Vandaag wordt Golden Earring-gitarist/zanger George Kooymans 70 jaar en dat is voor ons reden om de verschillende uitstekende studioplaten die zijn band door de jaren heen uitbracht eens onder de loep te nemen. Hieronder de tien beste albums van Nederlandse grootste rockgroep!

10. Together (1972)

Together is het achtste studioalbum van Golden Earring. Dit album uitgebracht in juni 1972, bevat acht nummers en die zijn, op Cruisin’ Southern Germany na, allemaal geschreven door George Kooymans. Together is een echt 70’s rockalbum met als beste songs opener All Day Watcher, Brother Wind (met een iets te lange drumsolo), Buddy Joe (catchy en een kleine hit) en het proggy From Heaven From Hell. Together is zeker een enigszins ondergewaardeerd Earring-album dat overigens niet in Amerika werd uitgebracht.

9. Prisoner Of The Night (1980)

Prisoner Of The Night is het vijftiende studioalbum van Golden Earring en het verscheen in oktober 1980. Op Prisoner Of The Night is ook Robert-Jan Stips te horen, terwijl alle negen nummers, behalve Cut ‘Em Down To Size (Gerritsen, Hay, Kooymans, Zuiderwijk) door Barry Hay en Kooymans zijn gecomponeerd. De bekendste tracks zijn natuurlijk Long Blond Animal (een nummer dat nog steeds door de band gespeeld wordt), No For An Answer en Going Crazy Again. Prisoner Of The Night, in Amerika werd het album uitgebracht onder de titel Long Blond Animal, was bijna het ‘laatste’ album van de Earring, want de bandleden zagen het niet meer zitten destijds. Twee jaar later verscheen CUT…

8. N.E.W.S. (1984)

N.E.W.S., ook wel bekend als North East West South, is het zeventiende studioalbum van Golden Earring en bevat een van de grote hits van de band en dat is natuurlijk When The Lady Smiles. Het radiovriendelijke rocknummer behaalde in Nederland de eerste plaats in de top 40 en werd berucht vanwege de videoclip van Dick Maas. N.E.W.S. is een echt 80’s rockalbum met soms zelfs new wave-invloeden, zoals in Enough Is Enough. Andere goede songs zijn de opener Clear Night Moonlight en Mission Impossible. N.E.W.S. piekte in Amerika op plek 107 van de Billboard 200-lijst.

7. Bloody Buccaneers (1991)

Bloody Buccaneers is het twintigste studioalbum van de Earring en het album werd door Capitol op 19 april 1991 uitgebracht. Het bevat tien songs, waarvan er twee door Rinus Gerritsen (One Shot Away From Paradise en When Love Turns To Pain) solo gecomponeerd zijn. Bekendste tracks van dit soms wisselvallige album zijn Making Love To Yourself, geschreven door Hay, Kooymans en Zuiderwijk, en natuurlijk de hit (in Nederland welteverstaan) Going To The Run. Laatstgenoemde track is tijdens liveshows van de Earring ook nog steeds vaste prik. Helaas voor de band deed Bloody Buccaneers commercieel gezien het niet zo goed.

6. Contraband (1976)

Contraband is het twaalfde studioalbum van Golden Earring en werd uitgebracht in 1976. Een jaar later verscheen hetzelfde album met de titel Mad Love in Amerika. Op Contraband is Golden Earring een zesmansband, want Eelco Gelling (gitaar) en Robert Jan Stips zijn de gelederen komen versterken. Openingssong Bombay werd als single uitgebracht en piekte op plaats 7 in de Nederlandse top 40. Contraband is een nogal stevig album met lange gitaarpartijen in sterke composities zoals Con Man, Mad Love’s Comin (het hoogtepunt van dit album) en het soms prog-achtig aandoende Fighting Windmills. Het album Contraband piekte op plaats 10 in de Nederlandse hitparade.

5. Switch (1975)

Switch, het tiende studioalbum van Golden Earring, verschijnt in maart 1975 en bevat acht nummers waarvan de eerste vier echte klassieke Earring-songs zijn. Absolute hoogtepunten: Kill Me (Ce Soir) en de titelsong. Die eerste werd als single uitgebracht en deze piekte in Nederland op plaats 6. De albumversie van Kill Me is twee keer zo lang en ook duidelijk muzikaal sterker dan de single. Verder zijn de titelsong, Love Is A Rodeo en Intro: Plus Minus Absurdio uitstekende rocksongs met veel keyboards (Robert Jan Stips) en vette gitaarlicks. Switch was voor Golden Earring een commercieel succes, want het behaalde in Nederland de eerste plaats in de hitparade.

4. Eight Miles High (1969)

Eight Miles High is het oudste album in deze lijst. Het is het vijfde studioalbum van Golden Earring en het verscheen in november 1969. Op deze plaat zijn Hay, Gerritsen, Kooymans al present maar het drumwerk komt van Sieb Warner. De muziek is een mix van Vanilla Fudge, Cream en The Byrds en het is dan ook een vrij stevig album. Eight Miles High opent met de hardrocktrack Landing, gecomponeerd door Gerritsen, en het nummer zet de toon voor het album, want One Huge Road is ook behoorlijk heavy – zeker voor de Earring! Het hoogtepunt van dit album is natuurlijk de titelsong (een cover van The Byrds), dat maar liefst 19 minuten klokt. Zelfs 49 jaar later klinkt dat nummer nog steeds fantastisch. Eight Miles High piekte trouwens op plek 5 in Nederland.

3. To The Hilt (1976)

To The Hilt, de opvolger van Switch, is het elfde studioalbum van Golden Earring en zag het licht in januari 1976. To The Hilt is de tweede plaat met Robert Jan Stips op keyboards en verder zijn ook Bertus Borgers (saxofoon) en Eelco Gelling (gitaar) aanwezig. De lp bevat zeven tracks waarvan er vier meer dan zeven minuten klokken. Violins met een lengte van 10:21 is zelfs een van de langste Earring-nummers ooit! Het catchy Sleepwalkin’ werd als single uitgebracht en haalde in Nederland de zevende plek. Het korte titelnummer behoort ook wel tot de bekendere Earring-nummers. Muzikale hoogtepunten zijn Latin Lightning, Violins en het uitstekende Sleepwalkin’. To The Hilt was een commercieel succes voor de band, want het haalde in ons kikkerlandje de derde plek in de charts.

2. Cut (1982)

Het zestiende studioalbum heet CUT (1982) en bevat o.a. de tweede grote hit van de Earring in Amerika, namelijk: Twilight Zone. CUT opent met het swingende The Devil Made Me Do It, geschreven door Hay en Kooymans, en dat nummer werd een hit in Nederland (plek 15) en het haalde zelfs plek 79 in de Amerikaanse Billboard Hot 100. De beste track van CUT is natuurlijk Twilight Zone, gecomponeerd door Kooymans, en dat heerlijke hardrocknummer piekte in Nederland en Amerika op plaats 1! De overige zes songs zijn meer mainstream rocknummers met als hoogtepunt Future. CUT was een commercieel succes voor de band, want in Nederland haalde het de toppositie van de hitparade en in Amerika plek 23 in de Top LPs & Tape Billboard Chart.

1. Moontan

Het beste Golden Earring-album is zonder twijfel Moontan, het negende studioalbum van de Haagse rockband dat verscheen in juli 1973. Moontan bevat de superhit Radar Love, een nummer dat nog steeds regelmatig op de radio te horen is en altijd op de setlist van de band staat! De single met die fantastische, herkenbare basgitaarriff van Gerritsen, was een hit in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en natuurlijk Amerika, waar het nummer strandde op plek 13 van de Pop Singles Chart. Maar Moontan draait niet alleen maar om Radar Love, want Are You Receiving Me (met fantastisch gitaarwerk en heerlijke saxofoonpassages), Candy’s Going Bad (uptempo rocker) en slotlicht Vanilla Queen behoren tot het beste wat de Earring ooit opgenomen heeft. Vooral het zeer experimentele, lange Vanilla Queen (meer dan 9 minuten) is een lust voor het oor. Moontan is het meeste succesvolle album van de Earring, want het piekte natuurlijk op plek 1 in Nederland, maar het behaalde ook de twaalfde plek in de Amerikaanse Pop Albums-hitparade. Candy’s Going Bad verscheen trouwens ook als single in Amerika en piekte daar op plaats 91. Moontan is natuurlijk ook ‘berucht’ vanwege de controversiële hoes, met een naakte pin-up op de voorkant en een naakte Barry Hay aan de binnenkant.