Zonder de gitaar zou veel van onze favoriete muziek natuurlijk nooit gemaakt zijn. Soms diende het instrument ook als onderwerp voor songteksten en daar zijn zelfs genoeg voorbeelden van om een mooie top 10 mee te kunnen vullen. Wat zijn de beste rocknummers met het woord ‘guitar’ in de titel? Wij zetten ze hieronder zomaar zonder reden op een rijtje. Geniet ervan!

10. The Who – Guitar And Pen

‘You can walk, you can talk, you can fight, but inside you’ve got something to write / In your hand you hold your only friend / Never spend your guitar or your pen’. Met Guitar And Pen schreef Pete Townshend een lied over het schrijven van een lied. Je moet het maar verzinnen! Het nummer staat echter niet bepaald bekend als een klassieker van The Who, maar was wel een van de betere songs op een mindere plaat van de band: Who Are You (1978).

9. Deep Purple – Somebody Stole My Guitar

Het is de nachtmerrie van menig professioneel gitarist: iemand steelt je favoriete gitaar. Deep Purple zingt hierover in een van de tracks op het zwaar onderschatte latere album Purpendicular (1996): ‘Somebody stole my guitar, they took it from the back seat of my car’. Of de ik-persoon zijn geliefde instrument ooit terugvindt, laat de band in het midden, maar een lied over een vermiste gitaar is natuurlijk een mooi excuus voor Deep Purple’s Steve Morse om zich flink uit te leven tijdens zijn gitaarpartijen.

8. John Cougar Mellencamp – Play Guitar

John – toen nog ‘John Cougar’ – Mellencamp geeft in dit nummer van zijn eerste echt goede album Uh-Huh (1983) een wijs advies aan jonge mannen: als je succesvol wilt zijn en een mooie vrouw aan je zijde wil hebben, moet je gitaar leren spelen. ‘All women around the world want a phony rock star who plays guitar’. Misschien makkelijk gezegd door iemand die in Amerika nog altijd een populaire zanger is, maar een fijn rocknummer is Play Guitar zeker!

7. J.J. Cale – Guitar Man

De titelsong van wijlen J.J. Cale’s album Guitar Man uit 1996 lijkt qua melodie aanvankelijk nogal op zijn oudere compositie Cajun Moon. Het nummer is dan ook typisch het laid-back werk dat we van de zanger en gitarist gewend zijn. In Guitar Man verwoordt hij precies wat wij denken wanneer we Cale gitaar zien spelen: ‘You fingers move so swiftly across those silver strings / It looks so nice and easy how you make it sing, guitar man’.

6. Bon Jovi – My Guitar Lies Bleeding In My Arms

Een van de beste nummers op het succesvolle Bon Jovi-album These Days uit 1995. My Guitar Lies Bleeding In My Arms is een rockballad met een voor deze band nogal sombere tekst (‘Each day you know you’re dying from the cradle to the grave / I get so numb sometimes that I can’t feel the pain). Hoewel Jon Bon Jovi de longen uit zijn lijf zingt, is het Richie Sambora die de show steelt met zijn uiterst smaakvolle gitaarspel.

5. The Mothers Of Invention – My Guitar Wants To Kill Your Mama

Het prijsnummer van het ‘postume’ Mothers Of Invention-album Weasels Ripped My Flesh, dat in 1970 verscheen. My Guitar Wants To Kill Your Mama groeide min of meer uit tot een Zappa-anthem, wat niet gek is, want voor zijn doen was deze song uiterst toegankelijk. Naast Frank Zappa zelf speelt ook Little Feats Lowell George gitaar in deze opname. Steve Vai, die zijn carrière begon in de band van Zappa, speelde dit nummer in 1996 samen met collega-gitaarvirtuozen Joe Satriani en Eric Johnson tijdens de zogeheten G3-concerten. Een opname daarvan kun je vinden op de cd/dvd G3 Live In Concert.

4. Bread – The Guitar Man

Tegenwoordig lijkt Bread, met de geweldige zanger/songwriter David Gates, een beetje vergeten te zijn, maar begin jaren zeventig had de band toch een hele reeks grote hits. De zeer meezingbare single The Guitar Man uit 1972, wederom geschreven door Gates, is een van de bekendste singles van de groep, die uitblonk met CSN-achtige samenzang. De mooie gitaarpartijen zijn van Larry Knechtel, die als sessiemuzikant met tal van grote namen werkte. The Guitar Man haalde ook de Nederlandse top 10.

3. Van Halen – Little Guitars

Een van de eigen nummers van Van Halen op het album Diver Down (1982), dat voor een groot deel uit covers bestaat. Little Guitars heeft een prachtige akoestische gitaarintroductie van Eddie Van Halen, maar het nummer zelf mag er ook wezen en behoort tot de meest onderschatte van de band. De tekst gaat overigens niet echt over gitaren, maar – hoe kan het ook anders bij David Lee Roth – een kennelijk enorm aantrekkelijke vrouw: ‘When I see you, all your little guitars sing to me.’

2. Justin Hayward & John Lodge – Blue Guitar

Terwijl The Moody Blues even op pauze stond, namen zanger/gitarist Justin Hayward en bassist John Lodge maar als duo een album op: het fraaie Blue Jays, dat in 1975 verscheen. In hetzelfde jaar kwamen de twee ook met een – in Groot-Brittannië – succesvolle single die niet op de lp stond, Blue Guitar getiteld. Het is opmerkelijk dat Lodge ook een credit op die singlehoes kreeg, want hij is niet te horen op het nummer en schreef er ook niet aan mee. Hayward wordt op Blue Guitar namelijk bijgestaan door de heren van 10cc! Hoe dan ook: prachtig!

1. The Beatles – While My Guitar Gently Weeps

Iedereen zag deze nummer 1 waarschijnlijk al van mijlenver aankomen. While My Guitar Gently Weeps blijft natuurlijk ook het ultieme lied met het woord ‘guitar’ in de titel en George Harrisons beste Beatles-compositie. Het nummer werd ook behoorlijk vaak gecoverd. Een erg memorabele versie werd ten gehore gebracht tijdens de Rock & Roll Hall Of Fame-inhuldigingsceremonie, waarbij o.a. Harrisons Traveling Wilburys-collega’s Tom Petty en Jeff Lynne het podium deelden met superster Prince, die aan het einde nog even een verbluffende gitaarsolo weggaf.