation

In 2011 brachten de Foos speciaal voor Record Store Day de lp Medium Rare uit, waarop bijna al hun coverversies van nummers zijn verzameld. Een cover die daarvoor nog niet eerder was uitgebracht is hun versie van Bad Reputation van Thin Lizzy. In 2011 speelden ze ‘m bij David Letterman, samen met Joan Jett.

5. In The Flesh

De laatste jaren speelt Foo Fighters vaak tijdens tournees In The Flesh van Pink Floyd. In de show van Jimmy Fallon speelden ze de openingstrack van The Wall zelfs nog samen met Roger Waters.

4. Have A Cigar

In The Flesh is niet het enige nummer van Pink Floyd dat de Foos hebben gecoverd. In 1998 namen ze voor de soundtrack van Mission: Impossible II een eigen versie op van Have A Cigar. Queen-gitarist Brian May speelde er ook op mee.

3. Tie Your Mother Down

En dat is niet de enige keer geweest dat ze met Brian May hebben samengewerkt. Twee keer (tijdens een concert in Hyde Park, en hier tijdens het iTunes festival in 2011) speelden ze de Queen-song Tie Your Mother Down met May en Queen-drummer Roger Taylor. Daarnaast is Tie Your Mother Down ook een nummer dat de Foos regelmatig op hun setlist hebben staan.

2. Rock And Roll / Ramble On

Foo Fighters heeft meerdere songs van Led Zeppelin gecoverd. Maar tijdens het concert in Wembley Stadium was het wel heel bijzonder toen Jimmy Page en John Paul Jones kwamen meespelen met de Led Zeppelin-klassiekers Rock And Roll en Ramble On.

1. Band On The Run

Speciaal voor een coveralbum dat ter ere van het 40-jarige jubileum van BBC Radio 1 verscheen, namen de Foo Fighters een cover op van Band On The Run van Wings. Paul McCartney zelf vond de cover zo goed dat hij Dave Grohl vroeg om samen met hem het nummer te spelen tijdens een concert in Liverpool in 2008. Het zou niet de enige keer zijn dat beide heren het podium deelden.