Twintig jaar geleden overleed een van de beste rock/bluesgitaristen aller tijden. William Rory Gallagher werd geboren op 2 maart 1948 en overleed op 14 juni 1995, nadat er complicaties optraden na een levertransplantatie. Gallagher was vooral bekend vanwege zijn energieke en opwindende liveshows en van zijn albums gingen er meer dan 30 miljoen over de toonbank. Hoogtepunten in zijn niet zo omvangrijke collectie zijn natuurlijk: Live In Europe (1972), Irish Tour (1974) en Stage Struck (1980), en studioalbums zoals Tattoo en Calling Card. Tijd om nog eens een top 10 van Gallagher-songs op te zetten.

10. Tattoo’d Lady

Deze lekkere bluesrocksong is te vinden op Gallagher’s vierde studio album Tattoo, dat in 1973 het levenslicht zag. Tattoo’d Lady is de openingssong van het album en het is eigenlijk een laidback bluesnummer (let op het orgeltje), met twee typische Rory-gitaarsolo’s en vooral de slotgitaarsolo is een van de beste op het album Tattoo. Natuurlijk is dit nummer ook terug te vinden op het fameuze Irish Tour album, want Tattoo’d Lady behoorde jarenlang tot een van de live-favorieten van Gallagher.

9. A Million Miles Away

Ook dit nummer is te vinden op het album Tattoo en het is een van de langere nummers op het album. Gallagher begint dit nummer langzaam, semi-akoestisch, maar langzamerhand wordt het een vette slowbluessong met heerlijke gitaarsolo’s en het altijd in de achtergrond aanwezige orgeltje van Lou Martin. Op het einde van de track kun je ook nog genieten van een saxofoonsolo van Gallagher zelf en een elektrische pianosolo. De live versie op Irish Tour heeft wat mij betreft de voorkeur omdat Galllagher nog meer soleert en zijn gitaarsolo’s nog wat vetter klinken.

8. Wayward Child

Dit nummer staat op Top Priority, het achtste studioalbum van Gallagher. Het was tevens het laatste album voor Chrysalis Records en het tweede met het zogenaamde powertrio Gallagher, Gerry McAvoy (basgitaar) en Ted McKenna (drums). De laatste twee muzikanten zijn trouwens nog steeds te bewonderen in Band Of Friends; de Gallagher-tributeband pur sang. Wayward Child is een uptempo track met typische Gallaghers licks en hooks; maar het nummer heeft meer iets van een hardrocksong dan een bluestrack. Het refrein is nogal pakkend en de stem van Gallagher is prima op dit nummer; lekker om in de auto te beluisteren!

7. Shin Kicker

Dit nummer stamt van Gallagher’s zevende studioalbum met de welluidende titel Photo-Finish, dat werd uitgebracht in 1978. Shin Kicker is de openingstrack van dat album en Gallagher wordt op Photo-Finish geassisteerd door McAvoy en McKenna. Shin Kicker is gecomponeerd door Gallagher zelf en toont maar weer eens de hardrockkant van deze veelzijdige gitarist. Een fantastische liveversie van Shin Kicker is natuurlijk te vinden op You Tube; bekijk/beluister de Montreux versie (1979) maar eens en je weet niet wat je hoort, heerlijk!

6. Calling Card

Calling Card is de naam van het zesde studioalbum van Gallagher en het is tevens het tweede album dat door Chrysalis werd uitgebracht. Niemand minder dan Roger Glover van Deep Purple coproduceerde Calling Card en dit album werd door veel recensenten zeer goed ontvangen. Calling Card was het laatste album waarop Rod de ‘Ath en Lou Martin te horen waren. De titelsong is een fantastische cross-over langzame bluessong met meesterlijke gitaarsolo’s van Rory en heerlijk jazz-achtig pianospel van Martin.

5. Too Much Alcohol

Deze titel typeert Gallagher wel heel erg, want hij dronk er nogal op los en dat overmatige gebruik van alcohol brak hem uiteindelijk op zevenenveertig jarige leeftijd dan ook op. Het nummer werd geschreven door bluesgitarist J.B.Hutto en het is echt een klassieke bluessong met de bekende bluesriffs en hooks. Dit nummer is alleen te bewonderen op het beroemde dubbele livealbum Irish Tour, uitgebracht in 1974. Heerlijke solo’s kenmerken dit nummer.

4. Bullfrog Blues

Dit klassieke Gallagher-nummer dat elke Gallagher fan kent is ook op geen enkel studioalbum van Gallagher te vinden. Bullfrog Blues is een uptempo blueskraker van de eerste orde, met subliem gitaar- en zang werk van Gallagher en het nummer is te vinden op zijn bekendste livealbum Live In Europe, dat werd uitgebracht in 1972. De versie van Bulfrog Blues op dat fameuze album klokt maar liefst 6:47 en is een van de hoogtepunten van dat album. Dit was echt Gallagher op zijn best. Snel, hard en met flitsend gitaarwerk. Iedereen kent het begin van dit nummer: “Well, did you ever, did you ever….

3. Shadow Play

De studioversie van dit nummer is uitzonderlijk goed te noemen, want meestal waren de liveversies van Gallagher’s songs toch net iets beter… Shadow Play is het zesde nummer van het album Photo Finish, dat werd uitgebracht in 1978. Gallagher schreef dit nummer terwijl hij ziek in bed lag en misschien dat daarom de tekst nogal wat “verwarrend” overkomt: “I feel a little strange inside, a little bit of Jekyll, a little Mr Hyde.” Er zijn natuurlijk ook weer fantastische live-uitvoeringen te bewonderen op YouTube; de beste is waarschijnlijk die van een optreden in september 1978 op de Duitse tv of all places.

2. I Wonder Who

En van de bekendste nummers van Gallagher, hoewel het origineel natuurlijk van McKinley Morganfield (beter bekend als Muddy Waters) is. I Wonder Who is alleen vertegenwoordigd op het dubbelalbum Irish Tour en het is een echte Gallagher livekraker. Na de rustige gitaarintro komt de heerlijke bekende bluesriff en gaat Gallagher helemaal los. Van deze blueskraker zijn heel veel goede uitvoeringen, maar de beste staat waarschijnlijk toch wel op Irish Tour!

1. Moonchild

Het fantastische Moonchild stamt van het album Calling Card en het werd ook als single uitgebracht, maar helaas werd de single een commerciële flop. Moonchild is ook te beluisteren op het derde Gallagher livealbum Stage Struck en die versie is eigenlijk nog beter dan de toch al heel mooie studioversie. Moonchild is een uptempo song die je het beste kunt beluisteren tijdens een nachtelijke autorit; het nummer bevat heerlijke gitaarsolo’s en het refrein neigt uitermate tot meezingen. Gallagher’s slotsolo is er een om in te lijsten en maakt Moonchild niet alleen een van zijn meest iconische, maar ook mooiste songs uit zijn repertoire. Ook de tekst van Moonchild, door Gallagher zelf geschreven, is opvallend te noemen: “You are a moonchild and, pretty soon child…..”