Vandaag bereikt Golden Earring-zanger Barry Hay zijn zeventigste verjaardag, maar aan pensioen moet de zanger nog lang niet denken. De band blijft maar doorgaan. Ter gelegenheid van zijn verjaardag hebben wij de tien beste Earring-albumtracks op een rijtje gezet.

10. Stratosphere (2012)

Jarenlang speelde Golden Earring dit nummer al live voordat het uiteindelijk verscheen op het album Tits ‘n’ Ass uit 2012. Waarmee ze voor het eerst sinds het album N.E.W.S. weer de toppositie wisten te behalen van de Album Top 100.

9. On A Night Like You (2003)

Afkomstig van het album Millbrook USA uit 2003 en met een mooie anekdote erachter, over een fan die de band door heel de Verenigde Staten achtervolgde. Bij het zien van de tv-serie The X Files kreeg Barry Hay later het vermoeden dat dit meisje actrice Gillian Anderson was.

8. Brother Wind (1972)

Buddy Joe was de hitsingle van het album Together uit 1972, maar het hoogtepunt is misschien wel het bijna acht minuut durende Brother Wind.

7. One Shot Away From Paradise (1991)

De hit van het album Bloody Buccaneers was Going To The Run. Bassist Rinus Gerritsen schreef de albumtrack One Shot Away From Paradise. Het nummer zou een jaar later op het live-album The Naked Truth in akoestische vorm nog beter tot zijn recht komen.

6. Mission Impossible (1984)

Het album heeft weliswaar een typische jaren ’80-productie, maar leverde met When The Lady Smiles een klassieker op, en met Clear Night Moonlight nog een andere redelijke hit. Eén van de ondergewaardeerde hoogtepunten is Mission Impossible, dat perfect in het tijdsbeeld past.

5. Need Her (1979)

Van het album No Promises, No Debt uit 1979, maar misschien wel nog mooier in de akoestische uitvoering op Naked III.

4. Mad Love’s Comin’ (1976)

Sinds 1970 bestaat de Earring uit de vaste kern zoals we ze nu nog steeds kennen, maar twee keer werden ze dat decennium versterkt met een extra bandline. Op het album Contraband was dat ex-Cuby & The Blizzards-gitarist Eelco Gelling. Zijn invloed is duidelijk terug te horen in Mad Love’s Comin’.

3. Why Me? (1975)

Op het album daarvoor, To The Hilt, was het Robert-Jan Stips die de band aanvulde. Zijn invloed met synthesizers kwam duidelijk naar voren. Zo ook in de opener Why Me?.

2. Candy’s Going Bad (1973)

Het album Moontan wordt nog altijd beschouwd als het beste album van de band. 45 jaar later heeft het album nog niets aan kracht ingeboet. Ook niet de opener Candy’s Going Bad, die het ook nog steeds live goed doet als openingstrack bij concerten.

1. The Vanilla Queen (1973)

Radar Love mag dan de grote hit en klassieker zijn van het album Moontan, maar het negen minuten durende The Vanilla Queen vormt de climax van het album. Het nummer zou gaan over een meisje dat Barry Hay nog van vroeger uit zijn schooltijd zou kennen, maar anno 1973 danseres in een stripclub in Parijs zou zijn.